Региону пријети нови талас миграната!

Оштра Ердоганова реторика према Европској унији прети да изазове кризу. Мигранти ће из Турске цурити и изазивати нестабилност.

Регион 10.05.2016 | 08:40
Региону пријети нови талас миграната!

Два милиона избеглица које бораве у Турској поново би преко Балкана могло да крене ка Европи уколико се односи између Турске и ЕУ, који су последњих дана погоршани, додатно заоштре. И сада, док су турска врата још затворена, према подацима Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила, у Србију преко Бугарске сваког дана уђе 100-120 људи.

С времена на време, они улазе и преко Македоније. У земљи је сваког тренутка између 500 и 1.000 њих, по правилу илегално. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције, у центрима их је у понедељак 9. маја било смештено 324.

- Они беже од система, виђамо их поново по парковима, контактирају с кријумчарима људи - каже Радош Ђуровић из Центра.

Он додаје да је Европа у паници због реторике турског председника Реџепа Тајипа Ердогана и могућности рушења договора Брисел-Анкара, и учиниће све да избегличка река не потече поново. Аустрија је већ најавила потенцијално затварање граница. Уколико Турска не буде задовољна новцем који добије из Европе, могла би на неко време, као упозорење, опет да отвори капије, а тада ће се Србија и Македонија наново наћи на удару.

Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе додаје да је цео договор нефункционалан, да ће он Европу пуно коштати, а Турска не може да одради свој део посла.

- Мотивисан унутрашњим разлозима да одбије споразум са ЕУ, Ердоган је направио велики заокрет ка исламизму и окренуо се политици уцене и силе. Пуштаће избеглице да цуре у Европу, мање или више, и стално ће генерисати нестабилност - каже Пророковић.

Иначе, Генерална скупштина УН окупиће у септембру светске лидере како би разговарали о проблему избеглица и миграната.


БОЉА САРАДЊА

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић разговарао је у Београду са директором Међународног центра за развој миграционе политике (ИЦМПД) Мајклом Шпинделегером о тренутној миграционој ситуацији и унапређењу сарадње. Било је речи и о Стратегији за 2020. о сарадњи земаља ИЦМПД.

Извор: Новости

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Драган

10.05.2016 08:23

Оде бијела раса у тацку !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

10.05.2016 10:04

Изгледа да није нереална опција да најбољи одавде оду у ЕУ, а овде да населе мигранте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

10.05.2016 10:10

Што морају преко Турске када могу преко Русије ,Пољске па даље !

ОДГОВОРИТЕ