Досије Муслин: Умјетност побјеђивања минималцем и деценијски кикс звани Динамо Кијев!

Новог селектора Србије неће дочекати јединствени поклич јавности да је он баш тај, али реч је о тренеру кога не морате да волите, али морате да га поштујете. Тренирао је Дугарија, Лизаразуа и Зидана, са ватрогасним шмрком на Маракани два пута гасио пожар!

Фудбал 08.05.2016 | 23:00
Досије Муслин: Умјетност побјеђивања минималцем и деценијски кикс звани Динамо Кијев!

Патриотски покушај, набијен незапамћеном еуфоријом, са Синишом Михајловићем није успео. Још горе је прошао експеримент са меланхоличним Холанђанином Диком Адвокатом, док је Радован Ћурчић "сломљен" ороченом шансом.

После три пропуштена велика такмичења врхушка ФСС предвођена Славишом Кокезом решила је да рестартује систем и понови дриблинг одлазећег председника Томислава Караџића из лета 2008. године. Истина, Славољуб Муслин нема тако племениту биографију као Радомир Антић, човек који је водио три шпанске институције, али је баш као и Антара остварен тренер. Неко ко је прошао зенит каријере и неко кога не морате да волите, али морате да га поштујете. За Славољуба Муслина је добра ствар што га неће дочекати консензус о томе да је он баш тај прави, пошто му је каријера у последње време имала тенденцију пада. Али некада трофејни стручњак Црвене звезде може онако у Михајловићевом стилу да извади све карте на сто и гласно каже како он има све потребне референце да фудбалски живот заокружи селекторовањем.

Од тога да је у Бордоу тренирао тек пупољке у развоју Дугарија, Лизаразуа и непоновљивог Зинедина Зидана, до тога је је освајао трофеје и са ватрогасним шмрком два пута у Црвеној звезди гасио пожар.

Пут га је водио после Црвене звезде у Белгију, Русију, Белорусију, Кипар, али овдашњу јавност занима да ли је некада врло добри халф задржао нешто од доктрине и принципа када је водио највећи српски клуб. Ако је и даље на том курсу, можемо да очекујемо нешто ново (видећемо да ли и боље) око репрезентације и ФСС-а.

Пре свега Муслин воли да буде газда, толико самосталан у раду, да га после друге освојене титуле у Црвеној звезди није занимао митски статус Драгана Џајића. Ударио је на његов его, а та петпарачка свађа завршила се најгоре по најтрофејнији српски клуб. Нови селектор Србије оставио је црвено-белу ливаду некошену, мада је добро пожњао. Исто тако знао је да пред Драгана Џајића стави ултимативни захтев да се из клуба склони његов бивши саиграч и несумњиво икона клуба Душан Савић. Није марио ни за ванременски потенцијал Бошка Јанковића, Душана Басте и Александра Луковића. Послао их је на фудбалско оспособљавање на Убу уз згражавање јавности. Исто тако у првом мандату ударио је на понос тада прве звезде тима Михајла Пјановића, означивши га као црвљиву јабуку спремну да му наруши тимску хемију. То је некада био Славољуб Муслин, видећемо да ли у седмој деценији живота и даље има ту чврстину.

МЕЂУ ЕПИЗОДИСТИМА НАШАО ЛЕРИНЦА И ЖИГИЋА, ДЕЈАН ИЛИЋ МУ БИО КЉУЧНИ ИГРАЧ

Дакле, Муслин је риба која зна да плива у свим водама. Када је 1999. године на клупи Црвене звезде заменио Милољуба Остојића представљао је синоним доброг француског ђака. Комуникативан, образован, извињавао се новинарима на томе што је дошао у неадекватној кошуљи на званичну конференцију за медије. Међутим, брзо је ушао у колотечину овдашњих ниских страсти. Лако је почео да улази у вербалне конфликте са представницима вечитог ривала. Тај гард, можда и пркосну нарав, Муслин ће морати да задржи током боравка на електричној столици репрезентације Србије, месту која је спржила многе тренерске каријере. Међутим, јавност највише занима има ли Муслин капацитета да поведе Орлове ка Мундијалу 2018. године. Поготово што рад у репрезентацији Србије није обична равна линија, неко место жаришта и сукоба... И можда је добро што је у том погледу Муслин непоколебљив и благо речено тврдоглав. Јер у том грму његовог људског карактера лежи и тренерски зец, који би требало да стигне до Русије. Имао је неуспехе током каријере, посебно у овој последњој фази, али његови мандат у Црвеној звезди неодољиво подсећају на тренутак у којем је преузео репрезентацију. Дакле, тада као и сада тешко да је могао да буде на губитку.

СВАЂА СА ЏАЈИЋЕМ И ПРЕЦРТАВАЊЕ ЗВЕЗДИНИХ ТАЛЕНАТА

Тог септембра 1999. године Црвена звезда је била тимски девастирана. Слаб старт у шампионату, затим пораз у првом мечу против Монпељеа... Све је слутило да ће црвено-бели морати да сачекају „следећу сезону“. Међутим, Муслин није тражио време за привикавање, нити је робовао стереотипима да Црвена звезда увек мора да игра лепо и на гол више. Тада, када је почела серија победа настао је епитет „муслиновски“, синоним за тријумфе извојеване минималним резултатом и уз перфектну дефанзивну игру. Нови селектор Србије се определио за формацију 3-5-2, а истински зид пред голом Александра Коцића чинили су Стево Глоговац, Иван Вукамовић и као мозак одбране Горан Буњевчевић. Касније је важну улогу имао и Ненад Лалатовић. Видећемо да ли сличан начин игре Муслин може да имплементира у А селекцију Србије и из нафталина извуче неког новог адута. У тој сезони када је направио серију од 18 победа и стигао предност Обилића од седам бодова, Муслин је испројектовао синхронизован тандем на средини терена. Дотадашњи епизодиста Лео Леринц постао је играч од поверења, а Дејан Илић је обављао најпрљавије послове. Радио је то на господски начин, до те мере да је после освојене дупле круне Славољуб Муслин поручио челницима клуба.

„Можете да продате Друлића и Пјановића, али ми оставите Дејана Илића“.

Испоштован је Муслин, али лета 2000. године направио је свој највећи тренерски кикс. Са истом екипом, изузев десног бека Ивана Дудића, пропустио је колосалну шансу да са Звездом уђе у Лигу шампиона. Није вредео ни реми без голова у Кијеву, ни вођство на Маракани против Динама. Била је то деценијска грешка новог селектора Србије, утакмица која ће обележити његову каријеру колико и победе. Мада је Муслин често потезао и контрааргумент.
„Мене је до Лиге шампиона делио само један гол, остале светлосна година“.

Кијев је означио почетак Муслиновог пада, иако је освојена још једна титула, знало се да је у Љутице Богдана зрело за промену... Посебно, када је Арсенал из Кијева посрамио Звезду у првом колу УЕФА купа 2001. године. Међутим, тада Муслин није задњицом затворио врата Црвене звезде. Чекао је нову шансу да проба да помери стандарде које је сам наметнуо. А бројке у првом мандату су му биле импресивне: три трофеја, дупла круна, 51 меч без пораза, 18 узастопних победа. 

У ВИДИЋУ ПРЕПОЗНАО ВОЂУ

Вратио се на Маракану после две очајне сезоне. И направио репризу првог мандата. Опет је Звезда деловала обезглављено, опет није било пара за гламурозна појачања... Али опет је Муслин добро намирисао играче из секундарне селекције. Анегдота из лета 2003. године иде овако: Муслин се питао ко је кошаркаш на тренинзима, позвао Николу Жигића на припреме чисто да попуни број... Остало је историја. Будући репрезентативац Србије дао је гол у пријатељском мечу са Штурмом из волеја, сасвим довољно да Муслин позове Београд и каже челницима клуба да обуставе потрагу за квалитетним нападачем.

Улогу Глоговца, Лалатовића и Буњевчевића, прузели су Дудић, Видић и Славољуб Ђорђевић. И опет је Звезда деловала перфектно у дефанзиви. Видећемо да ли ће нешто слично Муслин урадити у табору Орлова с обзиром да у последње време не можемо да се похвалимо суфицитом играча на месту штопера.

Био је то период великог бума Немање Видића. Мада је најбољи српски дефанзивац у историји већ код Зорана Филиповића постао важна карика, под командом Славољуба Муслина је евулирао до статуса вође.

Опет је освојена дупла круна, али без конкретног корака унапред. После петпарачке свађе са Драганом Џајићем, Муслин је кренуо да шара по белом свету. Нису то биле епизоде за понос и дику, посебно у последњих неколико година када је брзо окончавао посао у Амкару и Стандарду из Лијежа. На све то накалемиле су се и оптужбе појединих бивших играча о томе да врло блиско сарађује са појединим менаџерима.

НЕУСПШЕНЕ ЕПИЗОДЕ У БЕЛГИЈИ И РУСИЈИ

Како било, Муслин је именовањем за селектора Србије заокружио каријеру. Добро је што познаје прилике у српском фудбалу и добро је што ће имати јак мотив. Понекад један неуспех значи више од силних победа. А такав неуспех Муслин је доживео у судару са Динамом из Кијева. Сада има колосалну шансу да га исправи одласком у Русију.

БРОЈКЕ СЛАВОЉУБА МУСЛИНА

18 - клубова у каријери је предводио нови селектор Србије

7 - трофеја освојио у каријери

40,2 - посто утакмица у каријери победио је Славољуб Муслин

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар