"Uzećemo novac za crkvu od osiguranja"

Finalni izveštaj njujorških vlasti o istrazi požara trebalo bi da bude gotov najkasnije za dve nedelje.

Svijet 06.05.2016 | 11:20
"Uzećemo novac za crkvu od osiguranja"

Iako u Crkvi Svetog Save, koja je nedavno izgorela u centru Njujorka, za Kurir kažu da im je trenutno najveća preokupacija da saznaju šta je s polisom osiguranja i gde se nalazi, u Srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da će naplatiti osiguranje i obnoviti crkvu.

"Sve naše crkve u Americi su osigurane. Nisam čuo za te probleme s polisom, ali to se uvek može proveriti tamo gde je crkva osigurana, tako da ne vidim problem", kaže za Kurir patrijarh srpski Irinej.

On dodaje da će se sačekati kraj istrage i da se sve raščisti da bi se energičnije krenulo u prikupljanje pomoći da se Crkva Svetog Save na Menhetnu što pre uzdigne iz pepela. On navodi da su konačni rezultati istrage važni zbog mnogih pitanja.

Kako Kurir saznaje, finalni izveštaj njujorških vlasti o istrazi požara trebalo bi da bude gotov najkasnije za dve nedelje.

Američki Stejt department zatražio je primerak izveštaja o istrazi o požaru, potvrdila je Vatrogasna služba Njujorka. Stejt department je taj zahtev izneo u ime zvaničnika Ambasade Srbije zabrinutih zbog niza požara u pravoslavnim crkvama u svetu.

Dušan Tomić, šef katedre za bezbednost na Fakultetu za inženjerski menadžment, upozorava da treba sačekati forenzičke nalaze.

"Samo naučni dokazi mogu da eliminišu razne spekulacije. Ta crkva je u ekonomskom srcu Njujorka i uvek može biti interesantna za one koji hoće da pošalju neku poruku", navodi Tomić.

Izvor: Kurir

Foto: Profimedia

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Zenica

06.05.2016 09:24

Nekome je potrebna lokacija za nesto.Ispostavice se da su zidovi stradali i da treba nove zidat ali nece moci jer je vec neko stavio pik na lokaciju itd

ODGOVORITE
Name

Re:

06.05.2016 09:39

Не иде баш тако. Ова црква је у Америци проглашена културном баштином и заштићена је законом. Допуштени су сви радови на њој, под обавезом да се задржи аутентичан вањски изглед. До сада је било неколико реконструкција на њој и није било никаквих проблема. Задње што је рађено је било обнављање кровне конструкције.