Težak je život samohranih roditelja

U cijeloj BiH samohrani roditelji su na margini društva i još uvijek izloženi predrasudama. Jedinstvene evidencije o njihovom broju nema pa prema tome ni adekvatne podrške.

Republika Srpska 07.05.2016 | 21:59
Težak je život samohranih roditelja

Dok se jedni suočavaju sa problemima ostvarivanja prava iz oblasti socijalne zaštite, drugi muku muče sa naplatom alimentacije.

Gordana Marinković, majka dvije djevojčice iz Banjaluke, nakon suprugove smrti ostala je sama. Kaže za BN televiziju da joj je život bez muža težak ali da mora da se bori.

Samohrani roditelji su u veoma nezavidnoj poziciji, s obzirom na to da u zakonskim rješenima nisu prepoznati kao posebna kategorija ljudi kojima je potrebna veća zaštiti države.

Određena prava iz oblasti socijalne zaštite ostvaruju oni samohrani roditelji kojima je supružnik preminuo ili ako iz nekog razloga nije utvrđeno očinstvo. U slučaju da nema podršku porodice i da je samohrani roditelj nezaposlen, dobija novčanu pomoć koja se isplaćuje tokom djetetove prve godine života i iznosi najmanje 120 maraka i više u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

Kada ostvari pravo na novčanu pomoć, ostvaruje pravo i na uvećani dječiji dodatak u iznosi od 90 maraka po djetetu...

(BN televizija)

(Foto: BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

...na vjetrometini....

07.05.2016 21:13

Alimentacije nema.....presude postoje, ali nema naplate, ....sudije potplacene od "siromasnih:) oceva.... Ima onaj Gore....ja se nikada nisam uzdala u pravdu ovdje na Zemlji, posebno, ne u balkanske sudove "pravde"...hahahha....prezivjece nasa djeca, sva...i ona u samohranim porodicam, isto kao i sva druga djeca..... ali Onaj Odozgo pise Sudbinu ukoliko ne izaberemo hriscanski zivot u kome nema sudbine, nego ljubav, rad, molitva i pokajanje....svakome Njegovo :)

ODGOVORITE