"Zagreb će učiniti sve da kandidatima oteža ulazak u EU!"

Zagreb će iskoristiti svoj ucjenjivački kapacitet punopravnog člana EU u pokušaju da oteža kandidatima da se nesmetano kreću ka EU integracijama.

Region 06.05.2016 | 12:05
"Zagreb će učiniti sve da kandidatima oteža ulazak u EU!"

To je za RTS rekla predsjednica Centra za spoljnu politiku Srbije Aleksandra Joksimović, navodeći da će hrvatska vlast to učiniti iako se formalno pravno obavezala da neće usporavati put čitavog regiona ka članstvu u Evropskoj uniji.

Nakon što Hrvatska ponovo nije dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije i EU, ponovo se otvorilo i pitanje u kojoj mjeri će Zagreb i ubuduće usporavati put Srbije ka članstvu u Uniji.

Joksimovićeva je istakla je da u ovom trenutku može da se vjeruje da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske, kao i da moramo da imamo u vidu da je Zagreb trpio ovakvu vrstu pritiska od Slovenije, a Slovenija od Italije.

- U ovom trenutku moženo biti uvjereni da Brisel ne podržava ovakvu vrstu politike Hrvatske. I u prethodnim periodima pred EP kada su hrvatski poslanici podnosili amandmane na rezolucije o napretku Srbije, odbijeni su oni amandmani koji su se odnosili na bilateralna pitanja - kaže predsjednica Centra za spoljnu politiku.

Joksimovićeva smatra da će stav Brisela i ubuduće biti takav i da će se pronaći solucija i do juna ima vremena da se poglavlja 23 kao i 24 otvore u pregovorima sa Srbijom, imajući u vidu da je to u interesu i same EU.

- Ono što je potpuno jasno je da će se svaka prilika koristiti od strane Hrvatske da se određena bilateralna pitanja pokušavaju rješavati, uprkos interesima Brisela da do takvog razvoja ne dođe - rekla je Joksimnovićeva.

Osvrćući se na američku politiku prema Balkanu, ona kaže da SAD u ovom trenutku, kada imaju pogled u region, gledaju na dva otvorena pitanja, a to je pitanje Kosova i pitanje BiH.

Oni su u oba projekta učestvovali, bez obzira na činjenicu da je fokus njihove spoljne politike u ovom trenutku skoncentrisan na Bliski Istok, na Siriju, Sjevernu Koreju kao i na odnose sa Rusijom. S druge strane, mnogo su češći kontakti i kooridnacije u vezi sa situacijom u Siriji nego što tako nizak nivo odnosa omogućava, tako da se čini da je pronađen zajednički interes Rusije i SAD da po nekim temama sarađuju kada je u pitanju zajednički interes - kaže Joksimovićeva.

Ona naglašava da SAD u ovom trenutku Srbiju posmatraju kao faktor stabilnosti u regionu i da se doprinos koji je Beograd dao normalizaciji odnosa sa Prištinom pozitivno ocenjuje u američkim krugovima.

Izvor: RTS/B92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

06.05.2016 10:19

Moglo bi se njima desiti da izlete. Ako se to ne desi, raspašće se EU.

ODGOVORITE