Višak svako peto službeno vozilo

Dvije trećine službenih vozila Vlade Republike Srpske iz garaže izlaze nakon 16 časova i vraćaju se u osam časova narednog dana, a isto toliko ih garažu napušta petkom poslije 16 časova, a vraćaju se u ponedjeljak ujutro.

 

Republika Srpska 07.05.2016 | 11:40
Višak svako peto službeno vozilo

"Očigledno je da institucije nisu poštovale naredbu predsjednika Vlade Republike Srpske kojom se zaposleni u Vladi obavezuju da poslije radnog vremena ili okončanog službenog puta ostavljaju vozilo na parkingu institucije", navodi se, između ostalog, u izvještaju revizije učinka na temu "Ekonomičnost i efikasnost upotrebe službenih vozila Vlade Republike Srpske".

Korištenje službenih vozila u privatne svrhe prokomentarisao je u petak Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Rpublike Srpske, koji je rekao da institucija kojom rukovodi ima pozitivne revizorske izvještaje."Policija koristi vozila MUP-a u službene svrhe i ni u kakve druge", rekao je Lukač.

Iako se i ranije znalo i sumnjalo na način na koji se koriste službena vozila, revizija je tokom kontrole došla do zanimljivih podataka pa tako, recimo, u jednom dijelu izvještaja govore o tome da bi se radni zadaci mogli obavljati sa 20 odsto manjim voznim parkom.

"Svako peto službeno vozilo nije korišteno u mjeri koja opravdava njegovo postojanje, odnosno da se povjereni poslovi i radni zadaci mogu obavljati sa voznim parkom koji bi za minimum 20 odsto mogao biti manji.

Posmatranje upotrebe službenih vozila na određenom uzorku institucija pokazuje da se dnevno oko jedna četvrtina službenih vozila uopšte ne koristi", navodi se u nalazu Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Velike nepravilnosti kod korištenja službenih vozila uočene su i po pitanju potrošnje goriva jer npr. audi A6 jedne institucije trošio je 34 litre goriva, a normalna potrošnja za taj tip vozila je oko 12,5 litara.

"Nabavkama službenih vozila ne prethode analize potreba, analize opravdanosti nabavki i uticaj tih nabavki na buduće troškove. Ovaj problem posebno je izražen u uslovima nepostojanja jasnih kriterijuma u pogledu nabavki i zanavljanja voznog parka", navode revizori.

Tokom kontrole revizori su došli do zaključka da se oko pola vozila koristi bez postojanja bilo kakvih pravila, te da se ranije uspostavljena pravila i procedure ne poštuju.

"Evidencije o upotrebi službenih vozila su manjkave i iz njih se ne može utvrditi za koje namjene se koriste, kada su korištena, ko je koristio službena vozila i na kojim relacijama, zatim pređeni kilometri, vrijeme trajanja vožnje i drugo", jedan je od zaključaka Glavne službe za reviziju javnog sektora.

Takođe, zanimljiv je i podatak do kojeg su došli revizori da je određeni broj službenih vozila pravio trošak od oko jedan KM po kilometru, a kao uzrok tome navodi se njihova neiskorištenost i uticaj fiksnih troškova.

Poreska uprava Republike Srpske primjer dobre prakse Pojedine institucije u Republici Srpskoj instalirale su opremu za satelitsko praćenje vozila, što se pokazalo kao veoma dobro jer se broj pređenih kilometara drastično smanjio.

U Poreskoj upravi Republike Srspke na taj način broj pređenih kilometara za godinu dana smanjen je za oko 20 odsto i to sa 1.200.000 kilometara, koliko je pređeno u 2012. godini, na oko 950.000 kilometara u 2013. i 2014. godini, bez smanjenja obima posla.

"Prostor za smanjenje bio je i veći jer se revizija nije uvjerila da su iskorištene sve mogućnosti nadzora koje pruža ovaj sistem", navodi se u revizorskom izvještaju.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

slavica

07.05.2016 12:23

VOZI MISKO!!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2016 12:56

A6 sa 34 litre potrošnje? Više nego bager u kamenolomu...majko draga, ko sve krade? A inspektori ništa? Ima li bar granica u kradji?

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

07.05.2016 13:35

Granice ne postoje.

Name

lijan

07.05.2016 13:35

Koje svako peto,vise od pola oduzeti,nek misevi gradskim prevozom,samo treba stati ujutru izmedju 8 I 9 u Derventi I na Vracama,da vidite kolone vozila a u njima misevi kancelarijski,pa koliko se pokralo od placanje prevoza debilima koji jedino story rade kradu I zaduzuje sebe I nas!!!???

ODGOVORITE
Name

Trebinjac

07.05.2016 13:38

Ne postoje

ODGOVORITE
Name

Mikica

07.05.2016 13:44

Da se zeli, taj problem bi bio rijesen za 24 sata. Dovoljno je samo da se ugrade GPS uredjaji u vozila.

ODGOVORITE
Name

vozac

07.05.2016 14:29

Noje tacno da je svako peto visak nego je svako peto potrebno, dakle 80% ih je viska. Bagra nabavila, sve na kredit, Zeljka potpisuje.

ODGOVORITE
Name

Piksi

07.05.2016 16:20

Vozači iz Golfa 2 uletili u državne A6...nebo im granica, ostvarili svoje sne...primitivizam na svakom koraku, finansiran iz budžeta.

ODGOVORITE
Name

BN

07.05.2016 19:00

IMA GORIVA ZA VOZIKANJE, A NEMA ZA POLJOPRIVREDNIKE I BORCE.KAKO MISLITE DA ONDA VAMA DAMO GLASOVE KAD SE PONASATE NE DOMACINSKI !