Lokalne kase "zaključane" za izbore

Iako su opštine u BiH dužne do 19. maja osigurati novac za provođenje lokalnih izbora, neke od njih to neće učiniti, čime krše zakon.

Bosna i Hercegovina 07.05.2016 | 12:00
Lokalne kase "zaključane" za izbore

Ipak, održavanje lokalnih izbora 2. oktobra u tim opštinama neće biti upitno, ali su moguće prijave zbog kršenja zakona. "Ako neko neće da osigura sredstva, da usvoji budžet, krši zakon. Osim javnog pozivanja, možemo poduzeti represivne mjere. To je zloupotreba položaja, opstruiše se izborni proces", kazao je juče za "Nezavisne" Branko Petrić, član Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

CIK je u srijedu donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2. oktobra, koji će koštati oko osam miliona KM, od čega je pola osigurano u budžetu institucija BiH. Druga polovina ide iz budžeta jedinica lokalne samouprave, ali neke opštine još nisu usvojile budžete i tako osigurale novac.

CIK je naveo osam problematičnih opština, a prema Izbornom zakonu, sredstva za provođenje izbora moraju biti osigurana u roku od 15 dana od dana odluke CIK-a o raspisivanju i održavanju izbora.

Dušan Šajin, načelnik opštine Jezero, utvrdio je juče da budžet neće ni biti usvojen i da nema zakazane sjednice Skupštine opštine. Dodao je da neće tražiti ni sredstva s višeg nivoa vlasti, što je opcija koju daje Izborni zakon.

"Neće ni ono redovno da pošalju. Nismo dobili četiri granta za nerazvijene opštine. A problem s budžetom je problem u vezi sa skupštinskom većinom, jer građani nisu podržali njihov prijedlog za moj opoziv", kazao je Šajin.

Budžete nisu usvojile ni opštine Gradiška, Srbac, Novo Goražde, Bileća, u Bugojnu sredstva nisu dovoljna, a od organa vlasti u Istočnom Mostaru i Srebreniku CIK nema nikakvu informaciju.

Zoran Latinović, načelnik opštine Gradiška, rekao je da je blokiran rad Skupštine nakon što je došlo do formiranja nove većine, a nije došlo do primopredaje, te smatra da sjednica Skupštine neće biti održana do oktobra.

Ipak, dodaje da u julu očekuje sredstva za lokalne izbore. "Na privremenom smo finansiranju do 30. juna, ali imamo Prijedlog budžeta, kojim smo predvidjeli novac za izbore. Poslaćemo ga Ministarstvu lokalne samouprave RS da pokrene privremenu mjeru, gdje sud može nametnuti privremeno finansiranje koje previđa novac za izbore", rekao je Latinović.

Miljan Aleksić, načelnik Bugojna, kaže da će ovaj mjesec usvojiti budžet. Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić juče je imao sastanke, a odgovorni u ostalim prozvanim opštinama nisu bili tu ili telefoni nisu bili u funkciji.

Petrić je naglasio da izbori neće biti upitni jer CIK jedinstveno nabavlja glavni materijal, a ono što je na jedinicama lokalne samouprave je plaćanje članova opštinskih izbornih komisija i biračkih odbora.

"I ranije smo ovo u Republici Srpskoj rješavali efikasno preko Vlade i Narodne skupštine, kojima podnesemo izvještaj i oni obezbijede nedostajuća sredstva. U FBiH je različita situacija jer su kantoni i FBiH. To ćemo prevazići", dodao je Petrić.

Vehid Šehić, analitičar i bivši član CIK-a, ističe da je neprihvatljivo nepoštivanje zakona i da neko kaže da neće predvidjeti novac za izbore. "Da imamo pravnu državu bili bi smijenjeni. Ovo je samo dokaz da moramo krenuti u reformu lokalne samouprave. Ako opština ne može platiti izbore, obezbijediti dom zdravlja, upitno je treba li da postoji. Za paušale odbornicima vjerovatno ima novca", kazao je Šehić.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Dragan

08.05.2016 11:37

Sadašnja vlast pogoduje sama sebi, i ne odgovara za kršenje zakona.

ODGOVORITE