Демонстранти обојили трг у црвену боју

У Скопљу у другим градовима Македоније и вечерас су настављени протести у организацији грађанске иницијативе "Протестујем".

Регион 06.05.2016 | 08:34
Демонстранти обојили трг у црвену боју

У Скопљу су демонстранти бојењем трга црвеном бојом обиљежили годину дана од када је лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније Зоран Заев објавио да је 22-годишњег Мартина Нешковског 2011. године на прослави изборне побједе владајућег ВМРО-ДПМНЕ убио полицајац на дужности.

Демонстранти су на бијелим плочицама на Централном тргу Македонија исписали поруке "убице", "правда за Мартина" и "слобода за све" , а шеталиште својим длановима ишарали црвеном бојом као симбол трагедије Нешковског.

На згради у непосредној близини трга спустили су платно на коме пише "стоп полицијској бруталности".

Вечерашњи протест започео је испред сједишта Специјалног јавног тужилаштва, а биће завршен испред зграде владе. Протестима се прикључио бивши амбасадор ЕУ у Македонији Ерван Фуере.

Холандија, у својству предсједавајуће ЕУ, позвала је данас лидере четири водеће странке у Македонији, потписнице договора за излазак из политичке кризе, да омогуће одржавање фер и демократских избора који су кључ демократског развоја земље или ће се у противном званично Скопље суочити са озбиљним санкцијама.

Демонстрације су почеле 12. априла, одмах након што је македонски предсједник Ђорђе Иванов потписао указ о аболицији политичара против којих Специјално јавно тужилаштво води кривичне истраге у вези са афером прислушкиваних разговора, коју је Заев објелоданио прошле године.

Демонстранти, осим неопозиве оставке, од предсједника Иванова траже и да укине одлуку коју је донио о аболицији политичара умијешаних у аферу "прислушкивање", захтијевају укључивање независних представника у рјешавање кризе, формирање прелазне владе са задатком да у потпуности имплементира реформске приоритете и одлагање пријевремених парламентарних избора заказаних за 5. јун.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар