Ograničen upis na privatne fakultete

Vlada Republike Srpske donijela je odluku da u idućoj akademskoj godini na javnim visokoškolskim ustanovama može biti upisano 6.595 brucoša, a Ministarstvo prosvjete je zadužila da ograniči upisne kvote na svim privatnim fakultetima.

Republika Srpska 07.05.2016 | 20:33
Ograničen upis na privatne fakultete

Sa druge strane, studijski programi iz oblasti matematike i fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Banjaluci i Filozofskom fakultetu u Istočnom Sarajevu definisani su kao deficitarni i za studente koji ih upišu obezbijeđena je finansijska pomoć.

Profesor “BLC koledža” Banjaluka Nenad Novaković smatra da svaka država mora upravljati svojim cjelokupnim procesom obrazovanja, a posebno visokim obrazovanjem, koje treba kreirati u zavisnosti od vještina i potreba privrede.

"Kod nas je problem što nikada na nivou BiH nismo uradili ozbiljno istraživanje šta nam je potrebno od školovanog kadra, čime raspolažemo i čime ćemo to realizovati. Te tri stvari nikada nisu urađene i zbog njih smo zalutali", ističe Novaković.

Ograničavanje upisnih kvota na privatnim fakultetima za resorno Ministarstvo biće, kako ocjenjuje Novaković, veoma težak posao.

"Ne bih im bio u koži, zbog toga što nemaju nijednog ulaznog parametra. Nemaju čak ni statističke podatke koliko je ukupno privatnih fakulteta, tako da ne znam kako će kvalitetno ograničiti upisne kvote", istakao je Novaković, dodavši da će na “BLC koledžu” poštovati sve što nadležni nalože, ali da je daleko veći problem koliko će ta odluka biti objektivna i kvalitetna.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslav Grujić kaže da su zakonom jasno definisani kriterijumi, kao i maksimalan broj studenata koji mogu pohađati fakultete i da to svi treba da poštuju.

"Kadrovska i tehnička oprema su ključne za kvalitet obrazovanja. Svi javni i privatni fakulteti imaju jasno definisane kvote koje moraju poštovati i od njih ne treba da odstupe", poručio je Grujić i dodao da je izuzetno važno podržati sve mlade koji upisuju deficitarne studije.

Potpredsjednik Unije studenata Republike Srpske Goran Vučić ističe da je rukovodstvo Unije do sada u više navrata ukazivalo na probleme koje stvaraju privatni fakulteti.

Podsjeća da su podržali i inicijativu resornog Ministarstva za ukidanje studijskih programa iz oblasti prava, medicine i pedagoških nauka na njima.

"U idućem periodu zalagaćemo se da ta odredba bude u novom zakonu o visokom obrazovanju. U vezi sa pitanjem upisnih kvota nismo još razgovarali sa ministrom, ali sigurno će naš zahtjev ići u pravcu minimalnih upisnih kvota", istakao je Vučić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović poručuje da ista pravila moraju važiti i za javne i za privatne fakultete.

"Nije dovoljno samo ograničiti upisne kvote, bilo da je riječ o privatnim ili javnim visokoškolskim ustanovama. Mora biti urađena kvalitetna upisna politika usklađena sa potrebama tržišta", istakao je Pavlović.

Na jučerašnjoj sjednici Vlade utvrđeno je i da 2.563 redovna i vanredna studenta budu upisana u prvu godinu drugog ciklusa studija u idućoj akademskoj godini na javnim fakultetima u Srpskoj.

Omladinska politika
Ministri su juče utvrdili i Prijedlog omladinske politike RS od 2016. do 2020. godine.

Vizija ove Omladinske politike biće realizovana u pet prioritetnih oblasti radi unapređenja položaja mladih, a to su – mogućnost zaposlenja, aktivno učešće, zdravi stilovi života, izvrsnost i slobodno vrijeme.

UNIVERZITET U BANjALUCI

– 3.331 ukupno

– 3.099 redovnih i 232 vanredna

– 801 na budžetu

– 2.149 koji sufinansiraju svoje školovanje

– 149 stranih državljana

UNIVERZITET U ISTOČNOM SARAJEVU

– 2.924 ukupno

– 2.676 redovnih i 248 vanrednih

– 945 na budžetu

– 1.561 sufinansiranje

– 170 stranih državljana

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marija

07.05.2016 22:21

Jedino naša država proizvodi NESTRUCAN KADAR na tim privatnim fakultetima

ODGOVORITE
Name

Sta je ovo

08.05.2016 13:47

Nenad Novakovic profesor???? A ha ha ha ha...

ODGOVORITE