Srbiju uslovljavaju i Rumuni i Bugari?

Pored Hrvatske, svoje zahteve za zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Srbiji bi uskoro mogle da isporuče i Bugarska i Rumunija, pišu “Večernje novosti“.

Srbija 06.05.2016 | 22:56
Srbiju uslovljavaju i Rumuni i Bugari?

Iz Bukurešta i Sofije takođe insistiraju na tome da se ovde poboljšaju prava njihove manjine, a Rumuni dodatno traže i rešavanje "vlaškog pitanja" i sigurna mesta za svoje predstavnike u parlamentu.

Prema informacijama beogradskog lista, ove dve zemlje jedine su članice EU koje su dale "tihu podršku" Zagrebu, čiji su emisari nedeljama lobirali u evropskim prestonicama, iznoseći argumentaciju da Srbija ne treba da otvori poglavlje o pravosuđu i vladavini prava dok ne ispuni tri njihova uslova: ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine, ne poboljša položaj hrvatske manjine i u potpunosti ne ispuni saradnju s Haškim tribunalom.

Bugari i Rumuni takođe sada iz fioka vade svoje stare zahteve, pre svih, da se poveća učešće njihovih predstavnika u svim organima državne uprave u Srbiji.

Oni su, za razliku od Hrvata, spremni na kompromis - da u slučaju velikog pritiska najmoćnijih članica EU ipak glasaju za otvaranje poglavlja 23, ali da se njihovi zahtevi ugrade u prelazna merila i ispune tokom procesa pregovaranja.

Iz Beograda poručuju da će Srbija nastaviti da vodi dobrosusedsku politiku i da će u bilateralnim razgovorima pokušati da reši sva otvorena pitanja koja ima sa komšijama.

Izvor: B92

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Brle

06.05.2016 13:32

E moja Srbijo, koja sve fukara odlucuje, ne idi tamo ni posto.

ODGOVORITE
Name

rade

06.05.2016 14:51

Dali zaista mislis da je Srbija ista bolja od 'fukara' Rumuna i Bugara koji su vec u EU??

Name

za rade

07.05.2016 05:27

Ako ne znas crni rade, zasto su oni u EU onda ti malo znas o politici.

Name

vucic

06.05.2016 13:59

Vucicu odustanu od evropske unije vidiš da te zločinci i fašisti ucjenjuju,srbiji postavljaju uslove oni koji su je napadali,njenu teritorijalnu tvorevinu i vekovni i njene narode što su ubijali i proganjali njihovu imovinu otimali i spaljivali oni koji su u jasenovcu pobili pola miliona srba,roma i jevreja pričaju o ljudskim pravima.Strašno i nedopustivo.Evropi otvori oči zločin je zločin ma ko ga počinio.

ODGOVORITE
Name

Kiki

06.05.2016 18:24

Pa takva je igra,pravila se znaju. Nema tu popuštanja ,nego samo oštro i na prvu.

ODGOVORITE
Name

He he he

07.05.2016 05:26

Misle neki da je nastalo rasulo, pa bi i oni da usicare nesto.

ODGOVORITE
Name

boki

07.05.2016 07:52

Od starog neprijatelja,nikad prijatelj.

ODGOVORITE