"Загреб ће учинити све да кандидатима отежа улазак у ЕУ!"

Загреб ће искористити свој уцјењивачки капацитет пуноправног члана ЕУ у покушају да отежа кандидатима да се несметано крећу ка ЕУ интеграцијама.

Регион 06.05.2016 | 12:05
"Загреб ће учинити све да кандидатима отежа улазак у ЕУ!"

То је за РТС рекла предсједница Центра за спољну политику Србије Александра Јоксимовић, наводећи да ће хрватска власт то учинити иако се формално правно обавезала да неће успоравати пут читавог региона ка чланству у Европској унији.

Након што Хрватска поново није дала сагласност за отварање поглавља 23 у преговорима Србије и ЕУ, поново се отворило и питање у којој мјери ће Загреб и убудуће успоравати пут Србије ка чланству у Унији.

Јоксимовићева је истакла је да у овом тренутку може да се вјерује да Брисел не подржава овакву врсту политике Хрватске, као и да морамо да имамо у виду да је Загреб трпио овакву врсту притиска од Словеније, а Словенија од Италије.

- У овом тренутку можено бити увјерени да Брисел не подржава овакву врсту политике Хрватске. И у претходним периодима пред ЕП када су хрватски посланици подносили амандмане на резолуције о напретку Србије, одбијени су они амандмани који су се односили на билатерална питања - каже предсједница Центра за спољну политику.

Јоксимовићева сматра да ће став Брисела и убудуће бити такав и да ће се пронаћи солуција и до јуна има времена да се поглавља 23 као и 24 отворе у преговорима са Србијом, имајући у виду да је то у интересу и саме ЕУ.

- Оно што је потпуно јасно је да ће се свака прилика користити од стране Хрватске да се одређена билатерална питања покушавају рјешавати, упркос интересима Брисела да до таквог развоја не дође - рекла је Јоксимновићева.

Осврћући се на америчку политику према Балкану, она каже да САД у овом тренутку, када имају поглед у регион, гледају на два отворена питања, а то је питање Косова и питање БиХ.

Они су у оба пројекта учествовали, без обзира на чињеницу да је фокус њихове спољне политике у овом тренутку сконцентрисан на Блиски Исток, на Сирију, Сјеверну Кореју као и на односе са Русијом. С друге стране, много су чешћи контакти и коориднације у вези са ситуацијом у Сирији него што тако низак ниво односа омогућава, тако да се чини да је пронађен заједнички интерес Русије и САД да по неким темама сарађују када је у питању заједнички интерес - каже Јоксимовићева.

Она наглашава да САД у овом тренутку Србију посматрају као фактор стабилности у региону и да се допринос који је Београд дао нормализацији односа са Приштином позитивно оцењује у америчким круговима.

Извор: РТС/Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

06.05.2016 10:19

Могло би се њима десити да излете. Ако се то не деси, распашће се ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ