Што сте се кварцовали, кварцовали сте се

Ви, што желите препланули тен по сваку цену, ово обавезно прочитајте - од јула ове године на снагу ступа нови закон у вези са употребом соларијума у Србији.

Занимљивости 06.05.2016 | 13:20
Што сте се кварцовали, кварцовали сте се

Млађима од 18 година, највероватније већ од јула, у Србији ће бити забрањена употреба соларијума, које је Светска здравствена организација сврстала у прву групу канцерогена, и читав свет их постепено забрањује. Старији ће и даље моћи да се "кварцују", али само ако претходно потпишу пристанак да су упознати са свим могућим ризицима апарата са соларним лампама.

У Министарству здравља је потврђено да је у току формирање радне групе коју ће сачињавати представници овог министарства, Удружења дерматовенеролога, Привредне коморе и Удружења козметичара, која би требало да сачини предлог правилника о козметичким салонима и употреби соларијума.

"Иницијатива Удружења дерматовенеролога Србије да се органичи употреба соларијума за млађе од 18 година добила је подршку релевантних државних органа, и ради се на имплементирању ове одредбе у одговарајуће законске оквире", каже доцент др Жељко Мијушковић, председник Удружења дерматовенеролога Србије.

Кад је недавно затражила да се младима забрани употреба соларијума, струка се водила чињеницом да је утврђено како је коришћење соларијума сваке године у свету одговорно за више од 450.000 случајева меланома, најтежег рака коже, и да само један одлазак у соларијум повећава ризик од ове болести.

"Планирамо да крајем јуна почнемо израду правилника да бисмо и стручно и нормативно уредили област која је сада неуређена", каже др Зоран Панајотовић, помоћник министра здравља и начелник сектора за инспекцијске послове. "Идеја је да се млађима од 18 година забрани употреба соларијума, осим уз пристанак родитеља, а да се, уз помоћ струке, успоставе критеријуми према типу коже о дужини излагања соларним лампама, и контраиндикацијама за употребу ових апарата."

Правилник ће бити усвојен као интерни документ, потврђено нам је у Министарству здравља, и одмах ће ступити на снагу.

Према подацима Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут", код нас је регистрован пораст оболевања код младих од 29 година, и то пре свега код девојака. То се објашњава неконтролисаним сунчањем и коришћењем соларијума.

"За годину дана од меланома у Србији оболи више од 500 људи, а њих 200 у тренутку постављања дијагнозе има најтежу форму болести: метастатски меланом", каже проф. др Лидија Кандолф Секуловић, заступник начелника Клинике за кожне и полне болести у Војномедицинској академији. За пет година број нових случајева меланома повећан је за 20 одсто.

Стручњаци упозоравају и на чињеницу да је у Србију протеклих година увезено и много половних соларијума, са слабијом заштитом.

"Успостављање норматива омогућиће нам и бољу контролу рада козметичких салона и соларијума, који су досад контролисани само у оквиру санитарно-хигијенског надзора. Сваки салон мораће да има гаранцију произвођача или сервисера о исправности и безбедности соларијума, па убудуће неће моћи да се увозе свакакви соларијуми", објашњава др Панајотовић.

Забрана употребе соларијума пре 18. године је већ на снази у готово свим земљама ЕУ, а у Аустралији је од јануара прошле године уведена потпуна забрана њихове употребе и продаје.

Извор: Мондо.рс

Фото: РАС

Коментари / 0

Оставите коментар