Зашто пропада "олимпијска љепотица"?

На недавно завршеном Економском форуму "Јахорина 2016"једна од тема била је и "Туризам као генератор раста и развоја привреде Републике Српске-случај Јахорина". Да ли је Јахорина због евидентних климатских промјена, али и небриге одговорних, од олимпијске љепотице постала случај.

Република Српска 09.05.2016 | 07:35
Зашто пропада "олимпијска љепотица"?

Зима без снијега значи пропаст зимске сезоне на Јахорини, јер ова олимпијска планина нажалост нема квалитетан систем за вјештачко осњежавање, као ни додатне садржаје који би туристима надомјестили недостатак скијања. Пропала сезона Јахорину вуче у губитке, али губици се гомилају и због чудних финансијских трансакција.

Годинама Влада Републике Српске увјерава становнике ове регије да су уложили 40 милиона марака у развој Јахорине, али су од прошле године Олимпијском центру "Јахорина" на наплату почеле да стижу рате кредита ИРБ-а.

Тако сада Олимпијски центар, чији је већински власник кроз докапитализацију постао ИРБ, том истом ИРБ-у, дакле свом власнику дугује милионе.

Дуг се увећао и на основу скандалозне одлуке суда који је наложио Олимпијском центру да фантомском предузећу УПИ, које нема ни адресу ни број телефона, исплати више од милион марака за коришћење хотела "Коран", који је прије 15 година Влада Републике Српске дала на коришћење Студентском центру Пале. Због тих дугова, Олимпијски центар не може да нађе озбиљног инвеститора.

Олимпијски центар помоћ очекује од Владе Републике Српске, а ресорни министар поручује да ће учинити све како би се Јахорина ослободила дугова, који уствари нису њени дугови већ, случајно или не, посљедица разних трансакција на линији Влада - ИРБ - Олимпијски центар.

Руководству и запосленим у Олимпијском центру "Јахорина", али и становницима цијеле регије која је некада добро живјела од Јахорине - највећег приведног капацитета, остаје да вјерују у ријеч министра. Нажалост, реченицу да Влада Српске стоји иза неког предузећа у Источном Сарајеву већ смо чули, али резултат је био катастрофалан.

(БН телевизија)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

лијан

08.05.2016 20:29

Има много криваца, влада, опстина Пале И Трново, ткз туристицки радници,мафија, викендаси.Дакле, владе од рата узимају кад је добра сезона, опстина аминовала па су градили И курта И мурта, мафија изградила пансионе, моделс хотеле без икаквог реда, нико не плаца таксе И остале обавезе, ткз.туристицки радници неспособми за било какав посао а поготово за туризам!?узас И катастрофа!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

09.05.2016 14:24

Трново су наса браца арапи купили

Name

ОГЛЕДАЛО БАЛКАНА

08.05.2016 20:45

ОГЛЕДАЛО БАЛКАНСКОГ СЕЉАКЛУКА И ДИВЉАКЛУКА. ДА ЈЕ ПАМЕТИ ОТИШАО БИ НЕКИ МИНИСТАР У МАДОНУ ДИ КАМПИЉО ДА ВИДИ СЕЉАК ОД МИЛЕ ДОДИКА КАКО КУЛТУРАН НАРОД УПРАВЉА ПЛАНИНОМ И КАКО СЕ ПОШТУЈЕ УБРАНИЗАМ ПЛАНИНЕ И ЉЕПОТЕ. ОВАКО НАГРАДИО НАРОД ШУПЕТИНА, ЗАУЗЕЛО ЗЕМЉУ ДИВЉАЧКИ И НЕЗАКОНИТО И БЕЗ ИКАКВОГ ПЛАНА, А ТЕК ОНИ БЕТОНСКИ ХОТЕЛИ, СТРАВА ЈЕДНА.ОНО ШТО МИ МОЖЕМО СВОЈИМ СЕЉАКЛУКОМ УПРОПАСТИТИ, Е НЕ МОЖЕ НИКО. И САД КАО АЈД ДА НЕКО ТУ ИНВЕСТИРА, АЈД ДА СЕ ПРИВУКУ ТУРИСТИ. МА ГДЈЕ ДА СЕ ПРИВУКУ, МОЖЕ САМО У СНИЈЕГ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаха

09.05.2016 00:18

Тако је знас ти нас ј...о ти нас...ми смо труло друство

Name

Бот

09.05.2016 15:48

Палска и Трново опстина располазе са тим ресурсима. А ти и Мадона сте ко небо и земља. Само си на тв видио папане или у новинама.

Name

Пале

08.05.2016 21:30

Ниста ново.... ово се одавно зна... кад има сезоне паре од продаје карата иду директно за БЛ....кад нема ником ниста...јавна тајна,није цудо сто је предузеце у дубиози

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

08.05.2016 23:00

Пропада Олимпијски центар а не бандити који су посадили хотеле по Јахорини. Опрана лова, јефтина радна снага, код њих минуса нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

09.05.2016 00:39

Толика Српска а Јахорина пропада? Па сто људи не идете на зимовање??Треба да је све пуно,да врви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хехе

09.05.2016 04:07

Мора се признати да је криво и вријеме, није све у руководству, једноставно је било превисе топло...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

09.05.2016 06:10

Једино рјесење све странке сатрати!па увести Дусанов законик,за кратко врјеме осјетио би се напредак!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

министар

09.05.2016 06:31

Питајте ДЗОМБИЦА за јахорину,колики је он свој будзет напунио за јахорину ИРБ је мала маца ста је он на јахорини

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисирац

09.05.2016 09:15

Ово са Јахорином траје јос од прије олимпијаде само су тад били прави сњегови и није било интернета....сто се тице садасњег стања нпр зими има само један полу амркет на пољицама а има толико кревета у приватном смјестају гдје људи да купе ста им треба нема апотеке ...нпр љети златибор има пуно висе гостију него зими не рацунам оне у пролазу на море а на јахорини камен смеце и велико нистааааа и јос несто ником не пада на памет да љети спусти цијене пица хране...па ко онда да вам додје

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

09.05.2016 12:39

НЕМА ПРАВИХ ПОЛИТИКА ЗА ЈАХОРИНУ...НАЂЕ СЕ НЕКА ЋЕЛАВА И ИСКОМПЛЕКСИРАНА БУДАЛА ИЗ БАЊА ЛУКЕ И КУПИ ПРЕВЕЛИКИ СИСТЕМ ВЕРТИКАЛНОГ ТРАНСПОРТА, КОЈИ ЈАХОРИНИ НИКАДА НИЈЕ ТРЕБАО И УГРАДИ СЕ ДО БЕТОНА... А ОНДА НАЂЕ НОВЕ НАИВНЕ И МЛАДЕ БУДАЛЕ, ДА СВЕ ТО УНИШТЕ И БУДУ ЈЕДИНИ КРИВИ ЗА ОПШТУ ПРОПАСТ. ЈАХОРИНЕ ЈОШ УВЈЕК ИМА И ОНА МИРНО ЧЕКА СВОЈЕ ШАНСЕ, ЈЕР ТОЛИКУ ЉЕПОТУ НЕ МОЖЕ НИКО УНИШТИТИ, ПА НИ МИЛЕ ИЗ ЛАКТАША ИЛИ ОНАЈ ЏОМБИЋ, ЕКСПЕРТ ЗА КАСИРКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

09.05.2016 14:15

Одговор је јасан, зато што општином Пале и Јахорином газдује паљански криминални миље на челу са Шкобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.05.2016 17:01

Као и код сваке друге љепотице и код ове требају улагања, иначе пропаде љепота. Неможе се привући огроман број туриста без (озбиљног) улагања у туристичку понуду данашњице (изградња апартмана, хотела, ресторана, спа ђакузи центра са топлом водом, ски стаза, жичара, затим вјештачко осњежавање, рентирање ски опреме и других садржаја). На "ситницама" се више зарађује неголи на самом скијању и уживању у свјежем планинском зраку, а ми те "Ситнице" немамо или је то све скромно да не употпуњује капацитете Јахорине.

ОДГОВОРИТЕ