Ливне и Бошко Шушњар купују РЖР "Љубија"

Сувласници фирме Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц, којој Влада Републике Српске продаје државни капитал у Руднику жељезне руде Љубија су кћерка Ариа Ливнеа пријатеља и савјетника предсједника Српске Милорада Додика и Бошко Шушњар у чијем породичном власништву је лакташка фирма „Еко Бел“ која је добила милионске кредите од ИРБ и има уносне уговоре о дератизацији са градовима и општинама, открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 10.05.2016 | 17:30
Ливне и Бошко Шушњар купују РЖР "Љубија"

Канцеларије и сједиште фирме Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан у Бања Луци налази се у Бизнис центру „Интегра“ Слободана Станковића поред зграде Владе Републике Српске на адреси Трг Републике Српске број 8.

Власници Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан Бања Лука су три фирме: Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц са офф схоре острва Комонвелт Доминика, „Топгреен“ д.о.о. Лакташи и предузеће „Лави“ д.о.о. Бањалука.

Власници фирме регистроване за узгој поврћа, диња и лубеница „Топгреен“ Лакташи су Ариела Естхер Ливне и Бошко Шушњар технички директор фирме “Еко Бел” Лакташи која је у власништву његовог оца Владимира Шушњара.

Ариела је кћерка Ариа Ливнеа шеф представништва Републике Српске у Израелу и савјетника Милорада Додика са којим је, према изјавама у медијима, у изузетно добрим пријатељским односима.

Шушњар је у телефонском разговору кратко рекао да је на пословном путу у Пољској и да о свему може разговарати тек по повратку, почетком следеће седмице.

Пословни приход 151 КМ

Други домаћи сувласник фирме Исраели Инвестмент Гроуп је фирма регистрована за продају електричне енергије “Лави”. Једини власник фирме “Лави” је Евгениј Зотов.

Зотов је уједно и директор Исраели Инвестмент Гроуп-Балкан Бања Лука која, према последњим доступним финансијским извјештајима има једног запосленог и пријављени приход за 2013. годину од 151 КМ.

Исте године имали су расход од 56 605 КМ.

У 2012. години пословни приход је износио 101 КМ, а расходи су били 407 718 КМ.

Зотов је данас у телефонском разговору одбио за ЦАПИТАЛ говорити о стварним власницима „Исраели Инвестмент Гроуп“, а за детаље о пословним плановима након куповине рудника позвао нас сутра на састанак.

Шушњари су власници фирме „Еко –Бел“ Лакташи која је добила три кредита од Инвестиционо развојне банке Републике Српске укупне вриједности 3,4 милиона КМ.

Имају 68 запослених и приходе који се последњих четири године крећу од седам до девет милиона КМ, док им је нето годишња добит од 435 хиљада КМ (колико је износила 2010.) до највише 1,5 милиона КМ колико је била 2012. године.

Еко-Бел је основан 1997. године и специјализован је за производњу инсектицида, послове санитарно – еколошке заштите и дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију.

Регистровани су и овлаштени заступници за увоз и промет хемикалија, биоцида и средстава за заштиту биља реномираних свјетских кућа као што су Дуоцхем, Баyер Енвиронментал Сциенце, Коллант, Макхтесхим Аган и О.С.Д. Группо.
Предузеће „Еко-Бел“ посједује и пољопривредни авион марке Пипер, једномоторни једнокрилац дизајниран специјално за употребу у пољопривреди.

Еко-Бел је последњих година неприкосновен у добијању послова дезинфекције, дезинсекције и дератизације за град Бањалуку, Лакташе, Котор Варош, Зворник, Србац, болнице у Брчко Дистрикт, али за Административни центар Владе гдје су поред ових послова вршили и „уклањање маховине са трга“.

Набављали су уређаје за пуњење врећа са пијеском за Град Бањалуку вриједне близу 29 хиљада КМ, Требињу су испоручили близу 300 хиљада КМ вриједно ватрогасно возило, а врше и поправку и одржавање ватрогасне опреме за МУП Републике Српске.

Директном погодбом 50 милиона КМ

Уколико посланици Народне скупштине Републике Српске на наредној сједници 17. маја потврде одлуку Влада Републике Српске, Рудник жељезне руде „Љубија“ Приједор биће продат Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц.

Влада Републике Српске је већ прихватила понуду фирме „Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“, Цоммонwеалтх оф Доминица о куповини 64,99 посто акција основног капитала „Љубије“, методом непосредног одабира купца.

Књиговодствена вриједност сталне имовине на крају прошле године износила је 49 милиона КМ, укупни приходи свега 335.173 КМ, док су расходи били 1,3 милиона КМ.

РЖР „Љубија“ је 2004. године са компанијом АрцелорМиттал Холдингс основало заједничко предузеће „Арцелор Миттал“ д.о.о. Приједор, у којем је сувласник 49 посто капитала, што је у новчаном еквиваленту тада износило 24 милиона КМ.

Влада и ресорно министарство су у 2014. и 2015. години водили преговоре са два понуђача заинтересована за куповину акција у РЖР „Љубија“ а.д. Приједор и то „Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“, Цоммонwеалтх оф Доминица и „АрцелорМиттал Холдингс“ АГ, Зуг, Швајцарска, наводи се у попратним документима које је Влада РС прослиједила Народној скупштини на усвајање.

Тврде и да је понуда „Исраели Инвестмент Гроуп“ у свим елементима била боља и повољнија за Републику Српску – у погледу цијене за капитал, висине инвестиције, броја запослених, гаранција и друго.

У достављеној понуди, „Исраели Инвестмент Гроуп – Оверсеас Инц“ за куповину 64,99 посто акција основног капитала нуди 53.181.613 КМ; инвестицију за модернизацију и развој рудника и прераду руде у периоду од три године од најмање 60.000.000 КМ, задржавање постојећег броја радника и додатно, кроз три године на неодређено радно вријеме запошљавање, најмање 300 радника, те задржавање постојеће и проширење дјелатности акционарског друштва.

Тврде и да ће сами ријешити односе са „АрцелорМиттал Холдингс АГ“, Зуг, Сwитзерланд, без икаквог ризика и одговорности Републике Српске и акционарског друштва Рудници жељезне руде „Љубија“.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

зељко Бањалука

10.05.2016 15:40

ЈА САМ ВЕЦ ЈЕДНОМ РЕКАО ОВА ВЛАСТ СНСД ИМА ЕЛЕМЕНТЕ ФАСИСТИЦКОГ ЕКОНОМСКОГ ГЕНОЦИДА,НАПРАВИЛИ СУ ЕКОНОМСКИ ГЕНОЦИД,ЗАТО СУ БАНКЕ ПРОПАЛЕ А СВЕ СЕ УРУСАВА АФЕРЕ ЦЕ САМО СТИЗАТИ ЈЕДНА ДРУГУ,ЈОС ДОК ЉУДИ ПОЦНУ ПРАВИТИ НАГОДБЕ СА ТУЗИЛАСТВОМ,НЕМОГУ СВИ ОДГОВАРАТИ АЛИ НЕКО МОРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

10.05.2016 21:32

Ти реко, ти реко ... кога брига ... ти си и зени рекао да се смири, а ено ње опет вецерас оде у вруцњак.

Name

па

10.05.2016 15:46

КО КОГА ЈЕ*Е У ЗДРАВ МОЗАК ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пижон

10.05.2016 16:27

И онда, као сад у Србији, додје бивши директор ЦИА и откупљује дугове тајкуна.

Name

лихвари

10.05.2016 15:50

Где год загребеш ископаш јевреја,мућку и бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.05.2016 16:10

Шта је ту чудно, они си и Исуса разапели?! Чудни су ови што се шеме са њима, на нашу штету.

Name

Јоја с Козаре

10.05.2016 16:11

Боже, овај човјек није нормалан, ил ми нисмо. Продао је сву јасеновачку архиву, продао Брчко, продао све фабрике, сад продаје и рудник Љубију, фирми која има плату од 151 км, и то све уз свог "савјетника" јервреја у позним годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕТЕРАН

10.05.2016 16:14

овај ДОДО је стварно откацио,све оде у вразију матер а он опет лазе ли лазе..болесник...протестиииииииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

10.05.2016 16:46

Ето још доказа о фашизму режима, овај пут са јеврејима, без конц логора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај

10.05.2016 16:47

Гдје је овом цовјеку крај... Ово сумњиво 300 посто...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ха ха ха

10.05.2016 17:23

Павић је избачен из игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

папа

10.05.2016 18:23

“Јевреј се не сме придржавати државних закона Нејевреја. Он се има придржавати јеврејских закона јер би они иначе сувишни били.” (Шулхан арух, Кошен ха-мишпат 368). Као год што је човек над животињама, тако су и Јевреји над свима народима од Бога постављени.” (Талмуд, Берах 1026). ”Нејевреји су створени да служе Јевреје. Они морају орати, копати, сејати, косити, вршити. Јевреји су створени да све готово нађу.” (Талмуд, Берахот 58а).

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.05.2016 19:14

Хајд не лупај кретенцино,свуда има лопова и постеног свијета.

Name

Ја

11.05.2016 05:23

Хвала ти на овом! Знао сам несто из њиховог Талмуд-а али ово! Свјестан сам такодје да је за ову мизерију у Републици Српској добрим дјелом крив Ари Ливне и слицни њему! А за овог "ре", схватас ли ти ста је "папа" хтјео да казе!? Овакав поглед на нас нејевреје (СРБе) има Додиков "савјетник" и "пријатељ", Ари Ливне! Њб.али смо!

Name

блбл

10.05.2016 18:30

Ааа зато је стари Ливне "заститик срба". Јос само да процури ста је други заститник срба експерт Галијасевиц добио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

10.05.2016 20:22

Ливне је узео још пар концесија, па препродао.

Name

Ми И'м ја

10.05.2016 20:51

Највеће криминалце света овај је довео у Републику Српску!!! Лепо га је Ливе научио и саветовао. Ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

10.05.2016 21:25

Да можда немају намјеру да ставе рудник индиректно у нашу народну корист, али би га онда вратили у државно власништво?? Или је намјера цијеђење природног богатства у приватне џепове? Џаба нам природна богатства када смо прилично мутав народ - власт би требала да влада и да показује видљиве резултате иначе је све без смисла и избори и гласање и свађе итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

11.05.2016 05:15

Па јесмо ли ми стварно толики дебили? Видимо ли ста нам то све раде . Србе деру Руси, уз помоц домаци лопова, Босњаке Турци , такодје уз домацу помоц. А ми се убисмо аплаудирајуци.

ОДГОВОРИТЕ