Анализа: Звездин пут ка Лиги шампиона...

Швеђани и Фради за избегавање, можда и Бер Шева и Мандарић… А онда призивање Лудогореца и старог дужника! Шта све чека новог шампиона Србије на путу ка сну о пласману у Лигу шампиона?!

Фудбал 08.05.2016 | 23:20
Анализа: Звездин пут ка Лиги шампиона...

Сада када је титула и математички оверена, све мисли се окрећу ка Европи. Црвена звезда ће се наћи у квалификацијама за Лигу шампиона први пут после девет година, односно сезоне 2007/2008, када је испала од Ренџерса. Црвено-бели јесу 2014. освојили титулу, али им је тада УЕФА одузела право да играју у Европи због финансијских проблема.

Звезда већ годинама нема успеха у Европи и из сезоне у сезону крцка клупски углед, сопствени УЕФА коефицијент, али и коефицијент српског фудбала. Прошлог лета је претрпела тежак ударац од Каирата који уз све приче о кулама и градовима казахстанских тајкуна, као и пласман Астане у Лигу шампиона није ривал којег се треба плашити. Јер ако Звезда треба да се плаши Каирата, онда наредног лета не треба ни да излази у Европу…

Али ако неко може да прекине тренд лоших резултата некадашњег шампшиона Евриопе и света онда је то ова генерација која се шетала кроз домаће првенство, а онда се мало заситила и опустила. Без обзира на ово пролеће које шаље забрињавајуће сигнале, ово је и даље скоро онај исти тим који је играо допадљив фудбал прошле јесени и низао победе. И често се поигравао са противницима, међу којима је био и највећи ривал. Из тог тима ће наредног лета недостајати Марко Грујић и Вукашин Јовановић, али Звезда и даље има окосницу екипе. После дужег низа година има тим који ће изаћи уигран у Европу. Навијачи се надају да ће бити и јачи уз неколико појачања за којима клупски оперативци и стручни штаб трагају још од јануара и који не смеју да буду неки нови Паркер, Веред, Матос или Едсон.

Управо квалитет садашњег тима уз та најављена појачања улива наду црвено-белима да је куцнуо час да ураде нешто и у Европи. А то нешто је највиши циљ – пласман у Лигу шампиона. Звучи утопијски, али Звезда због година унутрашњих превирања и поткрадања нема другог избора. Њена финансијска ситуација јој диктира да мора да јури пласман у елитно такмичење и да периферним видом размишља о Лиги Европе. Све испод би било нешто мање спортска, а много више финансијска катастрофа за највећи клуб на Балкану.

Какав пут чека црвено-беле? Дугачак и напоран у којем ће бити аутсајдери. Квалификације крећу врећ крајем јула. И до тада је потребно да се одради озбиљан прелазан рок, да се тим много озбиљније припреми него током оног зимског распуста на Кипру и да се мало мање узда у пуну Маракану и 12. играча, а више у могућности сопствених играча.

Црвена звезда као шампион Србије креће од другог кола. Као носилац. Иако је тек нешто мало изнад границе због лоших резултата претходних година који су могли да је коштају преласка међу неносиоце. Али сплетом срећних околности у другим лигама (Шведска, Мађарска, Словачка сигурно, Израел, Словенија и Молдавија вероватно) биће међу повлашћенима.

У другом колу квалификација учествују 34 тима: 17 носилаца и 17 неповлашћених клубова.

Прво коло је резервисано за „лилипутанце“ из осам најслабијих лига Евриопе. Под претпоставком да у том првом колу прођу фаворити, може се направити груби костур онога што Звезду чека у другом колу када излази на европску сцену.

Привилегијом што је носилац, Звезда избегава многе незгодне ривале попут БАТЕ Борисова, Ред Бул Салцбурга, Розенборга, Селтика…

Од 17 носилаца у другом кругу већ су позната имена њих шест. Црвено-бели сигурно избегавају следеће тимове: БАТЕ Борисов (Белорусија), Динамо Загреб (Хрватска), Розенборг (Норвешка), Астана (Казахстан), АПОЕЛ (Кипар) и Карабаг (Азербејџан).

Пошто још многа првенства нису завршена, бавићемо се неком врстом рачуна без крчмара, али прогнозом која је најреалнија у овом тренутку. Како сада ствари стоје, 99 одсто је да ће Звезда уз шест поменутих, избећи и следеће клубове: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Селтик (Шкотска), Лудогорец (Бугарска) и Копенхаген (Данска). Њих само теорија дели од титула у националним шампионатима.

То је 10 клубова против којих Звезда не може да игра. Остаје их још шест. Имена осталих највише зависе од расплета у првенствима Пољске, Израела, Словеније и Молдавије. За Звезду је лошији сценарио да шампиони у тим државама буду Бер Шева, Пјаст, Олимпија и Дачија јер ти клубови имају слабијии коефицијент и упадају у групу потенцијалних Звездиних ривала што аутоматски значи да међу носиоце са Звездом иду неки слабији клубови из осталих лига. Реалан сценарио је да три од поменута четири клуба буду шампиони: Бер Шева, Олимпија и Дачија. Због свих актуелних околности који ће утицати на расплет у њиховим првенствима. У том случају Легија као шампион Пољске постаје 11. клуб против којег Звезда не може да игра. Остаје их још пет. По нашој рачуници ако се све буде одвијало по очекивањима у осталим првенствима и потом у првом колу квалификација, то су тренутно: Скендербег (Албанија), Динамо Тбилиси (Грузија), Хафнарфјордур (Исланд), Тренчин (Словачка) и ТНС (Велс).

Када подвучемо црту и ако се све тако заврши у осталим шампионатима, Звезда не може да игра у другом колу квалификација против следећих 16 клубова:

ОБЕЗБЕДИЛИ ТИТУЛЕ: БАТЕ Борисов (Белорусија), Розенборг (Норвешка), Астана (Казахстан), АПОЕЛ (Кипар), Карабаг (Азербејџан), Динамо Загреб (Хрватска), Динамо Тбилиси (Грузија), Хафнарфјордур (Исланд), ТНС (Велс).
ВЕОМА БЛИЗУ ТИТУЛЕ: Ред Бул Салцбург (Аустрија), Селтик (Шкотска), Лудогорец (Бугарска), Копенхаген (Данска).
ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ОСВОЈЕ ТИТУЛЕ: Легија (Пољска), Скендербег (Албанија), Тренчин (Словачка).

Ако овако буде изгледао списак ривала које Звезда избегава и који су носиоци, онда је још лакше направити и листу 17 могућих противника. Наравно, под истим претпоставкама о расплетима у осталим првенствима. А то су у овом тренутку:
ОБЕЗБЕДИЛИ ТИТУЛЕ: Ференцварош (Мађарска), Норчепинг (Шведска), Крусејдерс (Северна Ирска), Дандалк (Ирска), СЈК (Финска), Лиепаја (Летонија), Жалгирис (Литванија).
ВРЛО БЛИЗУ ТИТУЛЕ: Младост (Црна Гора), Зрињски (БиХ), Вардар (Македонија), Диделанж (Луксембург).
ПОД УСЛОВОМ ДА ПРОЂУ ПРВО КОЛО: Алашкерт (Јерменија), Валета (Малта), Флора (Естонија).
ОЧЕКУЈЕ СЕ ДА ОСВОЈЕ ТИТУЛЕ: Бер Шева (Израел), Олимпија (Љубљана), Дачија (Молдавија).

Реално, срећа би погледала црвено-беле ако би им у жребу доделила Дандалк, Крусејдерсе, Диделанж, Флору, Лиепају или неког од квалификаната. Нама Крусејдерси делују као идеалан спаринг партнер за старт. Нешто тежи испити би били Вардар, Младост, Зринсјки, Диделанж, Валета, СЈК и Жалгирис који нису наивни и чак неки од њих изазивају позитивну тензију. Не би ваљало да жреб на Маракану већ на старту доведе Норчепинг, популарни Фради (Ференцварош), односно Бер Шеву, Олимпију и Дачију ако ова три тима издрже до краја на првим местима у својим лигама.

Претпоставке о реалним шансама за титулу смо правили на основу тренутног бодовног стања, броја утакмица до краја, распореда у првенствима, правилнику који одлучује у случају броја истих бодова… Једино смо у случају Пољске дали предност Легији због имена иако су тренутно бодовни поравнати с Пјастом којег дочекују у наредном колу у дербију целог првенства.

Шта год жреб донесе, Звезда мора како зна и уме да прође друго коло квалификација за Лигу шампиона. У супротном, то ће бити спортска и финансијска катастрофа. И крај такмичења у Европи наредног лета. Пласман у треће коло макар доноси сигуран плеј-оф за Лигу Европе, али Звездине амбиције су веће. Треће коло је претпоследња препрека на путу за пласман у Лигу шампиона. Ако њега прескочи Звезда има сигурну Лигу Европе.

Црвена звезда у трећем колу нема шансу да буде међу носиоцима због слабог коефицијента. У тој рунди се састаје десет носилаца и десет неносилаца. Ако прође у треће коло, Олимпијакос и Викторија из Плзења су међу сигурним потенцијалним противницима, с обзиром на то да се они тек тада укључују у такмичење. Преосталих осам могућих ривала по садашњем стању ствари и ако прођу друго коло су: Ред Бул Салцбург, БАТЕ Борисов, АПОЕЛ, Селтик, Легија, Лудогорец, Копенхаген и Динамо Загреб.

Ако се све узме у обзир, па и фактори који немају везе са спортом, за црвено-беле би најпожељнији ривали били Лудогорец и АПОЕЛ иако су били смрт за Звезду и Партизан претходних година. По квалитету су ипак најслабији од свих осталих. Ред Бул Салцбург има психолошку баријеру када је Европа у питању иако има сјајан тим, па би могао да буде ривал чије слабости се дају искористити. Селтик је неко ко би гарантовао спектакл, а „могло би да се игра“ против њега. БАТЕ уопште није ривал којем би Звезда требало да се обрадује, а свакако ни Легија и Динамо Загреб што због објективно већег квалитета, што због проблема са хулиганима који би ова два клуба донели за собом. Олимпијакос је прејак, а Викторија Плзењ дефинитивно ривал за избегавање јер је тим који игра много озбиљан фудбал и организационо клуб на који Звезда треба да се угледа и да дође на његов ниво за коју годину.

Срећа би највише погледала црвено-беле ако ни неки неносилац у другом колу избацио неког носиоца и самим тим би преузео његово место у трећем колу. То значи да би Звезда у трећем колу могла теорестки да игра и са Ференцварошем или Дандалком ако они направе изненађења у другој рунди.

Ако Звезда направи подвиг као аутсајдер у трећем колу, следи плеј-оф као последње препрека. У тој рунди су могући противници сви побројани из трећег кола.

Звездин НАЈЛАКШИ пут до Лиге шампиона би по нашем мишљену изгледао овако: Флора (Естонија), Лудогорец (Бугарска), АПОЕЛ (Кипар).

НАЈТЕЖИ пут би могао да буде следећи: Норчепинг (Шведска), Викторија Плзењ (Чешка), Олимпијакос (Грчка).

Коментари / 0

Оставите коментар