Вишак свако пето службено возило

Двије трећине службених возила Владе Републике Српске из гараже излазе након 16 часова и враћају се у осам часова наредног дана, а исто толико их гаражу напушта петком послије 16 часова, а враћају се у понедјељак ујутро.

 

Република Српска 07.05.2016 | 11:40
Вишак свако пето службено возило

"Очигледно је да институције нису поштовале наредбу предсједника Владе Републике Српске којом се запослени у Влади обавезују да послије радног времена или окончаног службеног пута остављају возило на паркингу институције", наводи се, између осталог, у извјештају ревизије учинка на тему "Економичност и ефикасност употребе службених возила Владе Републике Српске".

Кориштење службених возила у приватне сврхе прокоментарисао је у петак Драган Лукач, министар унутрашњих послова Рпублике Српске, који је рекао да институција којом руководи има позитивне ревизорске извјештаје."Полиција користи возила МУП-а у службене сврхе и ни у какве друге", рекао је Лукач.

Иако се и раније знало и сумњало на начин на који се користе службена возила, ревизија је током контроле дошла до занимљивих података па тако, рецимо, у једном дијелу извјештаја говоре о томе да би се радни задаци могли обављати са 20 одсто мањим возним парком.

"Свако пето службено возило није кориштено у мјери која оправдава његово постојање, односно да се повјерени послови и радни задаци могу обављати са возним парком који би за минимум 20 одсто могао бити мањи.

Посматрање употребе службених возила на одређеном узорку институција показује да се дневно око једна четвртина службених возила уопште не користи", наводи се у налазу Главне службе за ревизију јавног сектора.

Велике неправилности код кориштења службених возила уочене су и по питању потрошње горива јер нпр. ауди А6 једне институције трошио је 34 литре горива, а нормална потрошња за тај тип возила је око 12,5 литара.

"Набавкама службених возила не претходе анализе потреба, анализе оправданости набавки и утицај тих набавки на будуће трошкове. Овај проблем посебно је изражен у условима непостојања јасних критеријума у погледу набавки и занављања возног парка", наводе ревизори.

Током контроле ревизори су дошли до закључка да се око пола возила користи без постојања било каквих правила, те да се раније успостављена правила и процедуре не поштују.

"Евиденције о употреби службених возила су мањкаве и из њих се не може утврдити за које намјене се користе, када су кориштена, ко је користио службена возила и на којим релацијама, затим пређени километри, вријеме трајања вожње и друго", један је од закључака Главне службе за ревизију јавног сектора.

Такође, занимљив је и податак до којег су дошли ревизори да је одређени број службених возила правио трошак од око један КМ по километру, а као узрок томе наводи се њихова неискориштеност и утицај фиксних трошкова.

Пореска управа Републике Српске примјер добре праксе Поједине институције у Републици Српској инсталирале су опрему за сателитско праћење возила, што се показало као веома добро јер се број пређених километара драстично смањио.

У Пореској управи Републике Срспке на тај начин број пређених километара за годину дана смањен је за око 20 одсто и то са 1.200.000 километара, колико је пређено у 2012. години, на око 950.000 километара у 2013. и 2014. години, без смањења обима посла.

"Простор за смањење био је и већи јер се ревизија није увјерила да су искориштене све могућности надзора које пружа овај систем", наводи се у ревизорском извјештају.

Извор: Независне новине

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

славица

07.05.2016 12:23

ВОЗИ МИСКО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2016 12:56

А6 са 34 литре потрошње? Више него багер у каменолому...мајко драга, ко све краде? А инспектори ништа? Има ли бар граница у крадји?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

07.05.2016 13:35

Границе не постоје.

Name

лијан

07.05.2016 13:35

Које свако пето,висе од пола одузети,нек мисеви градским превозом,само треба стати ујутру измедју 8 И 9 у Дервенти И на Врацама,да видите колоне возила а у њима мисеви канцеларијски,па колико се покрало од плацање превоза дебилима који једино сторy раде краду И задузује себе И нас!!!???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињац

07.05.2016 13:38

Не постоје

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микица

07.05.2016 13:44

Да се зели, тај проблем би био ријесен за 24 сата. Довољно је само да се уграде ГПС уредјаји у возила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

возац

07.05.2016 14:29

Ноје тацно да је свако пето висак него је свако пето потребно, дакле 80% их је виска. Багра набавила, све на кредит, Зељка потписује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

07.05.2016 16:20

Возачи из Голфа 2 улетили у државне А6...небо им граница, остварили своје сне...примитивизам на сваком кораку, финансиран из буџета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

07.05.2016 19:00

ИМА ГОРИВА ЗА ВОЗИКАЊЕ, А НЕМА ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ И БОРЦЕ.КАКО МИСЛИТЕ ДА ОНДА ВАМА ДАМО ГЛАСОВЕ КАД СЕ ПОНАСАТЕ НЕ ДОМАЦИНСКИ !