Смјене у СПЦ због несталог злата

Професор Богословског факултета протојереј-ставрофор Радомир Поповић смењен је с дужности старешине цркве Ружице и капеле Свете Петке на Калемегдану због сумње да је оштетио цркву за вишемилионски износ, пише данашња штампа.

Србија 07.05.2016 | 16:09
Смјене у СПЦ због несталог злата

Одлуку о његовој смени донео је патријарх српски Иринеј, а против њега је покренут и црквеносудски поступак, преносе "Новости".

Комисија формирана по налогу патријарха, коју је преводио патријархов викар владика Арсеније, недавно је извршила ванредну финансијску контролу у београдској цркви Ружици.

Увидом у архив и стање у црквеној каси примећен је низ проблема у располагању парохијским новцем, наводи лист.

У црквеним круговима незванично се помиње да је у тренутку пописа недостајало чак четири килограма злата и три килограма сребра. Истовремено, у парохијској каси затечен је већи број златних новчића без признаница и икакве пратеће документације о њиховом пореклу.

"У Цркви се дуго сумњало у то да се из цркве Ружице одлива велики новац. Глас о злоупотребама стигао је и до патријарха Иринеја, који је решио да стане на пут крађи", рекао је за "Новости" извор из врха СПЦ.

Формирана је и комисија која је направила пресек финансијског стања, после чега је одлучено да Поповић одмах буде смењен с места старешине храма и да се отвори званична црквена истрага. Није искључено ни да патријаршија поднесе кривичне пријаве због ових злоупотреба, додао је извор.

На Поповићево место постављен је архијеријски намесник Владимир Вукашиновић, такође свештеник тог храма. Међу првим потезима које је повукао по преузимању дужности је смена благајника протојереја-ставрофора Драгомира Санда, такође професора Богословског факултета

У врху СПЦ не крију да је реч о великом скандалу, будући да су црква Ружица и капела Свете Петке међу највећим београдским светињама.

"Отуђено злато и сребро потиче од добровољних прилога верника. Велики број људи дарује цркву вредним ланчићима, прстењем и златним новцем.... У овом случају скупоцени материјал у тренутку провере није затечен у цркви, али ни код златара с којим је посао уговорен", тврди извор "Новости".

(Вечерње новости/Мондо.рс)

(Фото: Мондо/ Горан Сивачки)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

нн

07.05.2016 14:11

Да ли они верују у Бога ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

07.05.2016 14:46

Не вјерују. Они вјерују у Бога као инструмент за лако дизање лове од оних који вјерују у Бога и који вјерују њима...

Name

БГД

07.05.2016 14:16

А шта ћеш да врца мед а да се не омеди............ он вјерује само у паре, а црква му параван

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико и ништа

07.05.2016 14:36

Ни први ни последњи. Нека му Бог суди. Ја у цркву не идем због попова и часни сестара, тако да ме ове барабе не интересују. Не интересију мени доктори што не оговарају за грешке своје, јер ето и они су "свети" ко и попови.О политичарима да и не говорим. Не свима, само о нечасним људима, а народ добро зна колико их има.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муслиман

07.05.2016 14:55

Часне сестре су код католика а монахиње код православаца?

Name

Милојица

07.05.2016 15:11

Па једино у цркви и предузимају несто по питању лоповлука који се увукао у све поре насег друства. Мало по мало свима стају у крај. Не презају да секу ни владике ни попове у својим редовима. Мозе неко да воли или не воли цркву, али да седе скрстених руку им се не мозе приговорити. Кад би макар једним делом тако било и у дрзави била би друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верник верује

07.05.2016 15:29

Кад ми обицни смртници за десет евра моземо откупит опростај греха од попова тако це и овај развратник од Иринеја за килу злата народног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

08.05.2016 11:14

Какав си ти верник? Где си ти то откупио грехе? Очигледно никада ниси ни био у Православној Цркви него причаш фразе из комунистицких и католицких текстова. У насој Цркви се НИКАДА нису куповале опростајнице грехова! Немојте наседати на свакакве приче. Да сте икада видели, а камоли прицали са проф. Поповицем, знали бисте да то није могуће.