Danas je Dan majki: Zahvalite mami za sve

Zahvaljujući njoj došli smo na ovaj svet i zbog toga joj trebamo biti beskrajno zahvalni, ne samo na današnji dan već ceo život.

Bosna i Hercegovina 08.05.2016 | 12:50
Danas je Dan majki: Zahvalite mami za sve

Druge nedjelje u maju obilježava se dan kojim se slavi majčinstvo.

Dan majki obeležava se danas širom sveta! Iskoristite ovaj dan da zahvalite svojim majkama i onim ženama koje na taj način gledate, za svaki trenutak koji su posvetili vašem odrastanju i sreći.

Vekovima se uloga mame slavila se na razne načine, ali od početka 20. veka ustanovljen je najvažniji praznik koji slavi majčinstvo.

Foto: Profimedia

Njegova osnivačica, Ana Džarvis uspela je da svojim fantastičnim pismima i učešćem u promotivnim kampanjama po celom svetu uspostavi ovaj dan. Džarvis nije odustala ni nakon što je nekoliko senatora ismejalo njenu ideju i želju prema kojoj bi Dan majki postao stvarnost, pa je 1914. godine njen predlog prošao na Kongresu s vrlo malo protivljenja.

Tokom godina Ani je počela da smeta komercijalizacija praznika čiji je moto trebalo da bude izražavanje osećanja, a ne zarada. Tako je s godinama ona sama postala najveći protivnik Dana majki, a posebno se okomila na cvećare, proizvođače razglednica i čestitki koje je nazivala "šarlatanima, banditima i termitima koji svojom pohlepom potkopavaju jedan od najplemenitijih praznika".

Foto: Profimedia

Ipak, Ana je uspela u svojoj misiji pa se tako skoro više od 100 godina Dan majki slavi širom sveta. Ne propustite priliku da iskoristite današnji dan i prisetite se šta je sve vaša mama uradila za vas, te joj kažete ili priredite nešto lepo.

(EPK)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

lijan

08.05.2016 11:06

Sve najbolje svim majkama!Dace Bog da bude sve vise srpskih majki!!!

ODGOVORITE
Name

999

08.05.2016 11:11

Dan Majki je svaki dan u godini.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

08.05.2016 11:59

Свим мајкама ЦИЈЕЛОГ свијета желимо срећан Празник Дан Мајки који није само данас већ сваког дана у години. Посебно се свечано прославља Дан Мајки међу Православним хришћанима на МАТЕРИЦЕ прије Божића који за нас СРБе Светог Саве треба да буде једини Празник Мајки. Овај Православни Празник наши мајки, сестара и жена успостављен је од стране Цркве Христове хиљаду година прије него што је псеудохришћанска Западна Европа захваљујући Колумбу сазнала за Америку! Зато, СВОЈЕ ВОЛИМО А ТУЂЕ ПОШТУЈМО!

ODGOVORITE