Srpski tinejdžer, a veliko svjetsko čudo

Mladi kompozitor iz Smedereva Veljko Nenadić (17) ređa uspehe na svim meridijanima. "Melanholična noć" očarala Špance, Amerikance...

Srbija 08.05.2016 | 21:27
Srpski tinejdžer, a veliko svjetsko čudo

"MELANHOLIČNA noć" pala je na špansko tlo. Posle američkog i ruskog naklona, Veljko Nenadić, učenik kompozitor iz Smedereva, ovom svojom kompozicijom pobrao je španske aplauze, i to profesionalnih kompozitora iz čitavog sveta. Među starim zvucima nota, ovaj daroviti učenik plasirao se na visoko šesto mesto takmičenja za klavirske kompozicije u Madridu.

Na takmičenju kompozitora za klavir "Fidelio", bez starosnog ograničenja i u konkurenciji 157 kompozicija iz 24 zemlje, Veljko je stao rame uz rame s velikima. Gde mu je i mesto. Posebno je važno to što su mu ovu ocenu dale njegove mnogo starije i iskusnije kolege.

"Ovo takmičenje je jedinstveno u svetu po tome što sami učesnici kompozitori glasaju", priča ovaj skroman mladi učenik trećeg razreda srednje muzičke škole "Kosta Manojlović" iz Smedereva.

Posle pet krugova glasanja, Veljko se s kompozicijom "Melanholična noć" plasirao u finale i zauzeo šesto mesto kao ubedljivo najmlađi učesnik i jedini koji nije profesionalac.

"Prvo mesto, na primer, osvojio je kompozitor, pijanista i dirgent iz Nemačke, 57-godišnji Ratko Delorko, koji iza sebe ima 13 izdatih diskova. Treće mesto osvojio je profesor kompozicije s najprestižnijeg svetskog univerziteta za muziku Berkli u Bostonu Endrju List", priča Veljko.

Uspeh mladog Smederevca, tako, više nije ni vest. Za malo godina života, svetskog uspeha se već nagledao.

Početkom godine osvojio je drugo mesto na svetskom takmičenju kompozitora "Golden ki" u SAD s kompozicijom "Kontrast" u kategoriji seniora do 18 godina. Ovo je Veljkovo četvrto učešće na ovom prestižnom festivalu, gde je osvojio tri prva i jedno treće mesto. Sa koleginicom iz škole Nedom Nikolić, zvanično najboljim frulašem u državi, pobedio je na 11. festivalu slovenske muzike u Moskvi prošle godine.

Spisak njegovih priznanja je podugačak, a nedavno je došlo i zanimljivo domaće priznanje za talenat. Ovaj mladić potpisuje muziku za dokumentarni serijal "Zadnja kuća, Srbija", koji se prikazuje na RTS-u.

Autor serijala Milan Popović, takođe Smederevac, kaže da je na Veljka "nabasao" slučajno.

- Novi serijal "Zadnja kuća, Srbija" zahtevao je promenu stila, novi zvuk, novu emociju. Jedne noći sam rešio da na internetu pogledam ko su mladi srpski kompozitori. Posle nekoliko sati listanja i preslušavanja, naišao sam na Veljkove zapise - kaže Popović, i dodaje da je bio zatečen saznanjem da je reč o kompozicijama koje mladić ne samo što izvodi, već i komponuje.

Kada je, nastavlja, shvatio da još nije ni punoletan i da je njegov zemljak, oduševio se.

"Muzika je oduševila i sve koji su je čuli. Tako, kada su čuli muziku Radoš Bajić i njegov tim, mislili su da se šalim da to tinejdžer komponuje ", priča autor serijala.

Zbog ovoga, Veljku pristaje epitet muzičko čudo. Počeo je da komponuje sa deset godina. Njegova prva kompozicija "Božićni valcer", koju je napisao kao desetogodišnjak, takođe je nagrađena. Veljko kaže da voli da istražuje i kombinuje klasičnu, džez i srpsku tradicionalnu muziku. Taj muzički recept očigledno pije vodu kod znalaca ove umetnosti.

NAJBOLjI UČENIK

"Veljko je jedan od najboljih učenika naše škole. On je vrstan kompozitor, ali je i sjajan pijanista", kaže direktor Muzičke škole "Kosta Manojlović" Gvozden Eraković.

USKORO PRVI CD

Mladi umetnik najavljuje da bi krajem juna trebalo da objavi i svoj prvi kompakt-disk u izdanju "Vorld mjuzik asocijacije Srbije". CD "Istočni vetar" uradio je zajedno s Nedom Nikolić, najboljim mladim frulašem u Srbiji.

PREDSTAVLjA SRBIJU U MOSKVI 17. MAJA

Sa sedmoro drugara iz škole, kao ansambl "Zvuci Balkana", Veljko će predstavljati Srbiju za dve nedelje u Moskvi na finalu Festivala slovenske muzike, gde je prošle godine s frulašicom Nedom Nikolić osvojio Gran pri. Veljko i Neda u Moskvi imaju i zakazan koncert za 21. maj.

(Večernje novosti)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

nn

08.05.2016 21:29

Napredan, pametan i lep dečak.

ODGOVORITE