'U Ministarstvu lažu, nisu platili podsticaje'

Poljoprivrednici Srpske ponovo su u nemilosti. Podaci na sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kažu da je mraz u Potkozarju uništio oko 1.100 hektara zasada voća. Osim toga, dugovanja za podsticaje iz mjeseca u mjesec se gomilaju. Nisu isplaćena ni sredstva za prethodnu godinu, ali te podatke Ministarstvo krije. Poljoprivrednici tvrde – za 2015. godinu duguju im skoro 18 miliona KM.

Republika Srpska 10.05.2016 | 19:57
'U Ministarstvu lažu, nisu platili podsticaje'

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske na svom sajtu jasno iznosi podatke o svim isplatama. Međutim, podataka o ukupnim dugovanjima nema. U medijima se spekulisalo da dugvanja iznose nešto više od 11 miliona maraka. Međutim, iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske kažu da ta informacija nije tačna. Naglašavaju – trenutni dug za prošlu godinu iznosi 17.700.000 KM.

"Tačno je da je Ministarstvo voćarima isplatilo 2 miliona KM, ali je dug ostao 17.700.000 KM. To je ukupni dug iz prošle godine", kaže za BN TV Vladimir Usorac iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara Republike Srpske.

Na djelu je klasična obmana, tvrde semberski poljoprivrednici.

"Mi smo obmanuti. Razgovarali smo i u martu, i u aprilu – pokušali da stavimo na znanje da je poljoprivreda prioritet, pogotovo u mjesecima kada je to neophodno. To se nije smjelo desiti u ovom periodu", kaže za BN TV Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

"Ja sam mislio da će ministar veći dio obećanih sredstava isplatiti u aprilu, a samo jedan mali dio prenijeti u maj. Međutim, to se nije desilo", dodaje on.

Na već postojeće dugove gomilaju se novi.

"U ovoj godini Ministarstvo za četiri mjeseca duguje 20 miliona KM i svaki naredni mjesec 5 miliona KM više. Ono što nas zabrinjava jeste činjenica da u Ministarstvu ne znaju koliki je dug, a još više brinemo zbog toga što se, prema odluci Vlade Srpske, novi podsticaji nisu počeli ni obračunavati. Nema ih ni na vidiku", tvrdi Usorac za BN TV.

"Ovo sve ide dublje i dublje u nedogled. Mora se uozbiljiti priča o isplati podsticaja, jer mi smo ipak na samom početku dali sredstva u budžet putem poreza i PDV. Neko mora snositi odgovornost", jasan je Bakajlić.

Sve to, kaže Usorac, baca sumnju na primjenu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2016. godinu.

On dodaje da su zbog toga u svom obraćanju zatražili da se Vlada odredi prema poljoprivredi i pita da li pravilnik vrijedi i kada će podsticaji biti isplaćeni po granama proizvodnje.

"Imam osjećaj da sepravi za neke ljude koji su veliki igrači o tom pitanju i da oni najveći dio budžeta povuku sebi kroz podsticaje i kapitalne investicije", mišljenja je Savo Bakajlić.

Resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske poljoprivrednici su uputili poziv da preispitaju svoje odluke i da konkretno navedu na koja sredstva i ko ima pravo. Ovako, uz nemarnost Vlade i nepoznanice koje nesumnjivo stvara, te pritiske i zahtjeve EU, ne može se poslovati, jasni su poljoprivrednici Srpske.

BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

građanin

10.05.2016 19:35

Čuj lažu, zar je i to moguće.

ODGOVORITE
Name

nn

10.05.2016 20:17

Ja sam dobio podsticaj za 2015

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.05.2016 20:19

Možda su dobili naredjenje da unište sitnu poljoprivrednu proizvodnju, i da se ukrupne posjedi...tipa Kostić, Matijević.

ODGOVORITE
Name

Golo Brdo

11.05.2016 04:33

Bakajlicu, sta je sad??? Nesto si blag prema lazima predstavnika Vlade i Ministarstva poljoprivrede, izgleda da te drug Zoran Maletic slagao.Zasto sad poljoprivrednike ne okupis pa pred zgradu Vlade

ODGOVORITE