Истине и лажи о руском дугу

Руски дуг, настао још за вријеме бивше Југославије по којем БиХ припадају 123 милиона клириншких долара, а од тога Републици Српској трећина, ових дана изазвао је рат на релацији Влада и предсједник Српске-Савез за промјене.

Република Српска 13.04.2016 | 20:58
Истине и лажи о руском дугу

Руководство Српске оптужује кадрове Савеза за промјене у Савјету министара БиХ да блокирају исплату дуга, а из Савеза одговарају да руководство Српске шири неистине и лажи.

"Само захваљујићи поштовању које Руска Федерација има према руководству Републике Српске БиХ је добила могућност да у готовини наплати дуг", тврди министар у Влади Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић каже да једини услов који је Русија поставила јесте да се једна трећина дуга уплати у буџет Српске, али министар у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић се супродставља одлукама Руске федерације.

"Оцјењујем то као један од најболнијих удараца који су Републици Српској могли да задају српски представници у Савјету министара БиХ. Супротставили су се томе да средства која припадају Српској дођу у Српску и да се рјешавају проблеми које ми у Републици Српској имамо", истиче министар Ђокић.

"Проблеме које има Република Српска, а за које је одговорно актуелно руководство, покушавају сакрити лажима,измишљањем завјера,страних и унутрашњих непријатеља"  одговарају из СДС-а. Министар Мирко Шаровић тврди да Савјет министара БиХ није уопште разматрао питање руског дуга.

"Немамо никакав захтјев ни понуду руске владе", каже Шаровић и подсјећа да о питањима спољњег дуга преговоре води Предсједништво БиХ.

"Нека је свима јасно да Република Српска никада неће изгубити свој дио, своју трећину средстава без обзира када ће се ријешити питање руског дуга. Све остало су лажи и манипулације", тврди Шаровић.

И предсједник СДС-а Младен Босић потврђује наводе министра Шаровића.

"Читава прича је конструисана тако да се стекне утисак да ми желимо да паре оду у Републику Српску. То није тачно. Сматрамо да свако треба да добије онолико колико му припада укључујући и Брчко Дистрикт који је такође дио БиХ. СДС жели да све буде урађено по закону и да оно што припада Републици Српској буде уплаћено у буџет Српске, ту нема никакве дилеме", поручује Босић.

Лидер напредне Српске Адам Шукало сматра да су оптужбе према Шаровићу, СДС-у и Савезу за промјене хистеричан покушај власти у Српској да сакрију чињеницу да су након више од деценије власти довели Републику Српску у финансијску нестабилност и несигурност.

"Република Српска изгубила је финансијску независност. То је пораз политике СНСД-а који се, наводно, залаже за независност Српске, а први корак ка независности требало би да буде финансијска независност. Република Српска вољом владајуће коалиције више није финансијски независна, зависи од средстава са нивоа БиХ. То је катастрофа", каже Шукало и додаје да је власт Српске кука и тражи спас зато што су из буџета Српске и преко свих тендера толико опљачла Републику Српску да данас не могу да исплате ни оне категорије које су стварале Српску.

Из Савеза за промјене подсјећају СНСД и њихове коалиционе партнере да су и на нивоу БиХ били дио власти више од деценије.

"Зашто тада нисте рјешавали руски дуг? Зашто нисте ријешили питање дуга БиХ Руској Федерацији, од чега је половина дуг Српске? Престаните да измишљате и лажете народ у Српској и почните да радите у корист народа Српске", поручују из Савеза за промјене.

БН ТВ

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

сасарс

13.04.2016 19:05

Јад и цемер! Ниста висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак

13.04.2016 19:12

Све их треба растјерати И ове и оне

Name

Миско

13.04.2016 19:05

Пази ово: пресудјени криминалац брани резим Милорада Додика. Па добро људи, има ли неко без криминалне прослости да стане у васу одбрану?

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

13.04.2016 19:07

Па зар Саровиц није изјавио да се морају наћи модалитети исплате тако да паре не додју у будзет РС!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

привредник

13.04.2016 19:34

Јесте, и ста? Рекао је да це паре дати привреди а не у будзет, сто је сасвим исправно! Зна се како се пуни будзет и одакле! Или је мозда проблем сто се висе не пуни!

Name

Зоран

13.04.2016 22:01

Ово је просто ко пасуљ, ако паре оду Влади РС-а опозиција нема ништа од тога, овако убијају једним ударцем двије мухе паре остају на нивоу БИХ они побуне џепове посто из РС-а не могу добити ништа а кога интересују пензионери борци инвалиди и остали муценици.

Name

ДАТИ МИЛИ

13.04.2016 19:12

ДАТИ ТО МИЛИ, ПА ОН ФИНО УСМЈЕРИ КУМУ, НАРАВНО ОДЛУКОМ ВЛАДЕ, А КУМ ДА КУПИ ЈАХТУ У МОНТА КАРЛУ, КАД ВЕЋ ИМА ТАЈ СТАН, ЗАРАДЈЕН ЧУДЕСНИМ ПРЕПОРОДОМ НАШЕГ ЗДРАВЉА. ХА ХА ХА. ЈУТУТУНСКА ЈУХАХАХА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Петар Докиц

13.04.2016 19:40

Питао бих га гдје је то у свијету у историји некоме исплацено зато сто га симпатисе? Мозда неких стотињак до хиљаду марака или неких других девиза. Овдје је дуг од преко 100 милиона, и Руска Федерација добро зна ста би се десило да се то не исплати. То нема везе нити са РС нити за ФБХ нити са Дистрикт вец са БХ јер кад је дуг настао нису биле ове 3 поменуте јединице, вец БХ као саставни дио Југославије са свим економским и финансијским правима. Највеце фирме које су радиле у иностранству су (гле слуцајности) из БХ: Енергоинвест, Ватростална, Враница, Зељезара Зеница и јос неке. И ста сад Петре? Гдје у овоме РС? или ФБХ? или Дистрикт? Да је правде дало би се овим и осталим фирмама гдје су радници радили, остављали свој зној и здравље, а неки богами и зивоте. Зато Петре не ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

уплата

13.04.2016 19:46

Дајте милету све, зна он с насим парама, ко са својим, на крају це и заврсит код њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лептир

13.04.2016 19:53

Дати Доди новце исто као заједно затворити вукове и овце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре привредник

13.04.2016 20:40

Није спорно то сто је изјавио него сто сам сам себе демантује

ОДГОВОРИТЕ
Name

село

13.04.2016 20:47

Засто се брукате око тих пара кад неволите ниста сто је од титовог времена па како вам се то не гади то неразумијем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само да приупитам

13.04.2016 21:33

Руси су спремни да дају конацно несто пара за тај клирински дуг. Лијепо. А ста цемо за дуг према Русима. БиХ дугује и за гас и јос стоста тај је дуг ту недје ако не и веци од дуга који Русија има према нама. Знаци РС би да узме паре које је некад неко зарадио а дуг нек плаца ко хоце. С Русима се то теско да извести а ово око прице да се све договара измедју Баје и Путина... Тај је и кредит велики и мали диговорио па их нико није видио тако је и за ово

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

13.04.2016 21:59

Не би ни ја дао паре Додиковим тајкунима у дзеп да иду.Довољно су нас опљацкали и без тога!Ако це их дати борцима ,просвјети и здравству онда мозе али неце тако Миле.Прво би се намиривали његови кумови и кримоси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сзп

13.04.2016 23:33

Ако СзП не подузме адекватне мјере мислим да ће се појавити нове снаге да растјерају сву багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

14.04.2016 09:05

У праву си овдје требају да се појаве неке нове снаге да отјерају и позицију и опозицију .

Name

ДЕ ГОТХИА

14.04.2016 01:11

КАКО НЕ РАЗУМЈЕТЕ, МИЛОРАД ЈАСНО И ПОТПУНО ТАЧНО И ИСТИНИТО КАЖЕ ДА СУ ТО ЊЕГОВИ НОВЦИ, ЈЕР ЗА ЊЕГА ЈЕ; РЕПУБЛИКА - ТО САМ ЈА, МОЈА ЈЕ ВЛАДА, МОЈ ЈЕ ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ, МОЈ ЈЕ ПАРЛАМЕНТ, МОЈИ СУ ТУЖИОЦИ И СУДИЈЕ, МОЈ ЈЕ ЖИВОТ И НЕМАТЕ НИКОГ ДРУГОГ ОСИМ МЕНЕ - СВЕ ЈЕ МОЈЕ, СВИ ОСТАЛИ КОЈИ НЕ МИСЛЕ КАО ЈА И КОЈИ МЕ НЕ ПОДРЖАВАЈУ СУ ПОБАЧАЈ И НЕМАЈУ БУДУЋНОСТИ У МОЈОЈ РЕПУБЛИЦИ - КО ЈЕ СВЕ ТАКО ГОВОРИО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не.Не

14.04.2016 06:01

Овај новац никако не дати Додику и његовој власти. Поготово,не прије избора. Нека на овим изборима побиједе са парама које су од народа узели, па ако опет побиједе нека узму и тај Руски и сваки други новац. Народу онда не треба дати ниста, јер је НИСТА и заслузио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса Малицевиц

14.04.2016 06:35

Не дајте паре никоме

ОДГОВОРИТЕ