Њемачка забринута због застоја БиХ

Њемачка канцеларка Ангела Меркел позвала је чланове Предсједништва БиХ у Берлин, а како незванично сазнају Независне новине од добро упућеног извора, разлози за позив су забринутост Њемачке због застоја до којих је дошло у протеклом периоду.

Босна и Херцеговина 07.05.2016 | 17:11
Њемачка забринута због застоја БиХ

Након недавне сједнице Предсједништва БиХ саопштено је да је Меркелова позив упутила за 30. јул. Како је појаснио извор, након њемачко-британске иницијативе којом је покренут нови европски приступ према БиХ, озваничен кроз закључке Савјета ЕУ из децембра 2014. године, дошло је до позитивних корака усвајањем заједничке изјаве политичких представника и иницирањем Реформске агенде с фокусом на економију, запошљавање и социјална питања. Међутим, након тога дошло је до застоја, који је забринуо Њемачку.

Њемачку, како наваоди извор, највише брину нерјешавање питања избора у Мостару, механизам координације, необјављивање резултата пописа становништва, као и примјена одлуке Сејдић-Финци.

Према тим закључцима, и сама кандидатура за ЕУ ће бити разматрана у свјетлу напретка у примјени ове одлуке.

"Кључна њемачка порука ће највјероватније бити захтјев Меркелове да се настави приближавање ЕУ кроз постизање не тако тешких компромиса да се ријеше ти проблеми. Мислим да ће Њемачка покушати мало "погурати" БиХ на том путу", рекао је извор Независних новина.

Њемачка је забринута и због оспоравања надлежности државних институција и нарушавања Дејтонског споразума, па се и у том дијелу очекује већи фокус на реформе. Остало је и неријешено питање новог аранжмана са ММФ, а посебно како ће се то одразити на изборну кампању и предстојеће локалне изборе 2. октобра.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Синнy Боy

07.05.2016 15:54

Е моја Ангела, како смо ми тек забринути који живимо овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сехр гут

07.05.2016 16:21

Гледа зена улозили паре милионе и милионе ,а пара нигдје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брига

07.05.2016 16:31

Но сики рики Ангела све је под контролом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.05.2016 17:32

Ахм, "уложено", - јесу послали много хуманитарних облика помоћи, (углавном у Федерацију и за "заједничке органе) али није било инвестирања у индустрију и сл. од чега би живио обичан народ. Напротив либерализације увоза из ЕУ су сахраниле и оно мало производње што је преживјело наше бајне "лидере". "Нема демократије гдје је празна каса ". Мислим, хвала им за сваку марку, али није то потрошено на инвестиције које би враћале паре, него на бирократију и хуманитарије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

07.05.2016 19:27

Швабе су БиХ прве гурнуле у градјански рат, није ни цудо сто је и данас гурају у реформе које они диктирају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

07.05.2016 20:07

Баба имас прецег посла у комсилуку тј Пољској..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фол де гол

07.05.2016 22:43

Ма какви забринута...него гледа коме це да ували емигранте, па бар само на два, три мјесеца пред изборе, а послије це их опет да врати у Германију....то ти је Путинова скола.....рускиња је она :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Фол де гол

08.05.2016 10:20

Ако сте необразовани,барем имате YоуТубе и послусајте ста говори господин Дејан Луциц.Ко је цији и коме роду припада!!Она има везе са Русијом као и ти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

09.05.2016 10:14

Нема 'љеба моја Меркел од БиХ, укопавање у ровове је само дубље, сада након сто је и Турска рекла своје 'не' ЕУ - слуцајно се с тим поклапа и скорасња посјета Давитоглуа. Другим ријецима, купи Ангела цауре и повлаци се, док је зарана (сто мањи губитак).

ОДГОВОРИТЕ