БиХ се нада медаљи Амела Туке на ОИ!

БиХ тренутно има три сигурна путника на Олимпијске игре у Рио де Жанеиру. Највеће наде се полажу у атлетичара Амела Туку.

Остали спортови 23.04.2016 | 11:00
БиХ се нада медаљи Амела Туке на ОИ!

На Олимпијске игре у Рио де Жанеиро сигурно путују атлетичари Амел Тука, Лусија Кимани и Хамза Алић који су испунили А норму.

Близу да то остваре су и бацачи Кемал Мешић, којем недостаје један центиметар, те Месуд Пезер.

Генерални секретар Олимпијског комитета БиХ Саид Фазлагић у разговору за „Еуроблиц“ рекао је да очекује да Мешић обезбиједи А норму, а истакао је да је Амел Тука кандидат за прву олимпијску медаљу за БиХ на ОИ.

"Мешић је квалитетан бацач кугле и очекујем да он оствари потребан резултат од 20,50 метара и да се придружи путницима за Рио. Месуд Пезер има резултат 20,33 метара, али с обзиром на његов потенцијал није немогуће да оствари норму. Атлетика је направила велики искорак. Амел Тука ће бити кадидат и за медаљу. Не желим да умањим успјех спортиста који су се пласирали на ОИ нити да Туки, који је сјајан спортиста и највећа звијезда бх. спорта, намећем притисак, али морам рећи да сваким даном сањам ту медаљу која би била вансеријски резултат“, рекао је Фазлагић.

Уз атлетику, пливање би као базични спорт требало да има два представника из БиХ и то на основу позивнице о којој ће одлучити комисија састављена од представника МОК, Олимпијске солидарности и ФИНА.

"Да би се задовољио критеријум да свака земља има представника у базичном спорту, ми ћемо послати двоје пливача на Олимпијаду. У мушкој конкуренцији кандидати су Михајло Чепркало и Енсар Хајдер, а у женској конкуренцији у борби за Рио су Ивана Нинковић и Амина Кајтаз. Одлука је на трипартитној комисији и нико из Бих се не може мијешати у њихов избор“, рекао је Фазлагић за „Еуроблиц“.

Џудисткиња Лариса Церић тренутно има пласман који би ју одвео на ОИ, међутим, уколико 10. јула не буде међу 16 најбољих у својој категорији неће путовати у Бразил. Уз Церићеву, шансу да путује у Рио на основу позивнице има и млада Александра Самарџић, као и Харун Фатковић у мушкој конкуренцији, док је кандидат у аматерском боксу Џемал Бошњак. Стонотенисерка Емина Хаџиахметовић и тенисери Дамир Џумхур и Мирза Башић су такође кандидати.

"Дамир Џумхур је 99. играч на АТП листи, а на ОИ ће учестовати 68 тенисера. Међутим, једна земља може да има два представника, а с обзиром да неке нације (Француска, Шпанија, Србија, САД) имају међу првих 68 више од два играча, Дамир има шансу да се пласира уколико поправи пласман. Такође, ми смо послали захтјев за позивницу за Мирзу Башића за којег чекамо одговор, док ћемо, када је у питању стони тенис објективно тешко имати представника. Само ће играчица ићи у Рио на основу позивнице, а знамо да у овом спорту доминирају азијске такмичарке", рекао је Фазлагић.

Српска обећала помоћ
Пројекат "Рио" коштаће око 650.000 КМ, а у ОКБИХ надају се и помоћи Републике Српске.
"Имали смо одличан састанак у Министарству породице, омладине и спорта РС гдје су обећали повећати помоћ у односу на претходне сезоне. Очекујемо и састанак са федералним министарством, док од Министарства цивилних послова БиХ још нисмо добили ни марку", рекао је Фазлагић.

Коментари / 0

Оставите коментар