Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

Angela Merkel, njemačka savezna kancelarka, pozvala je članove Predsjedništva BiH u Berlin, a kako nezvanično saznajemo od dobro upućenog izvora, razlozi za poziv su zabrinutost Njemačke zbog zastoja do kojih je došlo u proteklom periodu.

 

Bosna i Hercegovina 07.05.2016 | 09:26
Njemačka zabrinuta zbog zastoja BiH

Podsjećamo, nakon sjednice Predsjedništva BiH u četvrtak saopšteno je da je Merkelova poziv uputila za 30. jul ove godine.

Kako je pojasnio izvor "Nezavisnih", nakon njemačko-britanske inicijative, kojom je pokrenut novi evropski pristup prema BiH, ozvaničen kroz zaključke Savjeta EU iz decembra 2014. godine, došlo je do pozitivnih koraka, koji su rezultirali prvo usvajanjem zajedničke izjave svih bitnijih političkih predstavnika i iniciranjem Reformske agende s fokusom na ekonomiju, zapošljavanje i socijalna pitanja.

Međutim, nakon toga došlo je do zastoja, koji je zabrinuo Njemačku. Njemačku, kako nam je rečeno, ponajviše brinu nerješavanje pitanja izbora u Mostaru, Mehanizam koordinacije, neobjavljivanje rezultata popisa stanovništva, a stvari u vezi s rješavanjem Izbornog zakona, odnosno načinom izbora članova Predsjedništva BiH, nisu se ni pomakle s mrtve tačke.

Naime, u zaključcima Evropskog savjeta iz decembra 2014, kojima je inicijativa postala zvanična politika EU, jasno je naglašeno da će posebna pažnja biti posvećena implementaciji odluke "Sejdić i Finci", kojom je obuhvaćeno rješavanje pitanja pasivnog biračkog prava za pripadnike "nekonstitutivnih" naroda i građana.

Prema tim zaključcima, i sama kandidatura za EU će biti razmatrana u svjetlu napretka u implementaciji ove odluke. "Ključna njemačka poruka će najvjerovatnije biti zahtjev Merkelove da se nastavi približavanje EU kroz postizanje ne tako teških kompromisa da se riješe ti problemi.

Mislim da će Njemačka pokušati malo pogurati BiH na tom putu", rekao je naš izvor. Osim ovoga, rečeno nam je da je Njemačka zabrinuta i zbog osporavanja nadležnosti državnih institucija i narušavanja Dejtonskog sporazuma, pa se i u tom dijelu očekuje veći fokus na reforme.

Ostalo je i da visi u zraku pitanje novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, a posebno kako će se to odraziti na izbornu kampanju i predstojeće lokalne izbore u BiH, koji su zakazani za 2. oktobar.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

eh

07.05.2016 07:35

E moja draga Merkelice tvoji nacisti su mala maca sta svega ima u Bih :D

ODGOVORITE
Name

Tvrda stolica

07.05.2016 10:00

Dotična ima problem preko glave u sopstvenom toru: Na posljednjim izborima u nekoliko saveznih pokrajina je njena stranka izgubila mnogo glasova a jedna nova desničarska stranka (AfD) je dobila oko 15%, SAD prisluškuje i nju i građane njene države, zbog sankcija Rusiji njemačka privreda ima probleme, 80% građana je protiv "sporazuma o slobodnoj trgovini" sa SAD-om (TTIP), Njemci demonstriraju protiv izbjeglica i pale kuće u kojima su iste smještene. To je samo ono što je trenutno aktuelno. I pored svega ovog, ona je "zabrinuta zbog zastoja" u jednoj EU koloniji Bosni i Hercegovini! Bože, u kakvom svijetu živimo!

Name

mf

07.05.2016 08:27

Da toliko je zabrinuta TREBA ZARATOVATI KAO STO SU URADILI 1990.PA HAJDE BAR JOJ JE TO LAKO NJEMACKA I ONA DRUGO NISTA I NE ZNA.

ODGOVORITE
Name

semberac.

07.05.2016 10:13

po njenoj vladavini,tek tada će Nemci da svate ,u kakvom loncu ih je "MAMA ANGELCA, KUHALA.kasno!kasno.

Name

šeitan

08.05.2016 05:09

Ko joj je dozvolio da ona brine o meni, zrelom čoveku. Prolupala,neće da se urazumi.da su njene snovi o vladarici Evrope!ravne 'NULI;stara ludača, u šta je uvalila Nemačku!ćutite pratite početak njenog"samouništenja".

Name

Miki

07.05.2016 09:06

Nek ne da mmf kredit i sve ok.

ODGOVORITE
Name

Dragan

07.05.2016 10:54

HDZ je u tom narodnjačkom bloku u EU, zajedno sa Angelom. Gdje zapelo? Ko je neposlušan?

ODGOVORITE
Name

Brle

07.05.2016 19:41

Sta se ona glupira, kada Nickov ide u SB da preda izvjestaj o napretku Bih. Ja lakrdije teske, sada mi je zao kud nismo Jevreji, pa da dodje onda da truni.

ODGOVORITE