Dosije Muslin: Umjetnost pobjeđivanja minimalcem i decenijski kiks zvani Dinamo Kijev!

Novog selektora Srbije neće dočekati jedinstveni poklič javnosti da je on baš taj, ali reč je o treneru koga ne morate da volite, ali morate da ga poštujete. Trenirao je Dugarija, Lizarazua i Zidana, sa vatrogasnim šmrkom na Marakani dva puta gasio požar!

Fudbal 08.05.2016 | 23:00
Dosije Muslin: Umjetnost pobjeđivanja minimalcem i decenijski kiks zvani Dinamo Kijev!

Patriotski pokušaj, nabijen nezapamćenom euforijom, sa Sinišom Mihajlovićem nije uspeo. Još gore je prošao eksperiment sa melanholičnim Holanđaninom Dikom Advokatom, dok je Radovan Ćurčić "slomljen" oročenom šansom.

Posle tri propuštena velika takmičenja vrhuška FSS predvođena Slavišom Kokezom rešila je da restartuje sistem i ponovi dribling odlazećeg predsednika Tomislava Karadžića iz leta 2008. godine. Istina, Slavoljub Muslin nema tako plemenitu biografiju kao Radomir Antić, čovek koji je vodio tri španske institucije, ali je baš kao i Antara ostvaren trener. Neko ko je prošao zenit karijere i neko koga ne morate da volite, ali morate da ga poštujete. Za Slavoljuba Muslina je dobra stvar što ga neće dočekati konsenzus o tome da je on baš taj pravi, pošto mu je karijera u poslednje vreme imala tendenciju pada. Ali nekada trofejni stručnjak Crvene zvezde može onako u Mihajlovićevom stilu da izvadi sve karte na sto i glasno kaže kako on ima sve potrebne reference da fudbalski život zaokruži selektorovanjem.

Od toga da je u Bordou trenirao tek pupoljke u razvoju Dugarija, Lizarazua i neponovljivog Zinedina Zidana, do toga je je osvajao trofeje i sa vatrogasnim šmrkom dva puta u Crvenoj zvezdi gasio požar.

Put ga je vodio posle Crvene zvezde u Belgiju, Rusiju, Belorusiju, Kipar, ali ovdašnju javnost zanima da li je nekada vrlo dobri half zadržao nešto od doktrine i principa kada je vodio najveći srpski klub. Ako je i dalje na tom kursu, možemo da očekujemo nešto novo (videćemo da li i bolje) oko reprezentacije i FSS-a.

Pre svega Muslin voli da bude gazda, toliko samostalan u radu, da ga posle druge osvojene titule u Crvenoj zvezdi nije zanimao mitski status Dragana Džajića. Udario je na njegov ego, a ta petparačka svađa završila se najgore po najtrofejniji srpski klub. Novi selektor Srbije ostavio je crveno-belu livadu nekošenu, mada je dobro požnjao. Isto tako znao je da pred Dragana Džajića stavi ultimativni zahtev da se iz kluba skloni njegov bivši saigrač i nesumnjivo ikona kluba Dušan Savić. Nije mario ni za vanremenski potencijal Boška Jankovića, Dušana Baste i Aleksandra Lukovića. Poslao ih je na fudbalsko osposobljavanje na Ubu uz zgražavanje javnosti. Isto tako u prvom mandatu udario je na ponos tada prve zvezde tima Mihajla Pjanovića, označivši ga kao crvljivu jabuku spremnu da mu naruši timsku hemiju. To je nekada bio Slavoljub Muslin, videćemo da li u sedmoj deceniji života i dalje ima tu čvrstinu.

MEĐU EPIZODISTIMA NAŠAO LERINCA I ŽIGIĆA, DEJAN ILIĆ MU BIO KLJUČNI IGRAČ

Dakle, Muslin je riba koja zna da pliva u svim vodama. Kada je 1999. godine na klupi Crvene zvezde zamenio Miloljuba Ostojića predstavljao je sinonim dobrog francuskog đaka. Komunikativan, obrazovan, izvinjavao se novinarima na tome što je došao u neadekvatnoj košulji na zvaničnu konferenciju za medije. Međutim, brzo je ušao u kolotečinu ovdašnjih niskih strasti. Lako je počeo da ulazi u verbalne konflikte sa predstavnicima večitog rivala. Taj gard, možda i prkosnu narav, Muslin će morati da zadrži tokom boravka na električnoj stolici reprezentacije Srbije, mestu koja je spržila mnoge trenerske karijere. Međutim, javnost najviše zanima ima li Muslin kapaciteta da povede Orlove ka Mundijalu 2018. godine. Pogotovo što rad u reprezentaciji Srbije nije obična ravna linija, neko mesto žarišta i sukoba... I možda je dobro što je u tom pogledu Muslin nepokolebljiv i blago rečeno tvrdoglav. Jer u tom grmu njegovog ljudskog karaktera leži i trenerski zec, koji bi trebalo da stigne do Rusije. Imao je neuspehe tokom karijere, posebno u ovoj poslednjoj fazi, ali njegovi mandat u Crvenoj zvezdi neodoljivo podsećaju na trenutak u kojem je preuzeo reprezentaciju. Dakle, tada kao i sada teško da je mogao da bude na gubitku.

SVAĐA SA DŽAJIĆEM I PRECRTAVANJE ZVEZDINIH TALENATA

Tog septembra 1999. godine Crvena zvezda je bila timski devastirana. Slab start u šampionatu, zatim poraz u prvom meču protiv Monpeljea... Sve je slutilo da će crveno-beli morati da sačekaju „sledeću sezonu“. Međutim, Muslin nije tražio vreme za privikavanje, niti je robovao stereotipima da Crvena zvezda uvek mora da igra lepo i na gol više. Tada, kada je počela serija pobeda nastao je epitet „muslinovski“, sinonim za trijumfe izvojevane minimalnim rezultatom i uz perfektnu defanzivnu igru. Novi selektor Srbije se opredelio za formaciju 3-5-2, a istinski zid pred golom Aleksandra Kocića činili su Stevo Glogovac, Ivan Vukamović i kao mozak odbrane Goran Bunjevčević. Kasnije je važnu ulogu imao i Nenad Lalatović. Videćemo da li sličan način igre Muslin može da implementira u A selekciju Srbije i iz naftalina izvuče nekog novog aduta. U toj sezoni kada je napravio seriju od 18 pobeda i stigao prednost Obilića od sedam bodova, Muslin je isprojektovao sinhronizovan tandem na sredini terena. Dotadašnji epizodista Leo Lerinc postao je igrač od poverenja, a Dejan Ilić je obavljao najprljavije poslove. Radio je to na gospodski način, do te mere da je posle osvojene duple krune Slavoljub Muslin poručio čelnicima kluba.

„Možete da prodate Drulića i Pjanovića, ali mi ostavite Dejana Ilića“.

Ispoštovan je Muslin, ali leta 2000. godine napravio je svoj najveći trenerski kiks. Sa istom ekipom, izuzev desnog beka Ivana Dudića, propustio je kolosalnu šansu da sa Zvezdom uđe u Ligu šampiona. Nije vredeo ni remi bez golova u Kijevu, ni vođstvo na Marakani protiv Dinama. Bila je to decenijska greška novog selektora Srbije, utakmica koja će obeležiti njegovu karijeru koliko i pobede. Mada je Muslin često potezao i kontraargument.
„Mene je do Lige šampiona delio samo jedan gol, ostale svetlosna godina“.

Kijev je označio početak Muslinovog pada, iako je osvojena još jedna titula, znalo se da je u Ljutice Bogdana zrelo za promenu... Posebno, kada je Arsenal iz Kijeva posramio Zvezdu u prvom kolu UEFA kupa 2001. godine. Međutim, tada Muslin nije zadnjicom zatvorio vrata Crvene zvezde. Čekao je novu šansu da proba da pomeri standarde koje je sam nametnuo. A brojke u prvom mandatu su mu bile impresivne: tri trofeja, dupla kruna, 51 meč bez poraza, 18 uzastopnih pobeda. 

U VIDIĆU PREPOZNAO VOĐU

Vratio se na Marakanu posle dve očajne sezone. I napravio reprizu prvog mandata. Opet je Zvezda delovala obezglavljeno, opet nije bilo para za glamurozna pojačanja... Ali opet je Muslin dobro namirisao igrače iz sekundarne selekcije. Anegdota iz leta 2003. godine ide ovako: Muslin se pitao ko je košarkaš na treninzima, pozvao Nikolu Žigića na pripreme čisto da popuni broj... Ostalo je istorija. Budući reprezentativac Srbije dao je gol u prijateljskom meču sa Šturmom iz voleja, sasvim dovoljno da Muslin pozove Beograd i kaže čelnicima kluba da obustave potragu za kvalitetnim napadačem.

Ulogu Glogovca, Lalatovića i Bunjevčevića, pruzeli su Dudić, Vidić i Slavoljub Đorđević. I opet je Zvezda delovala perfektno u defanzivi. Videćemo da li će nešto slično Muslin uraditi u taboru Orlova s obzirom da u poslednje vreme ne možemo da se pohvalimo suficitom igrača na mestu štopera.

Bio je to period velikog buma Nemanje Vidića. Mada je najbolji srpski defanzivac u istoriji već kod Zorana Filipovića postao važna karika, pod komandom Slavoljuba Muslina je evulirao do statusa vođe.

Opet je osvojena dupla kruna, ali bez konkretnog koraka unapred. Posle petparačke svađe sa Draganom Džajićem, Muslin je krenuo da šara po belom svetu. Nisu to bile epizode za ponos i diku, posebno u poslednjih nekoliko godina kada je brzo okončavao posao u Amkaru i Standardu iz Liježa. Na sve to nakalemile su se i optužbe pojedinih bivših igrača o tome da vrlo blisko sarađuje sa pojedinim menadžerima.

NEUSPŠENE EPIZODE U BELGIJI I RUSIJI

Kako bilo, Muslin je imenovanjem za selektora Srbije zaokružio karijeru. Dobro je što poznaje prilike u srpskom fudbalu i dobro je što će imati jak motiv. Ponekad jedan neuspeh znači više od silnih pobeda. A takav neuspeh Muslin je doživeo u sudaru sa Dinamom iz Kijeva. Sada ima kolosalnu šansu da ga ispravi odlaskom u Rusiju.

BROJKE SLAVOLJUBA MUSLINA

18 - klubova u karijeri je predvodio novi selektor Srbije

7 - trofeja osvojio u karijeri

40,2 - posto utakmica u karijeri pobedio je Slavoljub Muslin

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar