Анализа: Претече Лестера – од Мараканаза до "ружне" Грчке!

Овосезонска бајка Лестер Ситија у Премијер лиги је као створена за филмске студије у Лос Анђелесу, али највеће изненађење у фудбалу у последњих десетак година није прво чудо који је приредио неки "отписани".

Фудбал 08.05.2016 | 23:40
Анализа: Претече Лестера – од Мараканаза до "ружне" Грчке!

Не дешава се често да тим који се претходне сезоне борио за опстанак, са играчима из друге, треће лиге, освоји титулу испред Манчестер Јунајтеда, Арсенала, Челсија, Ситија и Ливерпула, али фудбал је чудна игра у којој свако има шансу, уколико зна да је искористи.

Таквих ситуација је све мање последњих година, како новац игра све већу улогу у најважнијој споредној ствари на свету, али док год су могуће, "мали" клубови ће увек имати разлога за наду, а фудбал с правом носити епитет најпопуларнијег спорта на планети.

Подсетимо се десет великих изненађења у фудбалу која су у рангу са Лестер Ситијем, у којем редослед нема квалитативни карактер.

10. Онсе Калдас (Копа Либертадорес, 2004)

Вероватно највећа сензација у историји јужноамеричког клупског фудбала догодила се у Купу Либертадорес. Колумбијски тим је шокирао чувену Боку Јуниорс, на пенале. Да комплетирају слику спречио их је Порто, победом у финалу Светског клупског првенства у Јапану. Група анонимуса је учинила тренера Луиса Фернанда Монтоју најпопуларнијим стручњаком на свету, али му је блиставу каријеру уништило рањавање током пљакче због којег је остао парализован.

9. Данди Јунајтед (Шкотска Премијер лига, 1982/1983)

Мали тим из провинције успео је да у последњем колу освоји титулу испред доминантних шкотских великана Селтика и Глазгова, али и тада сјајни Абердин Алекса Фергусона на најслађи могући начин, победом над омраженим градским ривалом. Следеће сезоне Данди је стигао до полуфинала Купа шампиона, где је елиминисан контроверзним поразом од Роме у Италији.

8. Кајзерслаутерн (Немачка Бундеслига, 1997/1998)

Први пут у историји Бундеслиге екипа које је ушла у такмичење из нижег ранга одмах је освојила титулу. "Црвени ђаволи" су шокирали браниоца титуле Бајерн већ у првом колу, а потом га добили и у реваншу за прво чудо легендарног Ота Рехагела, о коме ћемо писати још једном у овој теми. Две године раније Рехагел је отпуштен из Бајерна.

7. Ипсвич Таун (Енглеска Прва дивизија, 1961/1962)

До овогодишњег тријумфа Лестера ово је било можда и највеће изненађење у историји енглеског фудбала. "Трактор бојси" су под вођством Алфа Рамзија стигли из треће лиге до титуле шампиона колевке фудбала. На старту чувене сезоне сврстани су у кандидата за испадање, али предвођени Рејом Крофордом, стрелцем 33 гола, освојили су трофеј победом над Астон Вилом 2:0 у последњем колу. Нажалост, испали су из елите само две сезоне касније.

6. Данска (Европско првенство, 1992)

Вероватно најпопуларније изненађење на овим просторима. Данци су "упали" на ЕУРО због избацивања Југославије због грађанског рата, спремали су се само седам дана, играли без свог најбољег фудбалера Михаела Лаудрупа, а онда ушли у легенду. У полуфиналу су на пенале елиминисали браниоца титуле Холандију, а у финалу првака света Немачку.

5. Западна Немачка (Светско првенство, 1954)

"Чудо из Берна" је можда и највеће изненађење у историји фудбала, а без сумње је у историји Мундијала. Те године апсолутни фаворит на СП у Швајцарској били су Мађари, непоражени на 31 узастопном мечу. Предвођени Ференцом Пушташем прегазили су Немце на старту шампионата 8:3, па су већ виђени као прваци оучи финала. Међутим, селектор Немачке Сеп Хербергер је у том мечу играо са резервним тимом, па су Мађари очигледно потценили ривала. Није им било довољно ни 2:0 после свега осам минута, јер су Немци преокренули у 83. Недовољно опорављени Пушкаш је у финишу изједначио, али му је гол поништен због офсајда. Многи сматрају да су се Немци овом победом решили етикете "нациста" коју су носили због ИИ светског рата.

4. Атлетико Мадрид (Шпанска Примера, 2013/2014)

Реал Мадрид и Барселона су временом учинили шпанску Примеру "најдосаднијим" квалитетним такмичењем на свету, док се није појавио Атлетико. Предвођене ексцентричним Дијегом Симеонеом са клупе, "јорганџије" су постале тек трећи тим у овом миленијуму који је успео да освоји титулу у Примери испред поменута два гиганта (после Депортива и Валенсије). До неочекиване круне Атлетико је стигао ремијем са Барселоном на Ноу Кампу у последњем колу. Била је то прва титула за Атлетико после 18 година. Сезону из снова донекле је покварио трагичан пораз од градског ривала Реала у финалу Лиге шампиона.

3. Стеауа (Куп шампиона, 1986)

Током "Хладног рата" источноевропски фудбал није могао често да се носи са западноевропским, све до шока који је приредио румунски армијски тим. Потпуни аутсајдер у финалу против Барселоне, од које су сви очекивали прву титулу првака Европе, шокирао је Каталонце и "Стари континент" чврстом одбраном предвођеном сјајним голманом Хелмутом Дукадамом. Одбранивши сва четири ударца Шпанцима у пенал серији, постао је "Херој из Севиље" доневши прву титулу првака Европе у Источну Европу.

2. Уругвај (Светско првенство, 1950)

Шеснаести јулски дан 1950, прво послератно светско првенство стигло је до кулминације, утакмицом која ће одредити првака света. Историја фудбала не памти много оваквих дана. Крцате трибине јединствене Маракане, направљене да прими и свих 200 хиљада људи, тресле су се у очекивању да крунишу своје љубимце насловом првака света. Бразил је играо одлично на целом шампионату, у групи победио Југославију 2:0, а у завршници демолирао Швеђане 7:1 и Шпанце 6:1. На путу ка трофеју са богињом Нике стајао је само Уругвај. Више о чувеном финалу причитајте у нашој теми Марацанаçо – дан када је Бразил занемео.

1. Грчка (Европско првенство, 2004)

Ото Рехагел, Волуме 2. Шест година након чуда са Кајзерслаутерном у домовини, немачки стручњак је опет приредио сензацију. З Португалији 2004 званично је стекао статус чудотворца. Бранилац титуле Француска, Чешка на свом врхунцу или "Златна генерација" домаћина Португала појачана будућим најбољим фудбалером света Кристијаном Роналдом, ко ће бити првак Европе 2004. питали су се сви уочи овог турнира. А онда се догодила Грчка. Савршена дисциплина, жестока одбрана, максимална физичка спрема, без имало лепоте у игри донели су Хеленима трофеј најбоље репрезентације на "Старом континенту".

Антонис Никополидис је био попут октопода на голу, Трајанос Делас је господарио казненим попут Немање Видића или Јапа Стама, Костас Кацуранис је уништавао нападе ривала попут Клода Макелелеа, Стелиос Јанакопулос и Теодорос Загоракис су били незаустављиви по боковима, док је Ангелос Каристеас био сурови егзекутор у рангу Габријела Батистуте.

Сви могући фаворити су редом падали са 2:1 или 1:0 – Португал, Шпанија, Русија, Француска, Чешка и на крају још једном домаћин са Карваљом, Манишом, Деком, Фигом, Роналдом, те Паулетом и Нуном Гомешом у тиму.

"Једини аутсајдер у историји кога су сви желели да виде пораженог", констатовао је на крају првенства новинар Гардијана Бери Гленденинг.

Не треба заборавити ни Нотингем Форест из 1970-их, Верону из 1985, Депортиво из 2000, Сампдорију из 2001, као ни још једно "чудо" из 2004 – Порто, па ни Црвену звезду из 1991.

Други спортови: Бостон Ред Сокси (бејзбол, 2004), титула после 86 година; Борис Бекер (тенис, 1985), шампион Вимблдона са 17 година; Бастер Даглас (бокс, 1990), нокаутирао непораженог шампиона Мајка Тајсона.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар