Српски тинејџер, а велико свјетско чудо

Млади композитор из Смедерева Вељко Ненадић (17) ређа успехе на свим меридијанима. "Меланхолична ноћ" очарала Шпанце, Американце...

Србија 08.05.2016 | 21:27
Српски тинејџер, а велико свјетско чудо

"МЕЛАНХОЛИЧНА ноћ" пала је на шпанско тло. После америчког и руског наклона, Вељко Ненадић, ученик композитор из Смедерева, овом својом композицијом побрао је шпанске аплаузе, и то професионалних композитора из читавог света. Међу старим звуцима нота, овај даровити ученик пласирао се на високо шесто место такмичења за клавирске композиције у Мадриду.

На такмичењу композитора за клавир "Фиделио", без старосног ограничења и у конкуренцији 157 композиција из 24 земље, Вељко је стао раме уз раме с великима. Где му је и место. Посебно је важно то што су му ову оцену дале његове много старије и искусније колеге.

"Ово такмичење је јединствено у свету по томе што сами учесници композитори гласају", прича овај скроман млади ученик трећег разреда средње музичке школе "Коста Манојловић" из Смедерева.

После пет кругова гласања, Вељко се с композицијом "Меланхолична ноћ" пласирао у финале и заузео шесто место као убедљиво најмлађи учесник и једини који није професионалац.

"Прво место, на пример, освојио је композитор, пијаниста и диргент из Немачке, 57-годишњи Ратко Делорко, који иза себе има 13 издатих дискова. Треће место освојио је професор композиције с најпрестижнијег светског универзитета за музику Беркли у Бостону Ендрју Лист", прича Вељко.

Успех младог Смедеревца, тако, више није ни вест. За мало година живота, светског успеха се већ нагледао.

Почетком године освојио је друго место на светском такмичењу композитора "Голден ки" у САД с композицијом "Контраст" у категорији сениора до 18 година. Ово је Вељково четврто учешће на овом престижном фестивалу, где је освојио три прва и једно треће место. Са колегиницом из школе Недом Николић, званично најбољим фрулашем у држави, победио је на 11. фестивалу словенске музике у Москви прошле године.

Списак његових признања је подугачак, а недавно је дошло и занимљиво домаће признање за таленат. Овај младић потписује музику за документарни серијал "Задња кућа, Србија", који се приказује на РТС-у.

Аутор серијала Милан Поповић, такође Смедеревац, каже да је на Вељка "набасао" случајно.

- Нови серијал "Задња кућа, Србија" захтевао је промену стила, нови звук, нову емоцију. Једне ноћи сам решио да на интернету погледам ко су млади српски композитори. После неколико сати листања и преслушавања, наишао сам на Вељкове записе - каже Поповић, и додаје да је био затечен сазнањем да је реч о композицијама које младић не само што изводи, већ и компонује.

Када је, наставља, схватио да још није ни пунолетан и да је његов земљак, одушевио се.

"Музика је одушевила и све који су је чули. Тако, када су чули музику Радош Бајић и његов тим, мислили су да се шалим да то тинејџер компонује ", прича аутор серијала.

Због овога, Вељку пристаје епитет музичко чудо. Почео је да компонује са десет година. Његова прва композиција "Божићни валцер", коју је написао као десетогодишњак, такође је награђена. Вељко каже да воли да истражује и комбинује класичну, џез и српску традиционалну музику. Тај музички рецепт очигледно пије воду код зналаца ове уметности.

НАЈБОЉИ УЧЕНИК

"Вељко је један од најбољих ученика наше школе. Он је врстан композитор, али је и сјајан пијаниста", каже директор Музичке школе "Коста Манојловић" Гвозден Ераковић.

УСКОРО ПРВИ ЦД

Млади уметник најављује да би крајем јуна требало да објави и свој први компакт-диск у издању "Ворлд мјузик асоцијације Србије". ЦД "Источни ветар" урадио је заједно с Недом Николић, најбољим младим фрулашем у Србији.

ПРЕДСТАВЉА СРБИЈУ У МОСКВИ 17. МАЈА

Са седморо другара из школе, као ансамбл "Звуци Балкана", Вељко ће представљати Србију за две недеље у Москви на финалу Фестивала словенске музике, где је прошле године с фрулашицом Недом Николић освојио Гран при. Вељко и Неда у Москви имају и заказан концерт за 21. мај.

(Вечерње новости)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

нн

08.05.2016 19:29

Напредан, паметан и леп дечак.

ОДГОВОРИТЕ