Радници поднијели кривичну пријаву против стечајног управника

Радници предузећа ПИ „Прехрана“ у стечају поднијели су Окружном тужилаштву Бањалука кривичну пријаву против стечајног управника Славка Вујанчевића.

Република Српска 09.05.2016 | 15:39
Радници поднијели кривичну пријаву против стечајног управника

У Окружном тужилаштву Бањалука потврдили су за ЦАПИТАЛ да је 20. јануара ове године поднесена пријава од стране Марић Мирка и других 68 радника ПИ „Прехрана“, против стечајног управника Вујанчевић Славка.

„Предмет се налази у раду Одјељења за привредни и организовани криминал Окружног тужилаштва Бањалука и у фази је провјера навода поднесене пријаве“, потврдила је за ЦАПИТАЛ портпарол Окружног тужилатва Маја Ђаковић Видовић.

Радниц ПИ „Прехрана“ из Градишке Бањалуке оптужили су стечајног управника Славка Вујанчевића, у допису који су послали редакцији ЦАПИТАЛ-а, за организовани криминал, наводећи да је уновчио имовину „Прехране“ у стечају тако што је продао Бобар банци за 2,7 милиона КМ, а затим без сагласности Одбора повјерилаца и стечајног судије тај новац орочио у Бобар банци, која је ликвидирана.

„Новац је орочио без ичијег знања тако што је себи прибавио имовинску корист и добио провизију“, наводи се у допису и додаје да су против Вујанчевића подношене пријаве и док је био стечајни управник „Ратарства“ из Нове Тополе код Градишке.

Вујанчевић је негирао све оптужбе наводећи да се иза њих крију покушаји притисака на њега због тога што није исплатио потраживања која су, према његовим ријечима, кривично дјело.

„Жао ми је људи који су само оружје у рукама појединих адвоката који то злоупотребљавају. Ја сам други стечајни управник у том предузећу, а управник који је био прије мене је признао неке ствари који немају везе, па има људи којима су три пута призната потраживања“, рекао је Вујанчевић.

Он је појаснио да је је ПИ „Прехрана“ настала подјелом „Левите“ 2004. године, а да су сва потраживања настала прије те године.Тврди да радници нису жељели да се пријаве у стечајном поступку „Левите“, па су онда су сва потраживања усмјерили према „Прехрани“.

„Проблем је у томе што ја нисам хтио да исплатим групи радника потраживања по основу разлучног права које је потпуно неосновано јер ниједан од тиха радника никада није радио у „Прехрани“, већ су радили у „Левити“. Они су позивају на рјешење о извршењу које је укинуто и на пресуду која се не односи на „Прехрану“, рекао је Вујанчевић.

Говорећи о депоновању новца у Бобар банку он је рекао да је је стечајни управник законски заступник предузећа и да он одлучује о томе гдје ће новац чувати.

„Зар сам ја једини повјерилац те банке. Тамо је било заробљено 260 милиона КМ. Ја сам закоснки заступник предузећа и отварам рачун тамо гдје ми је лакше, тако да су њихове оптужбе потпуно неосноване“, истакао је Вујанчевић.

„Прехрана“ је приватизована 2005. година за пола милиона КМ, а један од купаца била је Жељка Драгичевић која је купила око 24 одсто капитала за 250.000 КМ. Након тога покретна имовина и средства за рад „Прехране“ уступљена су фирми „Ранцхy“ која је у власништву породице Жељке Драгичевић. Потом су власници фирме „Ранцхy“, који су и власници акција у „Прехрани“, али мање од 50 одсто, код банка подигли седам милиона КМ кредита у име „Прехране“. За те кредите заложили су некретнине „Прехране“ процијењене на скоро девет милиона КМ.

Стечај у „Прехрани“ је отворен 18. октобра 2010. године, а за стечајног управника је именован Миле Ајдер, који је због болести разријешен, па је поступак 2011. преузео Вујанчевић.

Бобар банка је купила “Прехрану” у стечају за 2,7 милиона марака – али средства су остала заробљена на рачунима банке.

Извор: ЦАПИТАЛ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

модричанин

09.05.2016 14:19

Већина стечајних управника су душмани радника.Све стечајеиспитат и ако је било лоповлука стечјним управницима треба одузет сву имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

09.05.2016 16:02

Не могу да вјерујем да има довољно интелигентних радника да се упусти са овим (криминалцима) стецајним управницима у правни дуел.

ОДГОВОРИТЕ
Name

грго

09.05.2016 16:06

Пратите ли ви уопсте ста је цовек рекао.Видите ли ви како се мува, како и како су се дизали кредити у овој вуко..бини и како се млати милионима марака а ви немате ста јести.Ко су Драгицевици,ко је њих испитао,претресао.Нико јер то су Додини сармери,сељацине примитивне,овдје бизнисмени?Јаој Бозе има ли те?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

09.05.2016 18:35

РАНЦХY Д.О.О., ХА, ХА, ХА !!! ах...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грга

10.05.2016 05:54

Зељка Драгицевиц са породицпм је уновцила свој бизнис са Милокрадом Дудуком, а народ нека обилази контејнере и опет нека иде за лоповима.

ОДГОВОРИТЕ