Ограничен упис на приватне факултете

Влада Републике Српске донијела је одлуку да у идућој академској години на јавним високошколским установама може бити уписано 6.595 бруцоша, а Министарство просвјете је задужила да ограничи уписне квоте на свим приватним факултетима.

Република Српска 07.05.2016 | 20:33
Ограничен упис на приватне факултете

Са друге стране, студијски програми из области математике и физике на Природно-математичком факултету у Бањалуци и Филозофском факултету у Источном Сарајеву дефинисани су као дефицитарни и за студенте који их упишу обезбијеђена је финансијска помоћ.

Професор “БЛЦ колеџа” Бањалука Ненад Новаковић сматра да свака држава мора управљати својим цјелокупним процесом образовања, а посебно високим образовањем, које треба креирати у зависности од вјештина и потреба привреде.

"Код нас је проблем што никада на нивоу БиХ нисмо урадили озбиљно истраживање шта нам је потребно од школованог кадра, чиме располажемо и чиме ћемо то реализовати. Те три ствари никада нису урађене и због њих смо залутали", истиче Новаковић.

Ограничавање уписних квота на приватним факултетима за ресорно Министарство биће, како оцјењује Новаковић, веома тежак посао.

"Не бих им био у кожи, због тога што немају ниједног улазног параметра. Немају чак ни статистичке податке колико је укупно приватних факултета, тако да не знам како ће квалитетно ограничити уписне квоте", истакао је Новаковић, додавши да ће на “БЛЦ колеџу” поштовати све што надлежни наложе, али да је далеко већи проблем колико ће та одлука бити објективна и квалитетна.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић каже да су законом јасно дефинисани критеријуми, као и максималан број студената који могу похађати факултете и да то сви треба да поштују.

"Кадровска и техничка опрема су кључне за квалитет образовања. Сви јавни и приватни факултети имају јасно дефинисане квоте које морају поштовати и од њих не треба да одступе", поручио је Грујић и додао да је изузетно важно подржати све младе који уписују дефицитарне студије.

Потпредсједник Уније студената Републике Српске Горан Вучић истиче да је руководство Уније до сада у више наврата указивало на проблеме које стварају приватни факултети.

Подсјећа да су подржали и иницијативу ресорног Министарства за укидање студијских програма из области права, медицине и педагошких наука на њима.

"У идућем периоду залагаћемо се да та одредба буде у новом закону о високом образовању. У вези са питањем уписних квота нисмо још разговарали са министром, али сигурно ће наш захтјев ићи у правцу минималних уписних квота", истакао је Вучић.

Економски аналитичар Зоран Павловић поручује да иста правила морају важити и за јавне и за приватне факултете.

"Није довољно само ограничити уписне квоте, било да је ријеч о приватним или јавним високошколским установама. Мора бити урађена квалитетна уписна политика усклађена са потребама тржишта", истакао је Павловић.

На јучерашњој сједници Владе утврђено је и да 2.563 редовна и ванредна студента буду уписана у прву годину другог циклуса студија у идућој академској години на јавним факултетима у Српској.

Омладинска политика
Министри су јуче утврдили и Приједлог омладинске политике РС од 2016. до 2020. године.

Визија ове Омладинске политике биће реализована у пет приоритетних области ради унапређења положаја младих, а то су – могућност запослења, активно учешће, здрави стилови живота, изврсност и слободно вријеме.

УНИВЕРЗИТЕТ У БАЊАЛУЦИ

– 3.331 укупно

– 3.099 редовних и 232 ванредна

– 801 на буџету

– 2.149 који суфинансирају своје школовање

– 149 страних држављана

УНИВЕРЗИТЕТ У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ

– 2.924 укупно

– 2.676 редовних и 248 ванредних

– 945 на буџету

– 1.561 суфинансирање

– 170 страних држављана

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марија

07.05.2016 20:21

Једино наша држава производи НЕСТРУЦАН КАДАР на тим приватним факултетима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста је ово

08.05.2016 11:47

Ненад Новаковиц професор???? А ха ха ха ха...

ОДГОВОРИТЕ