Regionu prijeti novi talas migranata!

Oštra Erdoganova retorika prema Evropskoj uniji preti da izazove krizu. Migranti će iz Turske curiti i izazivati nestabilnost.

Region 10.05.2016 | 08:40
Regionu prijeti novi talas migranata!

Dva miliona izbeglica koje borave u Turskoj ponovo bi preko Balkana moglo da krene ka Evropi ukoliko se odnosi između Turske i EU, koji su poslednjih dana pogoršani, dodatno zaoštre. I sada, dok su turska vrata još zatvorena, prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila, u Srbiju preko Bugarske svakog dana uđe 100-120 ljudi.

S vremena na vreme, oni ulaze i preko Makedonije. U zemlji je svakog trenutka između 500 i 1.000 njih, po pravilu ilegalno. Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije, u centrima ih je u ponedeljak 9. maja bilo smešteno 324.

- Oni beže od sistema, viđamo ih ponovo po parkovima, kontaktiraju s krijumčarima ljudi - kaže Radoš Đurović iz Centra.

On dodaje da je Evropa u panici zbog retorike turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i mogućnosti rušenja dogovora Brisel-Ankara, i učiniće sve da izbeglička reka ne poteče ponovo. Austrija je već najavila potencijalno zatvaranje granica. Ukoliko Turska ne bude zadovoljna novcem koji dobije iz Evrope, mogla bi na neko vreme, kao upozorenje, opet da otvori kapije, a tada će se Srbija i Makedonija nanovo naći na udaru.

Dušan Proroković iz Centra za strateške alternative dodaje da je ceo dogovor nefunkcionalan, da će on Evropu puno koštati, a Turska ne može da odradi svoj deo posla.

- Motivisan unutrašnjim razlozima da odbije sporazum sa EU, Erdogan je napravio veliki zaokret ka islamizmu i okrenuo se politici ucene i sile. Puštaće izbeglice da cure u Evropu, manje ili više, i stalno će generisati nestabilnost - kaže Proroković.

Inače, Generalna skupština UN okupiće u septembru svetske lidere kako bi razgovarali o problemu izbeglica i migranata.


BOLjA SARADNjA

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je u Beogradu sa direktorom Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) Majklom Špindelegerom o trenutnoj migracionoj situaciji i unapređenju saradnje. Bilo je reči i o Strategiji za 2020. o saradnji zemalja ICMPD.

Izvor: Novosti

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dragan

10.05.2016 08:23

Ode bijela rasa u tacku !

ODGOVORITE
Name

Piksi

10.05.2016 10:04

Izgleda da nije nerealna opcija da najbolji odavde odu u EU, a ovde da nasele migrante.

ODGOVORITE
Name

nn

10.05.2016 10:10

Što moraju preko Turske kada mogu preko Rusije ,Poljske pa dalje !

ODGOVORITE