Analiza: Zvezdin put ka Ligi šampiona...

Šveđani i Fradi za izbegavanje, možda i Ber Ševa i Mandarić… A onda prizivanje Ludogoreca i starog dužnika! Šta sve čeka novog šampiona Srbije na putu ka snu o plasmanu u Ligu šampiona?!

Fudbal 08.05.2016 | 23:20
Analiza: Zvezdin put ka Ligi šampiona...

Sada kada je titula i matematički overena, sve misli se okreću ka Evropi. Crvena zvezda će se naći u kvalifikacijama za Ligu šampiona prvi put posle devet godina, odnosno sezone 2007/2008, kada je ispala od Rendžersa. Crveno-beli jesu 2014. osvojili titulu, ali im je tada UEFA oduzela pravo da igraju u Evropi zbog finansijskih problema.

Zvezda već godinama nema uspeha u Evropi i iz sezone u sezonu krcka klupski ugled, sopstveni UEFA koeficijent, ali i koeficijent srpskog fudbala. Prošlog leta je pretrpela težak udarac od Kairata koji uz sve priče o kulama i gradovima kazahstanskih tajkuna, kao i plasman Astane u Ligu šampiona nije rival kojeg se treba plašiti. Jer ako Zvezda treba da se plaši Kairata, onda narednog leta ne treba ni da izlazi u Evropu…

Ali ako neko može da prekine trend loših rezultata nekadašnjeg šampšiona Evriope i sveta onda je to ova generacija koja se šetala kroz domaće prvenstvo, a onda se malo zasitila i opustila. Bez obzira na ovo proleće koje šalje zabrinjavajuće signale, ovo je i dalje skoro onaj isti tim koji je igrao dopadljiv fudbal prošle jeseni i nizao pobede. I često se poigravao sa protivnicima, među kojima je bio i najveći rival. Iz tog tima će narednog leta nedostajati Marko Grujić i Vukašin Jovanović, ali Zvezda i dalje ima okosnicu ekipe. Posle dužeg niza godina ima tim koji će izaći uigran u Evropu. Navijači se nadaju da će biti i jači uz nekoliko pojačanja za kojima klupski operativci i stručni štab tragaju još od januara i koji ne smeju da budu neki novi Parker, Vered, Matos ili Edson.

Upravo kvalitet sadašnjeg tima uz ta najavljena pojačanja uliva nadu crveno-belima da je kucnuo čas da urade nešto i u Evropi. A to nešto je najviši cilj – plasman u Ligu šampiona. Zvuči utopijski, ali Zvezda zbog godina unutrašnjih previranja i potkradanja nema drugog izbora. Njena finansijska situacija joj diktira da mora da juri plasman u elitno takmičenje i da perifernim vidom razmišlja o Ligi Evrope. Sve ispod bi bilo nešto manje sportska, a mnogo više finansijska katastrofa za najveći klub na Balkanu.

Kakav put čeka crveno-bele? Dugačak i naporan u kojem će biti autsajderi. Kvalifikacije kreću vreć krajem jula. I do tada je potrebno da se odradi ozbiljan prelazan rok, da se tim mnogo ozbiljnije pripremi nego tokom onog zimskog raspusta na Kipru i da se malo manje uzda u punu Marakanu i 12. igrača, a više u mogućnosti sopstvenih igrača.

Crvena zvezda kao šampion Srbije kreće od drugog kola. Kao nosilac. Iako je tek nešto malo iznad granice zbog loših rezultata prethodnih godina koji su mogli da je koštaju prelaska među nenosioce. Ali spletom srećnih okolnosti u drugim ligama (Švedska, Mađarska, Slovačka sigurno, Izrael, Slovenija i Moldavija verovatno) biće među povlašćenima.

U drugom kolu kvalifikacija učestvuju 34 tima: 17 nosilaca i 17 nepovlašćenih klubova.

Prvo kolo je rezervisano za „liliputance“ iz osam najslabijih liga Evriope. Pod pretpostavkom da u tom prvom kolu prođu favoriti, može se napraviti grubi kostur onoga što Zvezdu čeka u drugom kolu kada izlazi na evropsku scenu.

Privilegijom što je nosilac, Zvezda izbegava mnoge nezgodne rivale poput BATE Borisova, Red Bul Salcburga, Rozenborga, Seltika…

Od 17 nosilaca u drugom krugu već su poznata imena njih šest. Crveno-beli sigurno izbegavaju sledeće timove: BATE Borisov (Belorusija), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Rozenborg (Norveška), Astana (Kazahstan), APOEL (Kipar) i Karabag (Azerbejdžan).

Pošto još mnoga prvenstva nisu završena, bavićemo se nekom vrstom računa bez krčmara, ali prognozom koja je najrealnija u ovom trenutku. Kako sada stvari stoje, 99 odsto je da će Zvezda uz šest pomenutih, izbeći i sledeće klubove: Red Bul Salcburg (Austrija), Seltik (Škotska), Ludogorec (Bugarska) i Kopenhagen (Danska). Njih samo teorija deli od titula u nacionalnim šampionatima.

To je 10 klubova protiv kojih Zvezda ne može da igra. Ostaje ih još šest. Imena ostalih najviše zavise od raspleta u prvenstvima Poljske, Izraela, Slovenije i Moldavije. Za Zvezdu je lošiji scenario da šampioni u tim državama budu Ber Ševa, Pjast, Olimpija i Dačija jer ti klubovi imaju slabijii koeficijent i upadaju u grupu potencijalnih Zvezdinih rivala što automatski znači da među nosioce sa Zvezdom idu neki slabiji klubovi iz ostalih liga. Realan scenario je da tri od pomenuta četiri kluba budu šampioni: Ber Ševa, Olimpija i Dačija. Zbog svih aktuelnih okolnosti koji će uticati na rasplet u njihovim prvenstvima. U tom slučaju Legija kao šampion Poljske postaje 11. klub protiv kojeg Zvezda ne može da igra. Ostaje ih još pet. Po našoj računici ako se sve bude odvijalo po očekivanjima u ostalim prvenstvima i potom u prvom kolu kvalifikacija, to su trenutno: Skenderbeg (Albanija), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Hafnarfjordur (Island), Trenčin (Slovačka) i TNS (Vels).

Kada podvučemo crtu i ako se sve tako završi u ostalim šampionatima, Zvezda ne može da igra u drugom kolu kvalifikacija protiv sledećih 16 klubova:

OBEZBEDILI TITULE: BATE Borisov (Belorusija), Rozenborg (Norveška), Astana (Kazahstan), APOEL (Kipar), Karabag (Azerbejdžan), Dinamo Zagreb (Hrvatska), Dinamo Tbilisi (Gruzija), Hafnarfjordur (Island), TNS (Vels).
VEOMA BLIZU TITULE: Red Bul Salcburg (Austrija), Seltik (Škotska), Ludogorec (Bugarska), Kopenhagen (Danska).
OČEKUJE SE DA OSVOJE TITULE: Legija (Poljska), Skenderbeg (Albanija), Trenčin (Slovačka).

Ako ovako bude izgledao spisak rivala koje Zvezda izbegava i koji su nosioci, onda je još lakše napraviti i listu 17 mogućih protivnika. Naravno, pod istim pretpostavkama o raspletima u ostalim prvenstvima. A to su u ovom trenutku:
OBEZBEDILI TITULE: Ferencvaroš (Mađarska), Norčeping (Švedska), Krusejders (Severna Irska), Dandalk (Irska), SJK (Finska), Liepaja (Letonija), Žalgiris (Litvanija).
VRLO BLIZU TITULE: Mladost (Crna Gora), Zrinjski (BiH), Vardar (Makedonija), Didelanž (Luksemburg).
POD USLOVOM DA PROĐU PRVO KOLO: Alaškert (Jermenija), Valeta (Malta), Flora (Estonija).
OČEKUJE SE DA OSVOJE TITULE: Ber Ševa (Izrael), Olimpija (Ljubljana), Dačija (Moldavija).

Realno, sreća bi pogledala crveno-bele ako bi im u žrebu dodelila Dandalk, Krusejderse, Didelanž, Floru, Liepaju ili nekog od kvalifikanata. Nama Krusejdersi deluju kao idealan sparing partner za start. Nešto teži ispiti bi bili Vardar, Mladost, Zrinsjki, Didelanž, Valeta, SJK i Žalgiris koji nisu naivni i čak neki od njih izazivaju pozitivnu tenziju. Ne bi valjalo da žreb na Marakanu već na startu dovede Norčeping, popularni Fradi (Ferencvaroš), odnosno Ber Ševu, Olimpiju i Dačiju ako ova tri tima izdrže do kraja na prvim mestima u svojim ligama.

Pretpostavke o realnim šansama za titulu smo pravili na osnovu trenutnog bodovnog stanja, broja utakmica do kraja, rasporeda u prvenstvima, pravilniku koji odlučuje u slučaju broja istih bodova… Jedino smo u slučaju Poljske dali prednost Legiji zbog imena iako su trenutno bodovni poravnati s Pjastom kojeg dočekuju u narednom kolu u derbiju celog prvenstva.

Šta god žreb donese, Zvezda mora kako zna i ume da prođe drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona. U suprotnom, to će biti sportska i finansijska katastrofa. I kraj takmičenja u Evropi narednog leta. Plasman u treće kolo makar donosi siguran plej-of za Ligu Evrope, ali Zvezdine ambicije su veće. Treće kolo je pretposlednja prepreka na putu za plasman u Ligu šampiona. Ako njega preskoči Zvezda ima sigurnu Ligu Evrope.

Crvena zvezda u trećem kolu nema šansu da bude među nosiocima zbog slabog koeficijenta. U toj rundi se sastaje deset nosilaca i deset nenosilaca. Ako prođe u treće kolo, Olimpijakos i Viktorija iz Plzenja su među sigurnim potencijalnim protivnicima, s obzirom na to da se oni tek tada uključuju u takmičenje. Preostalih osam mogućih rivala po sadašnjem stanju stvari i ako prođu drugo kolo su: Red Bul Salcburg, BATE Borisov, APOEL, Seltik, Legija, Ludogorec, Kopenhagen i Dinamo Zagreb.

Ako se sve uzme u obzir, pa i faktori koji nemaju veze sa sportom, za crveno-bele bi najpoželjniji rivali bili Ludogorec i APOEL iako su bili smrt za Zvezdu i Partizan prethodnih godina. Po kvalitetu su ipak najslabiji od svih ostalih. Red Bul Salcburg ima psihološku barijeru kada je Evropa u pitanju iako ima sjajan tim, pa bi mogao da bude rival čije slabosti se daju iskoristiti. Seltik je neko ko bi garantovao spektakl, a „moglo bi da se igra“ protiv njega. BATE uopšte nije rival kojem bi Zvezda trebalo da se obraduje, a svakako ni Legija i Dinamo Zagreb što zbog objektivno većeg kvaliteta, što zbog problema sa huliganima koji bi ova dva kluba doneli za sobom. Olimpijakos je prejak, a Viktorija Plzenj definitivno rival za izbegavanje jer je tim koji igra mnogo ozbiljan fudbal i organizaciono klub na koji Zvezda treba da se ugleda i da dođe na njegov nivo za koju godinu.

Sreća bi najviše pogledala crveno-bele ako ni neki nenosilac u drugom kolu izbacio nekog nosioca i samim tim bi preuzeo njegovo mesto u trećem kolu. To znači da bi Zvezda u trećem kolu mogla teorestki da igra i sa Ferencvarošem ili Dandalkom ako oni naprave iznenađenja u drugoj rundi.

Ako Zvezda napravi podvig kao autsajder u trećem kolu, sledi plej-of kao poslednje prepreka. U toj rundi su mogući protivnici svi pobrojani iz trećeg kola.

Zvezdin NAJLAKŠI put do Lige šampiona bi po našem mišljenu izgledao ovako: Flora (Estonija), Ludogorec (Bugarska), APOEL (Kipar).

NAJTEŽI put bi mogao da bude sledeći: Norčeping (Švedska), Viktorija Plzenj (Češka), Olimpijakos (Grčka).

Komentari / 0

Ostavite komentar