Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

Danas je obilježena sedamdeset jedna godina od stravičnog ustaškog zločina – genocida u Donjoj Gradini, najvećem stratištu jasenovačkog logora.

Republika Srpska 08.05.2016 | 19:02
Sjećanje na žrtve ustaškog zločina

Parastosu u Donjoj Gradini prisustvovali su najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske. U Donjoj Gradini ubijeno je oko 700 hiljada ljudi.

Sedamdeset jedna godina od stravičnog ustaškog zločina nije bila dovoljna za Dobrilu Kukolj da zaboravi krike i jauke iz Donje Gradine. Preživjela je zahvaljujući Diani Budisavljević, ali je gledala kako u smrt odlaze najmlađi.

U Spomen-području Donja Gradina, na grobnom polju „Hrastovi“ služen je parastos za žrtve srpskog, romskog i jevrejskog naroda, kao i za sve antifašiste koji su ubijeni u jasenovačkom logoru.

Prisutnima, među kojima je bilo i nekoliko preživjelih logoraša, obratili su se i predsjednik Republike Srpske i predsjednik Srbije.

Na grobnom polju „Topole“ u Donjoj Gradini vijence su, osim predsjednika Srpske i Srbije, položile delegacije vlada ove dvije zemlje, delegacija Narodne skupštine Srpske i Parlamentarne skupštine BiH, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH, te delegacije većine ambasada u Bosni i Hercegovini.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Miletina

08.05.2016 19:39

Jel bio Miletov prijatelj Covic?

ODGOVORITE