Istine i laži o ruskom dugu

Ruski dug, nastao još za vrijeme bivše Jugoslavije po kojem BiH pripadaju 123 miliona klirinških dolara, a od toga Republici Srpskoj trećina, ovih dana izazvao je rat na relaciji Vlada i predsjednik Srpske-Savez za promjene.

Republika Srpska 13.04.2016 | 20:58
Istine i laži o ruskom dugu

Rukovodstvo Srpske optužuje kadrove Saveza za promjene u Savjetu ministara BiH da blokiraju isplatu duga, a iz Saveza odgovaraju da rukovodstvo Srpske širi neistine i laži.

"Samo zahvaljujići poštovanju koje Ruska Federacija ima prema rukovodstvu Republike Srpske BiH je dobila mogućnost da u gotovini naplati dug", tvrdi ministar u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić kaže da jedini uslov koji je Rusija postavila jeste da se jedna trećina duga uplati u budžet Srpske, ali ministar u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović se suprodstavlja odlukama Ruske federacije.

"Ocjenjujem to kao jedan od najbolnijih udaraca koji su Republici Srpskoj mogli da zadaju srpski predstavnici u Savjetu ministara BiH. Suprotstavili su se tome da sredstva koja pripadaju Srpskoj dođu u Srpsku i da se rješavaju problemi koje mi u Republici Srpskoj imamo", ističe ministar Đokić.

"Probleme koje ima Republika Srpska, a za koje je odgovorno aktuelno rukovodstvo, pokušavaju sakriti lažima,izmišljanjem zavjera,stranih i unutrašnjih neprijatelja"  odgovaraju iz SDS-a. Ministar Mirko Šarović tvrdi da Savjet ministara BiH nije uopšte razmatrao pitanje ruskog duga.

"Nemamo nikakav zahtjev ni ponudu ruske vlade", kaže Šarović i podsjeća da o pitanjima spoljnjeg duga pregovore vodi Predsjedništvo BiH.

"Neka je svima jasno da Republika Srpska nikada neće izgubiti svoj dio, svoju trećinu sredstava bez obzira kada će se riješiti pitanje ruskog duga. Sve ostalo su laži i manipulacije", tvrdi Šarović.

I predsjednik SDS-a Mladen Bosić potvrđuje navode ministra Šarovića.

"Čitava priča je konstruisana tako da se stekne utisak da mi želimo da pare odu u Republiku Srpsku. To nije tačno. Smatramo da svako treba da dobije onoliko koliko mu pripada uključujući i Brčko Distrikt koji je takođe dio BiH. SDS želi da sve bude urađeno po zakonu i da ono što pripada Republici Srpskoj bude uplaćeno u budžet Srpske, tu nema nikakve dileme", poručuje Bosić.

Lider napredne Srpske Adam Šukalo smatra da su optužbe prema Šaroviću, SDS-u i Savezu za promjene histeričan pokušaj vlasti u Srpskoj da sakriju činjenicu da su nakon više od decenije vlasti doveli Republiku Srpsku u finansijsku nestabilnost i nesigurnost.

"Republika Srpska izgubila je finansijsku nezavisnost. To je poraz politike SNSD-a koji se, navodno, zalaže za nezavisnost Srpske, a prvi korak ka nezavisnosti trebalo bi da bude finansijska nezavisnost. Republika Srpska voljom vladajuće koalicije više nije finansijski nezavisna, zavisi od sredstava sa nivoa BiH. To je katastrofa", kaže Šukalo i dodaje da je vlast Srpske kuka i traži spas zato što su iz budžeta Srpske i preko svih tendera toliko opljačla Republiku Srpsku da danas ne mogu da isplate ni one kategorije koje su stvarale Srpsku.

Iz Saveza za promjene podsjećaju SNSD i njihove koalicione partnere da su i na nivou BiH bili dio vlasti više od decenije.

"Zašto tada niste rješavali ruski dug? Zašto niste riješili pitanje duga BiH Ruskoj Federaciji, od čega je polovina dug Srpske? Prestanite da izmišljate i lažete narod u Srpskoj i počnite da radite u korist naroda Srpske", poručuju iz Saveza za promjene.

BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

sasars

13.04.2016 19:05

Jad i cemer! Nista vise...

ODGOVORITE
Name

Tetak

13.04.2016 19:12

Sve ih treba rastjerati I ove i one

Name

Misko

13.04.2016 19:05

Pazi ovo: presudjeni kriminalac brani rezim Milorada Dodika. Pa dobro ljudi, ima li neko bez kriminalne proslosti da stane u vasu odbranu?

ODGOVORITE
Name

???

13.04.2016 19:07

Pa zar Sarovic nije izjavio da se moraju naći modaliteti isplate tako da pare ne dodju u budzet RS!!!

ODGOVORITE
Name

privrednik

13.04.2016 19:34

Jeste, i sta? Rekao je da ce pare dati privredi a ne u budzet, sto je sasvim ispravno! Zna se kako se puni budzet i odakle! Ili je mozda problem sto se vise ne puni!

Name

Zoran

13.04.2016 22:01

Ovo je prosto ko pasulj, ako pare odu Vladi RS-a opozicija nema ništa od toga, ovako ubijaju jednim udarcem dvije muhe pare ostaju na nivou BIH oni pobune džepove posto iz RS-a ne mogu dobiti ništa a koga interesuju penzioneri borci invalidi i ostali mucenici.

Name

DATI MILI

13.04.2016 19:12

DATI TO MILI, PA ON FINO USMJERI KUMU, NARAVNO ODLUKOM VLADE, A KUM DA KUPI JAHTU U MONTA KARLU, KAD VEĆ IMA TAJ STAN, ZARADJEN ČUDESNIM PREPORODOM NAŠEG ZDRAVLJA. HA HA HA. JUTUTUNSKA JUHAHAHA.

ODGOVORITE
Name

re Petar Dokic

13.04.2016 19:40

Pitao bih ga gdje je to u svijetu u istoriji nekome isplaceno zato sto ga simpatise? Mozda nekih stotinjak do hiljadu maraka ili nekih drugih deviza. Ovdje je dug od preko 100 miliona, i Ruska Federacija dobro zna sta bi se desilo da se to ne isplati. To nema veze niti sa RS niti za FBH niti sa Distrikt vec sa BH jer kad je dug nastao nisu bile ove 3 pomenute jedinice, vec BH kao sastavni dio Jugoslavije sa svim ekonomskim i finansijskim pravima. Najvece firme koje su radile u inostranstvu su (gle slucajnosti) iz BH: Energoinvest, Vatrostalna, Vranica, Zeljezara Zenica i jos neke. I sta sad Petre? Gdje u ovome RS? ili FBH? ili Distrikt? Da je pravde dalo bi se ovim i ostalim firmama gdje su radnici radili, ostavljali svoj znoj i zdravlje, a neki bogami i zivote. Zato Petre ne ...

ODGOVORITE
Name

uplata

13.04.2016 19:46

Dajte miletu sve, zna on s nasim parama, ko sa svojim, na kraju ce i zavrsit kod njega.

ODGOVORITE
Name

Leptir

13.04.2016 19:53

Dati Dodi novce isto kao zajedno zatvoriti vukove i ovce.

ODGOVORITE
Name

Re privrednik

13.04.2016 20:40

Nije sporno to sto je izjavio nego sto sam sam sebe demantuje

ODGOVORITE
Name

selo

13.04.2016 20:47

Zasto se brukate oko tih para kad nevolite nista sto je od titovog vremena pa kako vam se to ne gadi to nerazumijem .

ODGOVORITE
Name

Samo da priupitam

13.04.2016 21:33

Rusi su spremni da daju konacno nesto para za taj klirinski dug. Lijepo. A sta cemo za dug prema Rusima. BiH duguje i za gas i jos stosta taj je dug tu nedje ako ne i veci od duga koji Rusija ima prema nama. Znaci RS bi da uzme pare koje je nekad neko zaradio a dug nek placa ko hoce. S Rusima se to tesko da izvesti a ovo oko price da se sve dogovara izmedju Baje i Putina... Taj je i kredit veliki i mali digovorio pa ih niko nije vidio tako je i za ovo

ODGOVORITE
Name

dnk

13.04.2016 21:59

Ne bi ni ja dao pare Dodikovim tajkunima u dzep da idu.Dovoljno su nas opljackali i bez toga!Ako ce ih dati borcima ,prosvjeti i zdravstvu onda moze ali nece tako Mile.Prvo bi se namirivali njegovi kumovi i krimosi!

ODGOVORITE
Name

szp

13.04.2016 23:33

Ako SzP ne poduzme adekvatne mjere mislim da će se pojaviti nove snage da rastjeraju svu bagru.

ODGOVORITE
Name

Zoran

14.04.2016 09:05

U pravu si ovdje trebaju da se pojave neke nove snage da otjeraju i poziciju i opoziciju .

Name

DE GOTHIA

14.04.2016 01:11

KAKO NE RAZUMJETE, MILORAD JASNO I POTPUNO TAČNO I ISTINITO KAŽE DA SU TO NJEGOVI NOVCI, JER ZA NJEGA JE; REPUBLIKA - TO SAM JA, MOJA JE VLADA, MOJ JE PREDSJEDNIK VLADE, MOJ JE PARLAMENT, MOJI SU TUŽIOCI I SUDIJE, MOJ JE ŽIVOT I NEMATE NIKOG DRUGOG OSIM MENE - SVE JE MOJE, SVI OSTALI KOJI NE MISLE KAO JA I KOJI ME NE PODRŽAVAJU SU POBAČAJ I NEMAJU BUDUĆNOSTI U MOJOJ REPUBLICI - KO JE SVE TAKO GOVORIO...

ODGOVORITE
Name

Ne.Ne

14.04.2016 06:01

Ovaj novac nikako ne dati Dodiku i njegovoj vlasti. Pogotovo,ne prije izbora. Neka na ovim izborima pobijede sa parama koje su od naroda uzeli, pa ako opet pobijede neka uzmu i taj Ruski i svaki drugi novac. Narodu onda ne treba dati nista, jer je NISTA i zasluzio.

ODGOVORITE
Name

Sinisa Malicevic

14.04.2016 06:35

Ne dajte pare nikome

ODGOVORITE