Сјећање на жртве усташког злочина

Данас је обиљежена седамдесет једна година од стравичног усташког злочина – геноцида у Доњој Градини, највећем стратишту јасеновачког логора.

Република Српска 08.05.2016 | 19:02
Сјећање на жртве усташког злочина

Парастосу у Доњој Градини присуствовали су највиши званичници Србије и Републике Српске. У Доњој Градини убијено је око 700 хиљада људи.

Седамдесет једна година од стравичног усташког злочина није била довољна за Добрилу Кукољ да заборави крике и јауке из Доње Градине. Преживјела је захваљујући Диани Будисављевић, али је гледала како у смрт одлазе најмлађи.

У Спомен-подручју Доња Градина, на гробном пољу „Храстови“ служен је парастос за жртве српског, ромског и јеврејског народа, као и за све антифашисте који су убијени у јасеновачком логору.

Присутнима, међу којима је било и неколико преживјелих логораша, обратили су се и предсједник Републике Српске и предсједник Србије.

На гробном пољу „Тополе“ у Доњој Градини вијенце су, осим предсједника Српске и Србије, положиле делегације влада ове двије земље, делегација Народне скупштине Српске и Парламентарне скупштине БиХ, изасланик српског члана Предсједништва БиХ, те делегације већине амбасада у Босни и Херцеговини.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милетина

08.05.2016 17:39

Јел био Милетов пријатељ Цовиц?

ОДГОВОРИТЕ