Његовати или спасити српски језик?

Кампања „Његујмо српски језик“ осмишљена је са циљем да укаже на правилну употребу српског језика и подигне свијест грађана о потреби заштите националног језика и матичног писма

Република Српска 06.05.2016 | 19:00
Његовати или спасити српски језик?

Кампања је преузета из Србије и трајаће до краја године, а у њеној организацији учествују Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, и Филолошки факултет Бањалука.

Стручњаци за српски језик и писмо не оспоравају значај кампање, али истичу то да се ради о козметичкој и краткорочној акцији која суштински неће промијенити стање у језику којем, заправо, не треба његовање - него спасавање, те да у кампањи није избјегнута политизација, будући да се у њој појављује велики број припадника естаблишмента чије су заслуге за развој и унапређење српског језика, у најмању руку, упитне.

Кампања „Његујмо српски језик“ треба да утиче на свијест људи о потреби правилне употребе српског језика и писма, кажу организатори. С тим у вези су се одлучили за популистички начин кампање, окупљајући завидан број личности из јавног и културног живота Републике Српске и шире, који прије свега својом препознатљивошћу, а уз одговарајуће језичке поуке, путем рекламних паноа и постера, треба да допринесу популаризацији кампање.

Не оспоравајући значај кампање, Мирјана Стојисављевић, професор на бањалучком Филолошком факултету, упућује велики приговор већ на сам њен наслов.

У складу са принципима популизма и популарности, редни број један на рекламном летку заузео је предсједник Републике Милорад Додик. Милораду Телебаку, неспорном ауторитету у области лингвистике, припало је скромно девето мјесто.

Горан Дакић, бањалучки новинар и писац, такође нема ништа против кампање, али сматра да она није дио било какве дугорочне стратегије, нити идеје која би уродила рјешавању проблема.

Угроженост српског језика и матичног писма - ћирилице, није нешто чиме само Министарство просвјете и културе треба да се бави, каже
ресорни министар и најављује доношење новог закона, не желећи да открива његове детаље.

Акцију заштите српског језика, писма, опште језичке културе и писмености, организују и воде Секретаријат за културу, Филолошки
факултет и Библиотека града Београда. На иницијативу професора са Филолошког факултета, акција је пренесена и на подручје Републике Српске.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН телевизије

БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

у реду

06.05.2016 17:13

Та кампања је требала давно кренути, мада мало је сумњив тај 14. мај - да и то није неко циљано "темпирао"?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ц4

06.05.2016 18:12

Прије 2. свј. рата, примјера ради, у Београду су сви натписи били ћирилични. Ко није лијен, може "прогуглати" фотографије из тога времена, а има их доста. Онда је почело испирање свијести, искључиво Србима, па смо прво изгубили национални идентитет, а након тога све друго што смо требали сачувати. Тај механизам заглупљивања се временом само развијао и данас смо ту гдје јесмо. Још једино црква може да нас спаси, али ко ће Србина у цркву натјерати?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингвиста

06.05.2016 18:53

Српски језик је пун турцизама ко шипак,десетине хиљада речи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеx

06.05.2016 19:06

90% тих турцизама су реци персијског порекла које се и дан данас користе у Ирану.

Name

Коwалски

06.05.2016 19:44

Мирјана Влаисављевић, пазите шта пишете бар у овом чланку. Политичари треба да његују српску економију а нек бригу о језику препусте онима који су за то стручни. Једина особа са факултета је, види чуда, асс. Валентина Милекић, потписана као пјевачица и професорица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србистика

06.05.2016 22:15

Браво Мирјана Влаисављевић! Нека ови што се покушавају бавити лингвистиком прво уче од тебе и лингвиста попут тебе. Важно је било фотографисати се, бити виђен, довести предсједника... Нико се није запитао да ли је потребније српски језик и писмо спасити и сачувати. Кампању су осмислили под називом "Његујмо" умјесто спасимо или сачувајмо српски језик. Најосновнија правила из језичке културе су наведена као примјери која се уче у нижим разредима основне школе. Србија, у којој српски језик није угрожен, може се бавити таквим кампањама, али ми не. Ми језик треба да спасимо и сачувамо, па тек онда да се играмо основних правописних правила. Циљ је био похвалити се предсједниковим покровитељсвом и добити што више новца од спонзора, а не озбиљно се бавити данашњим проблемом српског језика и србистике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КУПЉЕНЕ ДИПЛОМЕ

06.05.2016 22:16

СА СТРАНАЧКИМ ФАКУЛТЕТИМА НА КОЈИМА СЕ КУПУЈУ ДИПЛОМЕ НИ ЈЕЗИК СЕ НЕЋЕ САЧУВАТИ НИКАКВИМ КАМПАЉАМА. ИНАЧЕ ЛИЈЕПА КАМПАЊА, АЛ БИ ТРЕБАЛО ПРВО ПОЛИТИЧАРЕ СЕЉАЧИНЕ И МЕСАРЕ УКЉУЧИТИ У ЊУ. ТИ НИ ЈЕЗИКА ВЛАСТИТОГ НЕ ЗНАЈУ.

ОДГОВОРИТЕ