Do daljeg bez rasprave o "bijelom hljebu"

Novi prijedlog Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je prije nekoliko mjeseci u parlamentarnu proceduru uputio Savjet ministara BiH, a u kojem je predloženo da poslanici i izvršioci u vlasti primaju "bijeli hljeb" šest mjeseci nakon isteka mandata, neće u skorijoj budućnosti biti pred poslanicima.

Bosna i Hercegovina 07.05.2016 | 11:25
Do daljeg bez rasprave o "bijelom hljebu"

U martu je Parlamentarna skupština BiH vratila na doradu ovaj prijedlog, a novi dorađeni prijedlog još nije dostavljen poslanicima i delegatima.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH kažu da je ovaj zakonski prijedlog u pripremi. Kako saznajemo, sa prijedlogom se ne ide prema Savjetu ministara BiH zbog različitih stavova SDA i HDZ BiH.

Dok je SDA za potpuno ukidanje "bijelog hljeba", HDZ BiH se zalaže da ova privilegija ne ukine potpuno. Uostalom, HDZ BiH je i tokom glasanja o ukidanju "bijelog hljeba" bio protiv.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, kaže da Kolegij nije dobio novi izmijenjeni prijedlog ovog zakona iz Savjeta ministara BiH.

"Ne znam zbog čega to stoji. SDA neće podržati uvođenje 'bijelog hljeba', to je sigurno", naglašava Džaferović. Momčilo Novaković (NDP), poslanik, rekao je da nije upoznat zbog čega Savjet ministara nije ponudio rješenje o sveobuhvatnom rješenju zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koje je Predstavničko vijeće vratilo na doradu zbog toga što je njime bilo predviđeno da izabrani i imenovani zvaničnici u institucijama BiH imaju pravo na "bijeli hljeb" pola godine.

"Vjerovatno u samom Savjetu ministara nema saglasnosti o tom prijedlogu jer obično na stendbaju su one stvari oko kojih ne postoji saglasnost", rekao je Novaković.

Podsjetimo, poslanici i delegati iz reda hrvatskog naroda bili su protiv ukidanja "bijelog hljeba", a nakon što je ovaj prijedlog Damira Arnauta (SBB) dobio podršku u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Savjeta ministara je stigao prijedlog kojim se zadržava pravo na naknadu poslije mandata u trajanju od šest mjeseci. U međuvremenu u parlamentarnu proceduru upućene su izmjene i dopune prijedloga zakona, ali koje se tiču koeficijenta, te da se razmatra na sjednici 11. maja po hitnoj proceduri.

Džaferović ističe da su poslanici Salko Sokolović (SDA), Borislav Bojić (SDS) i Predrag Kožul (HDZ BiH) tražili da se Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnoj proceduri na sjednici zakazanoj za narednu sedmicu, te da će Kolegij donijeti odluku o tome. "To je samo tehničko pitanje i vjerujem da kolege imaju dobar razlog što su predložile ove izmjene", rekao je Džaferović.

Kožul ističe da se ne radi o povećanju koeficijenta za sve zaposlenike u institucijama BiH, nego samo za sedam službenika u Kancelariji za reviziju. "Potrebno je da se ispravi ta nepravda jer ostalih deset službenika koji rade isti posao imaju veću platu", rekao je Kožul.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mami

07.05.2016 10:30

Sreća pa funkcioneri kukaju za belim hlebom! I trebaju svim silama da brane stecene privilegije! Sirotinja svakako ćuti i prebira kontejnere!

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2016 10:58

Kako se političari bahato bore za privilegije, a radnici ni za minimalac? Ko je onda hrabriji i sa većim mud..a? Izgleda da su političari jači ljudi.

ODGOVORITE
Name

Brle

07.05.2016 19:38

Zakon o bijelom hljebu ne trazi MMf, ali zato zakon o radu je morao po hitnom postupku da se usvoji bez obzira na kvalitet. I da bude jos gore taj zakon vazi samo za radnike u lokalnim zajednicama i drzavnim firmama, dok kod privatnih poslodavaca se to ne postuje.

ODGOVORITE