Livne i Boško Šušnjar kupuju RŽR "Ljubija"

Suvlasnici firme Israeli Investment Group – Overseas Inc, kojoj Vlada Republike Srpske prodaje državni kapital u Rudniku željezne rude Ljubija su kćerka Aria Livnea prijatelja i savjetnika predsjednika Srpske Milorada Dodika i Boško Šušnjar u čijem porodičnom vlasništvu je laktaška firma „Eko Bel“ koja je dobila milionske kredite od IRB i ima unosne ugovore o deratizaciji sa gradovima i opštinama, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 10.05.2016 | 17:30
Livne i Boško Šušnjar kupuju RŽR "Ljubija"

Kancelarije i sjedište firme Israeli Investment Group-Balkan u Banja Luci nalazi se u Biznis centru „Integra“ Slobodana Stankovića pored zgrade Vlade Republike Srpske na adresi Trg Republike Srpske broj 8.

Vlasnici Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka su tri firme: Israeli Investment Group – Overseas Inc sa off shore ostrva Komonvelt Dominika, „Topgreen“ d.o.o. Laktaši i preduzeće „Lavi“ d.o.o. Banjaluka.

Vlasnici firme registrovane za uzgoj povrća, dinja i lubenica „Topgreen“ Laktaši su Ariela Esther Livne i Boško Šušnjar tehnički direktor firme “Eko Bel” Laktaši koja je u vlasništvu njegovog oca Vladimira Šušnjara.

Ariela je kćerka Aria Livnea šef predstavništva Republike Srpske u Izraelu i savjetnika Milorada Dodika sa kojim je, prema izjavama u medijima, u izuzetno dobrim prijateljskim odnosima.

Šušnjar je u telefonskom razgovoru kratko rekao da je na poslovnom putu u Poljskoj i da o svemu može razgovarati tek po povratku, početkom sledeće sedmice.

Poslovni prihod 151 KM

Drugi domaći suvlasnik firme Israeli Investment Group je firma registrovana za prodaju električne energije “Lavi”. Jedini vlasnik firme “Lavi” je Evgenij Zotov.

Zotov je ujedno i direktor Israeli Investment Group-Balkan Banja Luka koja, prema poslednjim dostupnim finansijskim izvještajima ima jednog zaposlenog i prijavljeni prihod za 2013. godinu od 151 KM.

Iste godine imali su rashod od 56 605 KM.

U 2012. godini poslovni prihod je iznosio 101 KM, a rashodi su bili 407 718 KM.

Zotov je danas u telefonskom razgovoru odbio za CAPITAL govoriti o stvarnim vlasnicima „Israeli Investment Group“, a za detalje o poslovnim planovima nakon kupovine rudnika pozvao nas sutra na sastanak.

Šušnjari su vlasnici firme „Eko –Bel“ Laktaši koja je dobila tri kredita od Investiciono razvojne banke Republike Srpske ukupne vrijednosti 3,4 miliona KM.

Imaju 68 zaposlenih i prihode koji se poslednjih četiri godine kreću od sedam do devet miliona KM, dok im je neto godišnja dobit od 435 hiljada KM (koliko je iznosila 2010.) do najviše 1,5 miliona KM koliko je bila 2012. godine.

Eko-Bel je osnovan 1997. godine i specijalizovan je za proizvodnju insekticida, poslove sanitarno – ekološke zaštite i dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Registrovani su i ovlašteni zastupnici za uvoz i promet hemikalija, biocida i sredstava za zaštitu bilja renomiranih svjetskih kuća kao što su Duochem, Bayer Environmental Science, Kollant, Makhteshim Agan i O.S.D. Gruppo.
Preduzeće „Eko-Bel“ posjeduje i poljoprivredni avion marke Piper, jednomotorni jednokrilac dizajniran specijalno za upotrebu u poljoprivredi.

Eko-Bel je poslednjih godina neprikosnoven u dobijanju poslova dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije za grad Banjaluku, Laktaše, Kotor Varoš, Zvornik, Srbac, bolnice u Brčko Distrikt, ali za Administrativni centar Vlade gdje su pored ovih poslova vršili i „uklanjanje mahovine sa trga“.

Nabavljali su uređaje za punjenje vreća sa pijeskom za Grad Banjaluku vrijedne blizu 29 hiljada KM, Trebinju su isporučili blizu 300 hiljada KM vrijedno vatrogasno vozilo, a vrše i popravku i održavanje vatrogasne opreme za MUP Republike Srpske.

Direktnom pogodbom 50 miliona KM

Ukoliko poslanici Narodne skupštine Republike Srpske na narednoj sjednici 17. maja potvrde odluku Vlada Republike Srpske, Rudnik željezne rude „Ljubija“ Prijedor biće prodat Israeli Investment Group – Overseas Inc.

Vlada Republike Srpske je već prihvatila ponudu firme „Israeli Investment Group – Overseas Inc“, Commonwealth of Dominica o kupovini 64,99 posto akcija osnovnog kapitala „Ljubije“, metodom neposrednog odabira kupca.

Knjigovodstvena vrijednost stalne imovine na kraju prošle godine iznosila je 49 miliona KM, ukupni prihodi svega 335.173 KM, dok su rashodi bili 1,3 miliona KM.

RŽR „Ljubija“ je 2004. godine sa kompanijom ArcelorMittal Holdings osnovalo zajedničko preduzeće „Arcelor Mittal“ d.o.o. Prijedor, u kojem je suvlasnik 49 posto kapitala, što je u novčanom ekvivalentu tada iznosilo 24 miliona KM.

Vlada i resorno ministarstvo su u 2014. i 2015. godini vodili pregovore sa dva ponuđača zainteresovana za kupovinu akcija u RŽR „Ljubija“ a.d. Prijedor i to „Israeli Investment Group – Overseas Inc“, Commonwealth of Dominica i „ArcelorMittal Holdings“ AG, Zug, Švajcarska, navodi se u popratnim dokumentima koje je Vlada RS proslijedila Narodnoj skupštini na usvajanje.

Tvrde i da je ponuda „Israeli Investment Group“ u svim elementima bila bolja i povoljnija za Republiku Srpsku – u pogledu cijene za kapital, visine investicije, broja zaposlenih, garancija i drugo.

U dostavljenoj ponudi, „Israeli Investment Group – Overseas Inc“ za kupovinu 64,99 posto akcija osnovnog kapitala nudi 53.181.613 KM; investiciju za modernizaciju i razvoj rudnika i preradu rude u periodu od tri godine od najmanje 60.000.000 KM, zadržavanje postojećeg broja radnika i dodatno, kroz tri godine na neodređeno radno vrijeme zapošljavanje, najmanje 300 radnika, te zadržavanje postojeće i proširenje djelatnosti akcionarskog društva.

Tvrde i da će sami riješiti odnose sa „ArcelorMittal Holdings AG“, Zug, Switzerland, bez ikakvog rizika i odgovornosti Republike Srpske i akcionarskog društva Rudnici željezne rude „Ljubija“.

Izvor: CAPITAL

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

zeljko Banjaluka

10.05.2016 17:40

JA SAM VEC JEDNOM REKAO OVA VLAST SNSD IMA ELEMENTE FASISTICKOG EKONOMSKOG GENOCIDA,NAPRAVILI SU EKONOMSKI GENOCID,ZATO SU BANKE PROPALE A SVE SE URUSAVA AFERE CE SAMO STIZATI JEDNA DRUGU,JOS DOK LJUDI POCNU PRAVITI NAGODBE SA TUZILASTVOM,NEMOGU SVI ODGOVARATI ALI NEKO MORA.

ODGOVORITE
Name

goran

10.05.2016 23:32

Ti reko, ti reko ... koga briga ... ti si i zeni rekao da se smiri, a eno nje opet veceras ode u vrucnjak.

Name

pa

10.05.2016 17:46

KO KOGA JE*E U ZDRAV MOZAK ?

ODGOVORITE
Name

Pižon

10.05.2016 18:27

I onda, kao sad u Srbiji, dodje bivši direktor CIA i otkupljuje dugove tajkuna.

Name

lihvari

10.05.2016 17:50

Gde god zagrebeš iskopaš jevreja,mućku i biznis

ODGOVORITE
Name

Dragan

10.05.2016 18:10

Šta je tu čudno, oni si i Isusa razapeli?! Čudni su ovi što se šeme sa njima, na našu štetu.

Name

Јоја с Козаре

10.05.2016 18:11

Боже, овај човјек није нормалан, ил ми нисмо. Продао је сву јасеновачку архиву, продао Брчко, продао све фабрике, сад продаје и рудник Љубију, фирми која има плату од 151 км, и то све уз свог "савјетника" јервреја у позним годинама.

ODGOVORITE
Name

VETERAN

10.05.2016 18:14

ovaj DODO je stvarno otkacio,sve ode u vraziju mater a on opet laze li laze..bolesnik...protestiiiiiiiii

ODGOVORITE
Name

xy

10.05.2016 18:46

Eto još dokaza o fašizmu režima, ovaj put sa jevrejima, bez konc logora.

ODGOVORITE
Name

Kraj

10.05.2016 18:47

Gdje je ovom covjeku kraj... Ovo sumnjivo 300 posto...

ODGOVORITE
Name

ha ha ha

10.05.2016 19:23

Pavić je izbačen iz igre.

ODGOVORITE
Name

papa

10.05.2016 20:23

“Јевреј се не сме придржавати државних закона Нејевреја. Он се има придржавати јеврејских закона јер би они иначе сувишни били.” (Шулхан арух, Кошен ха-мишпат 368). Као год што је човек над животињама, тако су и Јевреји над свима народима од Бога постављени.” (Талмуд, Берах 1026). ”Нејевреји су створени да служе Јевреје. Они морају орати, копати, сејати, косити, вршити. Јевреји су створени да све готово нађу.” (Талмуд, Берахот 58а).

ODGOVORITE
Name

re

10.05.2016 21:14

Hajd ne lupaj kretencino,svuda ima lopova i postenog svijeta.

Name

Ja

11.05.2016 07:23

Hvala ti na ovom! Znao sam nesto iz njihovog Talmud-a ali ovo! Svjestan sam takodje da je za ovu mizeriju u Republici Srpskoj dobrim djelom kriv Ari Livne i slicni njemu! A za ovog "re", shvatas li ti sta je "papa" htjeo da kaze!? Ovakav pogled na nas nejevreje (SRBe) ima Dodikov "savjetnik" i "prijatelj", Ari Livne! Njb.ali smo!

Name

blbl

10.05.2016 20:30

Aaa zato je stari Livne "zastitik srba". Jos samo da procuri sta je drugi zastitnik srba ekspert Galijasevic dobio.

ODGOVORITE
Name

Piksi

10.05.2016 22:22

Livne je uzeo još par koncesija, pa preprodao.

Name

Mi I'm ja

10.05.2016 22:51

Najveće kriminalce sveta ovaj je doveo u Republiku Srpsku!!! Lepo ga je Live naučio i savetovao. Ha ha

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

10.05.2016 23:25

Da možda nemaju namjeru da stave rudnik indirektno u našu narodnu korist, ali bi ga onda vratili u državno vlasništvo?? Ili je namjera cijeđenje prirodnog bogatstva u privatne džepove? Džaba nam prirodna bogatstva kada smo prilično mutav narod - vlast bi trebala da vlada i da pokazuje vidljive rezultate inače je sve bez smisla i izbori i glasanje i svađe itd.

ODGOVORITE
Name

Kiklop

11.05.2016 07:15

Pa jesmo li mi stvarno toliki debili? Vidimo li sta nam to sve rade . Srbe deru Rusi, uz pomoc domaci lopova, Bosnjake Turci , takodje uz domacu pomoc. A mi se ubismo aplaudirajuci.

ODGOVORITE