Србију условљавају и Румуни и Бугари?

Поред Хрватске, своје захтеве за зелено светло за отварање поглавља 23 Србији би ускоро могле да испоруче и Бугарска и Румунија, пишу “Вечерње новости“.

Србија 06.05.2016 | 22:56
Србију условљавају и Румуни и Бугари?

Из Букурешта и Софије такође инсистирају на томе да се овде побољшају права њихове мањине, а Румуни додатно траже и решавање "влашког питања" и сигурна места за своје представнике у парламенту.

Према информацијама београдског листа, ове две земље једине су чланице ЕУ које су дале "тиху подршку" Загребу, чији су емисари недељама лобирали у европским престоницама, износећи аргументацију да Србија не треба да отвори поглавље о правосуђу и владавини права док не испуни три њихова услова: укине закон о универзалној јурисдикцији за ратне злочине, не побољша положај хрватске мањине и у потпуности не испуни сарадњу с Хашким трибуналом.

Бугари и Румуни такође сада из фиока ваде своје старе захтеве, пре свих, да се повећа учешће њихових представника у свим органима државне управе у Србији.

Они су, за разлику од Хрвата, спремни на компромис - да у случају великог притиска најмоћнијих чланица ЕУ ипак гласају за отварање поглавља 23, али да се њихови захтеви уграде у прелазна мерила и испуне током процеса преговарања.

Из Београда поручују да ће Србија наставити да води добросуседску политику и да ће у билатералним разговорима покушати да реши сва отворена питања која има са комшијама.

Извор: Б92

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Брле

06.05.2016 13:32

Е моја Србијо, која све фукара одлуцује, не иди тамо ни посто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

06.05.2016 14:51

Дали заиста мислис да је Србија иста боља од 'фукара' Румуна и Бугара који су вец у ЕУ??

Name

за раде

07.05.2016 05:27

Ако не знас црни раде, засто су они у ЕУ онда ти мало знас о политици.

Name

вуциц

06.05.2016 13:59

Вуцицу одустану од европске уније видиш да те злочинци и фашисти уцјењују,србији постављају услове они који су је нападали,њену територијалну творевину и вековни и њене народе што су убијали и прогањали њихову имовину отимали и спаљивали они који су у јасеновцу побили пола милиона срба,рома и јевреја причају о људским правима.Страшно и недопустиво.Европи отвори очи злочин је злочин ма ко га починио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

06.05.2016 18:24

Па таква је игра,правила се знају. Нема ту попуштања ,него само оштро и на прву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

07.05.2016 05:26

Мисле неки да је настало расуло, па би и они да усицаре несто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

07.05.2016 07:52

Од старог непријатеља,никад пријатељ.

ОДГОВОРИТЕ