Њемачка забринута због застоја БиХ

Ангела Меркел, њемачка савезна канцеларка, позвала је чланове Предсједништва БиХ у Берлин, а како незванично сазнајемо од добро упућеног извора, разлози за позив су забринутост Њемачке због застоја до којих је дошло у протеклом периоду.

 

Босна и Херцеговина 07.05.2016 | 09:26
Њемачка забринута због застоја БиХ

Подсјећамо, након сједнице Предсједништва БиХ у четвртак саопштено је да је Меркелова позив упутила за 30. јул ове године.

Како је појаснио извор "Независних", након њемачко-британске иницијативе, којом је покренут нови европски приступ према БиХ, озваничен кроз закључке Савјета ЕУ из децембра 2014. године, дошло је до позитивних корака, који су резултирали прво усвајањем заједничке изјаве свих битнијих политичких представника и иницирањем Реформске агенде с фокусом на економију, запошљавање и социјална питања.

Међутим, након тога дошло је до застоја, који је забринуо Њемачку. Њемачку, како нам је речено, понајвише брину нерјешавање питања избора у Мостару, Механизам координације, необјављивање резултата пописа становништва, а ствари у вези с рјешавањем Изборног закона, односно начином избора чланова Предсједништва БиХ, нису се ни помакле с мртве тачке.

Наиме, у закључцима Европског савјета из децембра 2014, којима је иницијатива постала званична политика ЕУ, јасно је наглашено да ће посебна пажња бити посвећена имплементацији одлуке "Сејдић и Финци", којом је обухваћено рјешавање питања пасивног бирачког права за припаднике "неконститутивних" народа и грађана.

Према тим закључцима, и сама кандидатура за ЕУ ће бити разматрана у свјетлу напретка у имплементацији ове одлуке. "Кључна њемачка порука ће највјероватније бити захтјев Меркелове да се настави приближавање ЕУ кроз постизање не тако тешких компромиса да се ријеше ти проблеми.

Мислим да ће Њемачка покушати мало погурати БиХ на том путу", рекао је наш извор. Осим овога, речено нам је да је Њемачка забринута и због оспоравања надлежности државних институција и нарушавања Дејтонског споразума, па се и у том дијелу очекује већи фокус на реформе.

Остало је и да виси у зраку питање новог аранжмана с Међународним монетарним фондом, а посебно како ће се то одразити на изборну кампању и предстојеће локалне изборе у БиХ, који су заказани за 2. октобар.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ех

07.05.2016 07:35

Е моја драга Меркелице твоји нацисти су мала маца ста свега има у Бих :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тврда столица

07.05.2016 10:00

Дотична има проблем преко главе у сопственом тору: На посљедњим изборима у неколико савезних покрајина је њена странка изгубила много гласова а једна нова десничарска странка (АфД) је добила око 15%, САД прислушкује и њу и грађане њене државе, због санкција Русији њемачка привреда има проблеме, 80% грађана је против "споразума о слободној трговини" са САД-ом (ТТИП), Њемци демонстрирају против избјеглица и пале куће у којима су исте смјештене. То је само оно што је тренутно актуелно. И поред свега овог, она је "забринута због застоја" у једној ЕУ колонији Босни и Херцеговини! Боже, у каквом свијету живимо!

Name

мф

07.05.2016 08:27

Да толико је забринута ТРЕБА ЗАРАТОВАТИ КАО СТО СУ УРАДИЛИ 1990.ПА ХАЈДЕ БАР ЈОЈ ЈЕ ТО ЛАКО ЊЕМАЦКА И ОНА ДРУГО НИСТА И НЕ ЗНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац.

07.05.2016 10:13

по њеној владавини,тек тада ће Немци да свате ,у каквом лонцу их је "МАМА АНГЕЛЦА, КУХАЛА.касно!касно.

Name

шеитан

08.05.2016 05:09

Ко јој је дозволио да она брине о мени, зрелом човеку. Пролупала,неће да се уразуми.да су њене снови о владарици Европе!равне 'НУЛИ;стара лудача, у шта је увалила Немачку!ћутите пратите почетак њеног"самоуништења".

Name

Мики

07.05.2016 09:06

Нек не да ммф кредит и све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

07.05.2016 10:54

ХДЗ је у том народњачком блоку у ЕУ, заједно са Ангелом. Гдје запело? Ко је непослушан?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

07.05.2016 19:41

Ста се она глупира, када Ницков иде у СБ да преда извјестај о напретку Бих. Ја лакрдије теске, сада ми је зао куд нисмо Јевреји, па да додје онда да труни.

ОДГОВОРИТЕ