Smjene u SPC zbog nestalog zlata

Profesor Bogoslovskog fakulteta protojerej-stavrofor Radomir Popović smenjen je s dužnosti starešine crkve Ružice i kapele Svete Petke na Kalemegdanu zbog sumnje da je oštetio crkvu za višemilionski iznos, piše današnja štampa.

Srbija 07.05.2016 | 16:09
Smjene u SPC zbog nestalog zlata

Odluku o njegovoj smeni doneo je patrijarh srpski Irinej, a protiv njega je pokrenut i crkvenosudski postupak, prenose "Novosti".

Komisija formirana po nalogu patrijarha, koju je prevodio patrijarhov vikar vladika Arsenije, nedavno je izvršila vanrednu finansijsku kontrolu u beogradskoj crkvi Ružici.

Uvidom u arhiv i stanje u crkvenoj kasi primećen je niz problema u raspolaganju parohijskim novcem, navodi list.

U crkvenim krugovima nezvanično se pominje da je u trenutku popisa nedostajalo čak četiri kilograma zlata i tri kilograma srebra. Istovremeno, u parohijskoj kasi zatečen je veći broj zlatnih novčića bez priznanica i ikakve prateće dokumentacije o njihovom poreklu.

"U Crkvi se dugo sumnjalo u to da se iz crkve Ružice odliva veliki novac. Glas o zloupotrebama stigao je i do patrijarha Irineja, koji je rešio da stane na put krađi", rekao je za "Novosti" izvor iz vrha SPC.

Formirana je i komisija koja je napravila presek finansijskog stanja, posle čega je odlučeno da Popović odmah bude smenjen s mesta starešine hrama i da se otvori zvanična crkvena istraga. Nije isključeno ni da patrijaršija podnese krivične prijave zbog ovih zloupotreba, dodao je izvor.

Na Popovićevo mesto postavljen je arhijerijski namesnik Vladimir Vukašinović, takođe sveštenik tog hrama. Među prvim potezima koje je povukao po preuzimanju dužnosti je smena blagajnika protojereja-stavrofora Dragomira Sanda, takođe profesora Bogoslovskog fakulteta

U vrhu SPC ne kriju da je reč o velikom skandalu, budući da su crkva Ružica i kapela Svete Petke među najvećim beogradskim svetinjama.

"Otuđeno zlato i srebro potiče od dobrovoljnih priloga vernika. Veliki broj ljudi daruje crkvu vrednim lančićima, prstenjem i zlatnim novcem.... U ovom slučaju skupoceni materijal u trenutku provere nije zatečen u crkvi, ali ni kod zlatara s kojim je posao ugovoren", tvrdi izvor "Novosti".

(Večernje novosti/Mondo.rs)

(Foto: Mondo/ Goran Sivački)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

nn

07.05.2016 14:11

Da li oni veruju u Boga ?

ODGOVORITE
Name

Milan

07.05.2016 14:46

Ne vjeruju. Oni vjeruju u Boga kao instrument za lako dizanje love od onih koji vjeruju u Boga i koji vjeruju njima...

Name

BGD

07.05.2016 14:16

A šta ćeš da vrca med a da se ne omedi............ on vjeruje samo u pare, a crkva mu paravan

ODGOVORITE
Name

нико и ништа

07.05.2016 14:36

Ни први ни последњи. Нека му Бог суди. Ја у цркву не идем због попова и часни сестара, тако да ме ове барабе не интересују. Не интересију мени доктори што не оговарају за грешке своје, јер ето и они су "свети" ко и попови.О политичарима да и не говорим. Не свима, само о нечасним људима, а народ добро зна колико их има.

ODGOVORITE
Name

Musliman

07.05.2016 14:55

Časne sestre su kod katolika a monahinje kod pravoslavaca?

Name

Milojica

07.05.2016 15:11

Pa jedino u crkvi i preduzimaju nesto po pitanju lopovluka koji se uvukao u sve pore naseg drustva. Malo po malo svima staju u kraj. Ne prezaju da seku ni vladike ni popove u svojim redovima. Moze neko da voli ili ne voli crkvu, ali da sede skrstenih ruku im se ne moze prigovoriti. Kad bi makar jednim delom tako bilo i u drzavi bila bi druga prica.

ODGOVORITE
Name

Vernik veruje

07.05.2016 15:29

Kad mi obicni smrtnici za deset evra mozemo otkupit oprostaj greha od popova tako ce i ovaj razvratnik od Irineja za kilu zlata narodnog

ODGOVORITE
Name

Darko

08.05.2016 11:14

Kakav si ti vernik? Gde si ti to otkupio grehe? Očigledno nikada nisi ni bio u Pravoslavnoj Crkvi nego pričaš fraze iz komunistickih i katolickih tekstova. U nasoj Crkvi se NIKADA nisu kupovale oprostajnice grehova! Nemojte nasedati na svakakve priče. Da ste ikada videli, a kamoli pricali sa prof. Popovicem, znali biste da to nije moguće.