Što ste se kvarcovali, kvarcovali ste se

Vi, što želite preplanuli ten po svaku cenu, ovo obavezno pročitajte - od jula ove godine na snagu stupa novi zakon u vezi sa upotrebom solarijuma u Srbiji.

Zanimljivosti 06.05.2016 | 13:20
Što ste se kvarcovali, kvarcovali ste se

Mlađima od 18 godina, najverovatnije već od jula, u Srbiji će biti zabranjena upotreba solarijuma, koje je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, i čitav svet ih postepeno zabranjuje. Stariji će i dalje moći da se "kvarcuju", ali samo ako prethodno potpišu pristanak da su upoznati sa svim mogućim rizicima aparata sa solarnim lampama.

U Ministarstvu zdravlja je potvrđeno da je u toku formiranje radne grupe koju će sačinjavati predstavnici ovog ministarstva, Udruženja dermatovenerologa, Privredne komore i Udruženja kozmetičara, koja bi trebalo da sačini predlog pravilnika o kozmetičkim salonima i upotrebi solarijuma.

"Inicijativa Udruženja dermatovenerologa Srbije da se organiči upotreba solarijuma za mlađe od 18 godina dobila je podršku relevantnih državnih organa, i radi se na implementiranju ove odredbe u odgovarajuće zakonske okvire", kaže docent dr Željko Mijušković, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Kad je nedavno zatražila da se mladima zabrani upotreba solarijuma, struka se vodila činjenicom da je utvrđeno kako je korišćenje solarijuma svake godine u svetu odgovorno za više od 450.000 slučajeva melanoma, najtežeg raka kože, i da samo jedan odlazak u solarijum povećava rizik od ove bolesti.

"Planiramo da krajem juna počnemo izradu pravilnika da bismo i stručno i normativno uredili oblast koja je sada neuređena", kaže dr Zoran Panajotović, pomoćnik ministra zdravlja i načelnik sektora za inspekcijske poslove. "Ideja je da se mlađima od 18 godina zabrani upotreba solarijuma, osim uz pristanak roditelja, a da se, uz pomoć struke, uspostave kriterijumi prema tipu kože o dužini izlaganja solarnim lampama, i kontraindikacijama za upotrebu ovih aparata."

Pravilnik će biti usvojen kao interni dokument, potvrđeno nam je u Ministarstvu zdravlja, i odmah će stupiti na snagu.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", kod nas je registrovan porast obolevanja kod mladih od 29 godina, i to pre svega kod devojaka. To se objašnjava nekontrolisanim sunčanjem i korišćenjem solarijuma.

"Za godinu dana od melanoma u Srbiji oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze ima najtežu formu bolesti: metastatski melanom", kaže prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, zastupnik načelnika Klinike za kožne i polne bolesti u Vojnomedicinskoj akademiji. Za pet godina broj novih slučajeva melanoma povećan je za 20 odsto.

Stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da je u Srbiju proteklih godina uvezeno i mnogo polovnih solarijuma, sa slabijom zaštitom.

"Uspostavljanje normativa omogućiće nam i bolju kontrolu rada kozmetičkih salona i solarijuma, koji su dosad kontrolisani samo u okviru sanitarno-higijenskog nadzora. Svaki salon moraće da ima garanciju proizvođača ili servisera o ispravnosti i bezbednosti solarijuma, pa ubuduće neće moći da se uvoze svakakvi solarijumi", objašnjava dr Panajotović.

Zabrana upotrebe solarijuma pre 18. godine je već na snazi u gotovo svim zemljama EU, a u Australiji je od januara prošle godine uvedena potpuna zabrana njihove upotrebe i prodaje.

Izvor: Mondo.rs

Foto: RAS

Komentari / 0

Ostavite komentar