Бахато коришћење службених возила

Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске утврдила је бројне пропусте при коришћењу службених аутомобила у Влади и њеним институцијама. Ревизори су, између осталог, утврдили да је коришћење службених возила у неслужбене сврхе устаљена пракса, а да су број возила са којима располажу и трошкови њихове употребе далеко већи него што би требало да буду.

Република Српска 09.05.2016 | 20:00
Бахато коришћење службених возила

Главна служба за ревизију јавног сектора навела је и извјештају о ревизији учинка под називом “Економичност и ефикасност употребе службених возила Владе Републике Српске“, да се службена возила Владе Републике Српске не употребљавају на економичан и ефикасан начин.

Трошкови по пређеном километру знатно су варирали између институција, а употребу службених возила карактерише висок удио пређених километара у неслужбене сврхе. Ревизија је установила да је у 2014. години у неслужбене сврхе пређено најмање 750.000 километара, односно 12 одсто од укупно пређених километара институција из узорка.

Службена возила у неслужбене сврхе најчешће су коришћена за превоз запослених на посао и са посла. Из наведене анализе уочљиво је да две трећине службених возила излазе из гараже након 16 часова и враћају се у 8 часова наредног дана, те петком послије 16 часова, а враћају се у понедјељак ујутро.

Осим наведеног, службена возила коришћена су и у друге приватне сврхе, што се може закључити из знатних одступања пређених километара на истим релацијама када су службена возила коришћена за превоз на посао и са посла.

Као примјер у извјештају ревизије наведена је употреба службених возила која су за наведене сврхе на релацији Бањалука–Зворник– Бањалука (петак–понедјељак) прелазила од 426 км до 1429 км. Најекстремнији примјер јесу службена возила која су се користила за превоз на посао и са посла на релацији Бањалука–Бијељина–Бањалука, а која су од петка (одлазак у Бијељину) до понедјељка (повратак на посао у Бањалуку) прелазила од 466 до више од 1.800 километара.

Удио локалне вожње у укупном броју пређених километара институција из узорка знатно је варирао.

Појединачно посматрано, локална вожња институција из узорка кретала се од 1 до 638 километара по возилу у једном дану. Оба екстремна случаја не представљају добру праксу употребе службених возила. Ревизија је утврдила да је прво возило коришћено за одлазак неколико стотина метара од институције, гдје је било паркирано цијели радни дан и на тај начин неискоришћено.

Други екстремни случај представља примјер нетачног вођења евиденција, које не дају истиниту информацију о кретању возила и сврси његове употребе.

Велике неправилности код коришћења службених возила уочене су и у потрошњи горива јер нпр. ауди А6 једне институције трошио је око 22 литре горива, а нормална потрошња за тај тип возила је око 12,5 литара.

Иако се и раније знало и сумњало на начин на који се користе службена возила; ревизија је током контроле дошла до занимљивих података па тако, рецимо, у једном дијелу извјештаја говоре о томе да би се радни задаци могли обављати са 20 одсто мањим возним парком.

БН телевизија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

хм

09.05.2016 18:01

Да нас виде комшије у црним лимузинама, није мала шала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

09.05.2016 18:07

А ста то није бахато од ових идиота!!!

Name

Драган

09.05.2016 19:36

Примитивци се дочепали бијесних аута на терет државе...гдје им је крај...живот им је остварен, то им је врх.

Name

Лазо

09.05.2016 18:22

Резимлије су бахате и бахато тросе паре пореских обавезника али и ови из заједницких институција нису ниста бољи,Јуцер сам се возио Бањалуком и у једном тренутку је испред мене искоцио полицајац,у први мах сам мислио да је пијан или луд јер се понасао суманито,био је као унезвјерен и махао је рукама.Онда сам цуо сирену видио иза три црна бијесна аута са ротацијом и аутомобили обицног народа и за мене су кренули да се пењу љево и десно по зеленим поврсинама а онда сам погледао и видио фацу Игора Црнадка који је сједио на задњем сједисту једног од аутомобила и пројурили су кроз црвено.Сведски министар се вози бициклом а овај скоројевиц иде са три аута

ОДГОВОРИТЕ
Name

геоуправа

09.05.2016 18:26

У Геодетској управи сви руководиоци возе скупа службена возила (ђжипове,цитроене...),кући и назад,петак-понедељак кући- БЛ (Бијељина,Хан Пијесак ...). То су:дир.Комленовић, зв."Гузовача", Деурић,Ћана,Домазетка,Бајић,Ракуљ,Ђера,Босић ...Ненамјенски потрошили око 80 милиона КМ (возила,посл.простори,сифтвери,сл.непотребна потовања и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНЦЕЛ БАЊА ЛУКА

09.05.2016 20:34

Није Комленовиц него Комљеновиц није Ракуљ него Радуљ писес а не знас ни ко су пусти те лази

Name

Сјеме

09.05.2016 18:29

Још само мало, 14. мај само што није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рибник

09.05.2016 18:36

Све Ви знате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

09.05.2016 18:42

Све је ово у интересу насе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИШТА НОВО

09.05.2016 20:16

ТАКО СЛУЖБЕНЕ АУТОМОБИЛЕ КОРИСТИ И ВЕЋИНА СНСД ДИРЕКТОРА И ЈОШ ПОРЕД ТОГА ДОБИЈАЈУ НОВАЦ ЗА ТРОШКОВЕ МЈЕСЕЧНЕ КАРТЕ ЗА ЈАВНИ ПРЕВОЗ. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

09.05.2016 20:37

Не само да директори злоупотребљавају сл.аута него народни посланици,одборници,савјетници па цак и пиар менадзери узимају сл.аут и возају их свакодневно као приватна.Посјетите мало установе у Бн које контролисе ДНС кадар.А не само СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они су само

09.05.2016 21:57

Пси пустени с ланца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Невесиње

09.05.2016 22:03

сиљеговиц и з Невесињске сиротињске опстине,не долази из Србије.Наравно породицне послове обавља са опстинским возилом и горивом. Никада није инвеститора покусо довести наравно,само приватне посјете обавља. а купио ауто које троси три пута висе него сто је потребно.Када није у Србији онда је у Гацку на породицним тренинзима са тим истим аутом.Бахатост на рацун сиротиње

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

10.05.2016 05:22

Све странке сатрати,па увести Дусанов законик,како би се народ довео у ред!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло

10.05.2016 05:56

Ове лопузе из власти су упропастиле све до цега су могли доци.Продали би и Мјесец да они могу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

обавештени

10.05.2016 14:05

У Геоуправи; дир.Кољеновић,Деура-главни мозак и Ћана -други мозак крим, затим Домазетка-бивша цвећерка, Радуљ-Ракуљ, Будин мали и др. су некретнинска мафија коју треба хитно спречити у крим. радњама милионским, има доказа материјалних!

ОДГОВОРИТЕ