Bahato korišćenje službenih vozila

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske utvrdila je brojne propuste pri korišćenju službenih automobila u Vladi i njenim institucijama. Revizori su, između ostalog, utvrdili da je korišćenje službenih vozila u neslužbene svrhe ustaljena praksa, a da su broj vozila sa kojima raspolažu i troškovi njihove upotrebe daleko veći nego što bi trebalo da budu.

Republika Srpska 09.05.2016 | 20:00
Bahato korišćenje službenih vozila

Glavna služba za reviziju javnog sektora navela je i izvještaju o reviziji učinka pod nazivom “Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske“, da se službena vozila Vlade Republike Srpske ne upotrebljavaju na ekonomičan i efikasan način.

Troškovi po pređenom kilometru znatno su varirali između institucija, a upotrebu službenih vozila karakteriše visok udio pređenih kilometara u neslužbene svrhe. Revizija je ustanovila da je u 2014. godini u neslužbene svrhe pređeno najmanje 750.000 kilometara, odnosno 12 odsto od ukupno pređenih kilometara institucija iz uzorka.

Službena vozila u neslužbene svrhe najčešće su korišćena za prevoz zaposlenih na posao i sa posla. Iz navedene analize uočljivo je da dve trećine službenih vozila izlaze iz garaže nakon 16 časova i vraćaju se u 8 časova narednog dana, te petkom poslije 16 časova, a vraćaju se u ponedjeljak ujutro.

Osim navedenog, službena vozila korišćena su i u druge privatne svrhe, što se može zaključiti iz znatnih odstupanja pređenih kilometara na istim relacijama kada su službena vozila korišćena za prevoz na posao i sa posla.

Kao primjer u izvještaju revizije navedena je upotreba službenih vozila koja su za navedene svrhe na relaciji Banjaluka–Zvornik– Banjaluka (petak–ponedjeljak) prelazila od 426 km do 1429 km. Najekstremniji primjer jesu službena vozila koja su se koristila za prevoz na posao i sa posla na relaciji Banjaluka–Bijeljina–Banjaluka, a koja su od petka (odlazak u Bijeljinu) do ponedjeljka (povratak na posao u Banjaluku) prelazila od 466 do više od 1.800 kilometara.

Udio lokalne vožnje u ukupnom broju pređenih kilometara institucija iz uzorka znatno je varirao.

Pojedinačno posmatrano, lokalna vožnja institucija iz uzorka kretala se od 1 do 638 kilometara po vozilu u jednom danu. Oba ekstremna slučaja ne predstavljaju dobru praksu upotrebe službenih vozila. Revizija je utvrdila da je prvo vozilo korišćeno za odlazak nekoliko stotina metara od institucije, gdje je bilo parkirano cijeli radni dan i na taj način neiskorišćeno.

Drugi ekstremni slučaj predstavlja primjer netačnog vođenja evidencija, koje ne daju istinitu informaciju o kretanju vozila i svrsi njegove upotrebe.

Velike nepravilnosti kod korišćenja službenih vozila uočene su i u potrošnji goriva jer npr. audi A6 jedne institucije trošio je oko 22 litre goriva, a normalna potrošnja za taj tip vozila je oko 12,5 litara.

Iako se i ranije znalo i sumnjalo na način na koji se koriste službena vozila; revizija je tokom kontrole došla do zanimljivih podataka pa tako, recimo, u jednom dijelu izvještaja govore o tome da bi se radni zadaci mogli obavljati sa 20 odsto manjim voznim parkom.

BN televizija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

hm

09.05.2016 18:01

Da nas vide komšije u crnim limuzinama, nije mala šala.

ODGOVORITE
Name

lijan

09.05.2016 18:07

A sta to nije bahato od ovih idiota!!!

Name

Dragan

09.05.2016 19:36

Primitivci se dočepali bijesnih auta na teret države...gdje im je kraj...život im je ostvaren, to im je vrh.

Name

Lazo

09.05.2016 18:22

Rezimlije su bahate i bahato trose pare poreskih obaveznika ali i ovi iz zajednickih institucija nisu nista bolji,Jucer sam se vozio Banjalukom i u jednom trenutku je ispred mene iskocio policajac,u prvi mah sam mislio da je pijan ili lud jer se ponasao sumanito,bio je kao unezvjeren i mahao je rukama.Onda sam cuo sirenu vidio iza tri crna bijesna auta sa rotacijom i automobili obicnog naroda i za mene su krenuli da se penju ljevo i desno po zelenim povrsinama a onda sam pogledao i vidio facu Igora Crnadka koji je sjedio na zadnjem sjedistu jednog od automobila i projurili su kroz crveno.Svedski ministar se vozi biciklom a ovaj skorojevic ide sa tri auta

ODGOVORITE
Name

geouprava

09.05.2016 18:26

U Geodetskoj upravi svi rukovodioci voze skupa službena vozila (đžipove,citroene...),kući i nazad,petak-ponedeljak kući- BL (Bijeljina,Han Pijesak ...). To su:dir.Komlenović, zv."Guzovača", Deurić,Ćana,Domazetka,Bajić,Rakulj,Đera,Bosić ...Nenamjenski potrošili oko 80 miliona KM (vozila,posl.prostori,siftveri,sl.nepotrebna potovanja i sl.

ODGOVORITE
Name

INCEL BANJA LUKA

09.05.2016 20:34

Nije Komlenovic nego Komljenovic nije Rakulj nego Radulj pises a ne znas ni ko su pusti te lazi

Name

Sjeme

09.05.2016 18:29

Još samo malo, 14. maj samo što nije.

ODGOVORITE
Name

ribnik

09.05.2016 18:36

Sve Vi znate!

ODGOVORITE
Name

Pero

09.05.2016 18:42

Sve je ovo u interesu nase RS.

ODGOVORITE
Name

NIŠTA NOVO

09.05.2016 20:16

TAKO SLUŽBENE AUTOMOBILE KORISTI I VEĆINA SNSD DIREKTORA I JOŠ PORED TOGA DOBIJAJU NOVAC ZA TROŠKOVE MJESEČNE KARTE ZA JAVNI PREVOZ. ...

ODGOVORITE
Name

Milo

09.05.2016 20:37

Ne samo da direktori zloupotrebljavaju sl.auta nego narodni poslanici,odbornici,savjetnici pa cak i piar menadzeri uzimaju sl.aut i vozaju ih svakodnevno kao privatna.Posjetite malo ustanove u Bn koje kontrolise DNS kadar.A ne samo SNSD.

ODGOVORITE
Name

Oni su samo

09.05.2016 21:57

Psi pusteni s lanca.

ODGOVORITE
Name

Nevesinje

09.05.2016 22:03

siljegovic i z Nevesinjske sirotinjske opstine,ne dolazi iz Srbije.Naravno porodicne poslove obavlja sa opstinskim vozilom i gorivom. Nikada nije investitora pokuso dovesti naravno,samo privatne posjete obavlja. a kupio auto koje trosi tri puta vise nego sto je potrebno.Kada nije u Srbiji onda je u Gacku na porodicnim treninzima sa tim istim autom.Bahatost na racun sirotinje

ODGOVORITE
Name

lijan

10.05.2016 05:22

Sve stranke satrati,pa uvesti Dusanov zakonik,kako bi se narod doveo u red!?!?!?

ODGOVORITE
Name

Mihajlo

10.05.2016 05:56

Ove lopuze iz vlasti su upropastile sve do cega su mogli doci.Prodali bi i Mjesec da oni mogu.

ODGOVORITE
Name

obavešteni

10.05.2016 14:05

U Geoupravi; dir.Koljenović,Deura-glavni mozak i Ćana -drugi mozak krim, zatim Domazetka-bivša cvećerka, Radulj-Rakulj, Budin mali i dr. su nekretninska mafija koju treba hitno sprečiti u krim. radnjama milionskim, ima dokaza materijalnih!

ODGOVORITE