Локалне касе "закључане" за изборе

Иако су општине у БиХ дужне до 19. маја осигурати новац за провођење локалних избора, неке од њих то неће учинити, чиме крше закон.

Босна и Херцеговина 07.05.2016 | 12:00
Локалне касе "закључане" за изборе

Ипак, одржавање локалних избора 2. октобра у тим општинама неће бити упитно, али су могуће пријаве због кршења закона. "Ако неко неће да осигура средства, да усвоји буџет, крши закон. Осим јавног позивања, можемо подузети репресивне мјере. То је злоупотреба положаја, опструише се изборни процес", казао је јуче за "Независне" Бранко Петрић, члан Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ.

ЦИК је у сриједу донио одлуку о расписивању и одржавању локалних избора 2. октобра, који ће коштати око осам милиона КМ, од чега је пола осигурано у буџету институција БиХ. Друга половина иде из буџета јединица локалне самоуправе, али неке општине још нису усвојиле буџете и тако осигурале новац.

ЦИК је навео осам проблематичних општина, а према Изборном закону, средства за провођење избора морају бити осигурана у року од 15 дана од дана одлуке ЦИК-а о расписивању и одржавању избора.

Душан Шајин, начелник општине Језеро, утврдио је јуче да буџет неће ни бити усвојен и да нема заказане сједнице Скупштине општине. Додао је да неће тражити ни средства с вишег нивоа власти, што је опција коју даје Изборни закон.

"Неће ни оно редовно да пошаљу. Нисмо добили четири гранта за неразвијене општине. А проблем с буџетом је проблем у вези са скупштинском већином, јер грађани нису подржали њихов приједлог за мој опозив", казао је Шајин.

Буџете нису усвојиле ни општине Градишка, Србац, Ново Горажде, Билећа, у Бугојну средства нису довољна, а од органа власти у Источном Мостару и Сребренику ЦИК нема никакву информацију.

Зоран Латиновић, начелник општине Градишка, рекао је да је блокиран рад Скупштине након што је дошло до формирања нове већине, а није дошло до примопредаје, те сматра да сједница Скупштине неће бити одржана до октобра.

Ипак, додаје да у јулу очекује средства за локалне изборе. "На привременом смо финансирању до 30. јуна, али имамо Приједлог буџета, којим смо предвидјели новац за изборе. Послаћемо га Министарству локалне самоуправе РС да покрене привремену мјеру, гдје суд може наметнути привремено финансирање које превиђа новац за изборе", рекао је Латиновић.

Миљан Алексић, начелник Бугојна, каже да ће овај мјесец усвојити буџет. Начелник Бугојна Хасан Ајкунић јуче је имао састанке, а одговорни у осталим прозваним општинама нису били ту или телефони нису били у функцији.

Петрић је нагласио да избори неће бити упитни јер ЦИК јединствено набавља главни материјал, а оно што је на јединицама локалне самоуправе је плаћање чланова општинских изборних комисија и бирачких одбора.

"И раније смо ово у Републици Српској рјешавали ефикасно преко Владе и Народне скупштине, којима поднесемо извјештај и они обезбиједе недостајућа средства. У ФБиХ је различита ситуација јер су кантони и ФБиХ. То ћемо превазићи", додао је Петрић.

Вехид Шехић, аналитичар и бивши члан ЦИК-а, истиче да је неприхватљиво непоштивање закона и да неко каже да неће предвидјети новац за изборе. "Да имамо правну државу били би смијењени. Ово је само доказ да морамо кренути у реформу локалне самоуправе. Ако општина не може платити изборе, обезбиједити дом здравља, упитно је треба ли да постоји. За паушале одборницима вјероватно има новца", казао је Шехић.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драган

08.05.2016 11:37

Садашња власт погодује сама себи, и не одговара за кршење закона.

ОДГОВОРИТЕ