Demonstranti obojili trg u crvenu boju

U Skoplju u drugim gradovima Makedonije i večeras su nastavljeni protesti u organizaciji građanske inicijative "Protestujem".

Region 06.05.2016 | 08:34
Demonstranti obojili trg u crvenu boju

U Skoplju su demonstranti bojenjem trga crvenom bojom obilježili godinu dana od kada je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev objavio da je 22-godišnjeg Martina Neškovskog 2011. godine na proslavi izborne pobjede vladajućeg VMRO-DPMNE ubio policajac na dužnosti.

Demonstranti su na bijelim pločicama na Centralnom trgu Makedonija ispisali poruke "ubice", "pravda za Martina" i "sloboda za sve" , a šetalište svojim dlanovima išarali crvenom bojom kao simbol tragedije Neškovskog.

Na zgradi u neposrednoj blizini trga spustili su platno na kome piše "stop policijskoj brutalnosti".

Večerašnji protest započeo je ispred sjedišta Specijalnog javnog tužilaštva, a biće završen ispred zgrade vlade. Protestima se priključio bivši ambasador EU u Makedoniji Ervan Fuere.

Holandija, u svojstvu predsjedavajuće EU, pozvala je danas lidere četiri vodeće stranke u Makedoniji, potpisnice dogovora za izlazak iz političke krize, da omoguće održavanje fer i demokratskih izbora koji su ključ demokratskog razvoja zemlje ili će se u protivnom zvanično Skoplje suočiti sa ozbiljnim sankcijama.

Demonstracije su počele 12. aprila, odmah nakon što je makedonski predsjednik Đorđe Ivanov potpisao ukaz o aboliciji političara protiv kojih Specijalno javno tužilaštvo vodi krivične istrage u vezi sa aferom prisluškivanih razgovora, koju je Zaev objelodanio prošle godine.

Demonstranti, osim neopozive ostavke, od predsjednika Ivanova traže i da ukine odluku koju je donio o aboliciji političara umiješanih u aferu "prisluškivanje", zahtijevaju uključivanje nezavisnih predstavnika u rješavanje krize, formiranje prelazne vlade sa zadatkom da u potpunosti implementira reformske prioritete i odlaganje prijevremenih parlamentarnih izbora zakazanih za 5. jun.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar