Данас је Дан мајки: Захвалите мами за све

Захваљујући њој дошли смо на овај свет и због тога јој требамо бити бескрајно захвални, не само на данашњи дан већ цео живот.

Босна и Херцеговина 08.05.2016 | 12:50
Данас је Дан мајки: Захвалите мами за све

Друге недјеље у мају обиљежава се дан којим се слави мајчинство.

Дан мајки обележава се данас широм света! Искористите овај дан да захвалите својим мајкама и оним женама које на тај начин гледате, за сваки тренутак који су посветили вашем одрастању и срећи.

Вековима се улога маме славила се на разне начине, али од почетка 20. века установљен је најважнији празник који слави мајчинство.

Фото: Профимедиа

Његова оснивачица, Ана Џарвис успела је да својим фантастичним писмима и учешћем у промотивним кампањама по целом свету успостави овај дан. Џарвис није одустала ни након што је неколико сенатора исмејало њену идеју и жељу према којој би Дан мајки постао стварност, па је 1914. године њен предлог прошао на Конгресу с врло мало противљења.

Током година Ани је почела да смета комерцијализација празника чији је мото требало да буде изражавање осећања, а не зарада. Тако је с годинама она сама постала највећи противник Дана мајки, а посебно се окомила на цвећаре, произвођаче разгледница и честитки које је називала "шарлатанима, бандитима и термитима који својом похлепом поткопавају један од најплеменитијих празника".

Фото: Профимедиа

Ипак, Ана је успела у својој мисији па се тако скоро више од 100 година Дан мајки слави широм света. Не пропустите прилику да искористите данашњи дан и присетите се шта је све ваша мама урадила за вас, те јој кажете или приредите нешто лепо.

(ЕПК)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

лијан

08.05.2016 11:06

Све најбоље свим мајкама!Даце Бог да буде све висе српских мајки!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

999

08.05.2016 11:11

Дан Мајки је сваки дан у години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

08.05.2016 11:59

Свим мајкама ЦИЈЕЛОГ свијета желимо срећан Празник Дан Мајки који није само данас већ сваког дана у години. Посебно се свечано прославља Дан Мајки међу Православним хришћанима на МАТЕРИЦЕ прије Божића који за нас СРБе Светог Саве треба да буде једини Празник Мајки. Овај Православни Празник наши мајки, сестара и жена успостављен је од стране Цркве Христове хиљаду година прије него што је псеудохришћанска Западна Европа захваљујући Колумбу сазнала за Америку! Зато, СВОЈЕ ВОЛИМО А ТУЂЕ ПОШТУЈМО!

ОДГОВОРИТЕ