Тежак је живот самохраних родитеља

У цијелој БиХ самохрани родитељи су на маргини друштва и још увијек изложени предрасудама. Јединствене евиденције о њиховом броју нема па према томе ни адекватне подршке.

Република Српска 07.05.2016 | 21:59
Тежак је живот самохраних родитеља

Док се једни суочавају са проблемима остваривања права из области социјалне заштите, други муку муче са наплатом алиментације.

Гордана Маринковић, мајка двије дјевојчице из Бањалуке, након супругове смрти остала је сама. Каже за БН телевизију да јој је живот без мужа тежак али да мора да се бори.

Самохрани родитељи су у веома незавидној позицији, с обзиром на то да у законским рјешенима нису препознати као посебна категорија људи којима је потребна већа заштити државе.

Одређена права из области социјалне заштите остварују они самохрани родитељи којима је супружник преминуо или ако из неког разлога није утврђено очинство. У случају да нема подршку породице и да је самохрани родитељ незапослен, добија новчану помоћ која се исплаћује током дјететове прве године живота и износи најмање 120 марака и више у зависности од броја чланова домаћинства.

Када оствари право на новчану помоћ, остварује право и на увећани дјечији додатак у износи од 90 марака по дјетету...

(БН телевизија)

(Фото: БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

...на вјетрометини....

07.05.2016 21:13

Алиментације нема.....пресуде постоје, али нема наплате, ....судије потплацене од "сиромасних:) оцева.... Има онај Горе....ја се никада нисам уздала у правду овдје на Земљи, посебно, не у балканске судове "правде"...хахахха....презивјеце наса дјеца, сва...и она у самохраним породицам, исто као и сва друга дјеца..... али Онај Одозго писе Судбину уколико не изаберемо хрисцански зивот у коме нема судбине, него љубав, рад, молитва и покајање....свакоме Његово :)

ОДГОВОРИТЕ