"Узећемо новац за цркву од осигурања"

Финални извештај њујоршких власти о истрази пожара требало би да буде готов најкасније за две недеље.

Свијет 06.05.2016 | 11:20
"Узећемо новац за цркву од осигурања"

Иако у Цркви Светог Саве, која је недавно изгорела у центру Њујорка, за Курир кажу да им је тренутно највећа преокупација да сазнају шта је с полисом осигурања и где се налази, у Српској православној цркви кажу да ће наплатити осигурање и обновити цркву.

"Све наше цркве у Америци су осигуране. Нисам чуо за те проблеме с полисом, али то се увек може проверити тамо где је црква осигурана, тако да не видим проблем", каже за Курир патријарх српски Иринеј.

Он додаје да ће се сачекати крај истраге и да се све рашчисти да би се енергичније кренуло у прикупљање помоћи да се Црква Светог Саве на Менхетну што пре уздигне из пепела. Он наводи да су коначни резултати истраге важни због многих питања.

Како Курир сазнаје, финални извештај њујоршких власти о истрази пожара требало би да буде готов најкасније за две недеље.

Амерички Стејт департмент затражио је примерак извештаја о истрази о пожару, потврдила је Ватрогасна служба Њујорка. Стејт департмент је тај захтев изнео у име званичника Амбасаде Србије забринутих због низа пожара у православним црквама у свету.

Душан Томић, шеф катедре за безбедност на Факултету за инжењерски менаџмент, упозорава да треба сачекати форензичке налазе.

"Само научни докази могу да елиминишу разне спекулације. Та црква је у економском срцу Њујорка и увек може бити интересантна за оне који хоће да пошаљу неку поруку", наводи Томић.

Извор: Курир

Фото: Профимедиа

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Зеница

06.05.2016 09:24

Некоме је потребна локација за несто.Испоставице се да су зидови страдали и да треба нове зидат али неце моци јер је вец неко ставио пик на локацију итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

06.05.2016 09:39

Не иде баш тако. Ова црква је у Америци проглашена културном баштином и заштићена је законом. Допуштени су сви радови на њој, под обавезом да се задржи аутентичан вањски изглед. До сада је било неколико реконструкција на њој и није било никаквих проблема. Задње што је рађено је било обнављање кровне конструкције.