Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je članove Predsjedništva BiH u Berlin, a kako nezvanično saznaju Nezavisne novine od dobro upućenog izvora, razlozi za poziv su zabrinutost Njemačke zbog zastoja do kojih je došlo u proteklom periodu.

Bosna i Hercegovina 07.05.2016 | 17:11
Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

Nakon nedavne sjednice Predsjedništva BiH saopšteno je da je Merkelova poziv uputila za 30. jul. Kako je pojasnio izvor, nakon njemačko-britanske inicijative kojom je pokrenut novi evropski pristup prema BiH, ozvaničen kroz zaključke Savjeta EU iz decembra 2014. godine, došlo je do pozitivnih koraka usvajanjem zajedničke izjave političkih predstavnika i iniciranjem Reformske agende s fokusom na ekonomiju, zapošljavanje i socijalna pitanja. Međutim, nakon toga došlo je do zastoja, koji je zabrinuo Njemačku.

Njemačku, kako navaodi izvor, najviše brinu nerješavanje pitanja izbora u Mostaru, mehanizam koordinacije, neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva, kao i primjena odluke Sejdić-Finci.

Prema tim zaključcima, i sama kandidatura za EU će biti razmatrana u svjetlu napretka u primjeni ove odluke.

"Ključna njemačka poruka će najvjerovatnije biti zahtjev Merkelove da se nastavi približavanje EU kroz postizanje ne tako teških kompromisa da se riješe ti problemi. Mislim da će Njemačka pokušati malo "pogurati" BiH na tom putu", rekao je izvor Nezavisnih novina.

Njemačka je zabrinuta i zbog osporavanja nadležnosti državnih institucija i narušavanja Dejtonskog sporazuma, pa se i u tom dijelu očekuje veći fokus na reforme. Ostalo je i neriješeno pitanje novog aranžmana sa MMF, a posebno kako će se to odraziti na izbornu kampanju i predstojeće lokalne izbore 2. oktobra.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Sinny Boy

07.05.2016 15:54

E moja Angela, kako smo mi tek zabrinuti koji živimo ovde.

ODGOVORITE
Name

sehr gut

07.05.2016 16:21

Gleda zena ulozili pare milione i milione ,a para nigdje

ODGOVORITE
Name

Briga

07.05.2016 16:31

No siki riki Angela sve je pod kontrolom.

ODGOVORITE
Name

Boki

07.05.2016 17:32

Ahm, "uloženo", - jesu poslali mnogo humanitarnih oblika pomoći, (uglavnom u Federaciju i za "zajedničke organe) ali nije bilo investiranja u industriju i sl. od čega bi živio običan narod. Naprotiv liberalizacije uvoza iz EU su sahranile i ono malo proizvodnje što je preživjelo naše bajne "lidere". "Nema demokratije gdje je prazna kasa ". Mislim, hvala im za svaku marku, ali nije to potrošeno na investicije koje bi vraćale pare, nego na birokratiju i humanitarije.

ODGOVORITE
Name

Brle

07.05.2016 19:27

Švabe su BiH prve gurnule u gradjanski rat, nije ni cudo sto je i danas guraju u reforme koje oni diktiraju.

ODGOVORITE
Name

rodjo

07.05.2016 20:07

Baba imas preceg posla u komsiluku tj Poljskoj..!!

ODGOVORITE
Name

Fol de gol

07.05.2016 22:43

Ma kakvi zabrinuta...nego gleda kome ce da uvali emigrante, pa bar samo na dva, tri mjeseca pred izbore, a poslije ce ih opet da vrati u Germaniju....to ti je Putinova skola.....ruskinja je ona :)

ODGOVORITE
Name

re Fol de gol

08.05.2016 10:20

Ako ste neobrazovani,barem imate YouTube i poslusajte sta govori gospodin Dejan Lucic.Ko je ciji i kome rodu pripada!!Ona ima veze sa Rusijom kao i ti.

ODGOVORITE
Name

Taksirat

09.05.2016 10:14

Nema 'ljeba moja Merkel od BiH, ukopavanje u rovove je samo dublje, sada nakon sto je i Turska rekla svoje 'ne' EU - slucajno se s tim poklapa i skorasnja posjeta Davitoglua. Drugim rijecima, kupi Angela caure i povlaci se, dok je zarana (sto manji gubitak).

ODGOVORITE