До даљег без расправе о "бијелом хљебу"

Нови приједлог Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, који је прије неколико мјесеци у парламентарну процедуру упутио Савјет министара БиХ, а у којем је предложено да посланици и извршиоци у власти примају "бијели хљеб" шест мјесеци након истека мандата, неће у скоријој будућности бити пред посланицима.

Босна и Херцеговина 07.05.2016 | 11:25
До даљег без расправе о "бијелом хљебу"

У марту је Парламентарна скупштина БиХ вратила на дораду овај приједлог, а нови дорађени приједлог још није достављен посланицима и делегатима.

У Министарству финансија и трезора БиХ кажу да је овај законски приједлог у припреми. Како сазнајемо, са приједлогом се не иде према Савјету министара БиХ због различитих ставова СДА и ХДЗ БиХ.

Док је СДА за потпуно укидање "бијелог хљеба", ХДЗ БиХ се залаже да ова привилегија не укине потпуно. Уосталом, ХДЗ БиХ је и током гласања о укидању "бијелог хљеба" био против.

Шефик Џаферовић (СДА), замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ, каже да Колегиј није добио нови измијењени приједлог овог закона из Савјета министара БиХ.

"Не знам због чега то стоји. СДА неће подржати увођење 'бијелог хљеба', то је сигурно", наглашава Џаферовић. Момчило Новаковић (НДП), посланик, рекао је да није упознат због чега Савјет министара није понудио рјешење о свеобухватном рјешењу закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, које је Представничко вијеће вратило на дораду због тога што је њиме било предвиђено да изабрани и именовани званичници у институцијама БиХ имају право на "бијели хљеб" пола године.

"Вјероватно у самом Савјету министара нема сагласности о том приједлогу јер обично на стендбају су оне ствари око којих не постоји сагласност", рекао је Новаковић.

Подсјетимо, посланици и делегати из реда хрватског народа били су против укидања "бијелог хљеба", а након што је овај приједлог Дамира Арнаута (СББ) добио подршку у оба дома Парламентарне скупштине БиХ.

Из Савјета министара је стигао приједлог којим се задржава право на накнаду послије мандата у трајању од шест мјесеци. У међувремену у парламентарну процедуру упућене су измјене и допуне приједлога закона, али које се тичу коефицијента, те да се разматра на сједници 11. маја по хитној процедури.

Џаферовић истиче да су посланици Салко Соколовић (СДА), Борислав Бојић (СДС) и Предраг Кожул (ХДЗ БиХ) тражили да се Приједлог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ разматра по хитној процедури на сједници заказаној за наредну седмицу, те да ће Колегиј донијети одлуку о томе. "То је само техничко питање и вјерујем да колеге имају добар разлог што су предложиле ове измјене", рекао је Џаферовић.

Кожул истиче да се не ради о повећању коефицијента за све запосленике у институцијама БиХ, него само за седам службеника у Канцеларији за ревизију. "Потребно је да се исправи та неправда јер осталих десет службеника који раде исти посао имају већу плату", рекао је Кожул.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мами

07.05.2016 10:30

Срећа па функционери кукају за белим хлебом! И требају свим силама да бране стецене привилегије! Сиротиња свакако ћути и пребира контејнере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2016 10:58

Како се политичари бахато боре за привилегије, а радници ни за минималац? Ко је онда храбрији и са већим муд..а? Изгледа да су политичари јачи људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

07.05.2016 19:38

Закон о бијелом хљебу не трази ММф, али зато закон о раду је морао по хитном поступку да се усвоји без обзира на квалитет. И да буде јос горе тај закон вази само за раднике у локалним заједницама и дрзавним фирмама, док код приватних послодаваца се то не постује.

ОДГОВОРИТЕ